Student na Instagramu dokazuje da svatko može jesti zdravo – neovisno o budžetu
Razgovarali smo sa studentom koji je odlučio razbiti mit da je zdrav život ujedno skup život te dokazati da svatko tko želi zdravo živjeti, to i može – uz uobičajene financijske troškove.
Razgovarali smo sa studentom koji je odlučio razbiti mit da je zdrav život ujedno skup život te dokazati da svatko tko želi zdravo živjeti, to i može – uz uobičajene financijske troškove.
Ovaj ljubitelj hrane ispričao nam je kako je pokrenuo profil na kojem objavljuje zdrave recepte, a u jednoj je rečenici i objasnio svoj cilj:
– Zamisao koja se krije iza stranice je prvenstveno pokazati kako je moguće jesti dobro, zdravo i sve to unutar budžeta koji znamo da većinom u studentskim danima i nije posebice pozamašan.
– U Sloveniji je već gotovo dva mjeseca potpuni lockdown. Ne radi apsolutno ništa osim supermarketa. Provodeći tako puno prisilnog vremena kod kuće, odlučio sam isprobati i eksperimentirati sa svim namirnicama i receptima s kojima do sada nisam. Bio je to jedan od načina kako iskoristiti dan bez obzira na ograničenost koja postoji. – objasnio nam je Toni.
U ovaj se pothvat upustio prije manje od mjesec dana, ali ideja je postojala otprije:
– Kako sam sve više kuhao i eksperimentirao, shvaćao sam da je to što radim zaista dobro, a možda još i bitnije za blog ili račun na društvenim mrežama, fotogenično je i lijepo izgleda. Imam i profesionalni fotoaparat pošto se već neko vrijeme bavim i fotografijom pa sam odlučio da je vrijeme da sve spojim u jedno.
Toni je s nama podijelio recept za puding od hokaido tikve. Od sastojaka vam je potrebno pola hokaido tikve, 150 grama grčkog jogurta, med ili agavin sirup te malo ekstrakta vanilije.
– Hokaido tikvu presjecite na pola, očistite koštice koje se nalaze unutar tikve te ju s korom okrenutom prema gore stavite na papir za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 C° te pecite 20-ak do 30 minuta dok tikva nije omekšala. Kada je tikva dovoljno mekana, izvadite ju van i pustite par minuta da se ohladi. Odvojite koru koja se sad već lako skida te ubacite u blender. Tikvi dodati 150 g grčkog jogurta, žlicu meda/agavinog sirupa te žličicu ekstrakta vanilije. Blendati sve zajedno dok ne dobijete kompaktnu smjesu sličnu pudingu. Ostavite u frižideru da se hladi pola sata te uživati u svom zdravom, a prefinom desertu!
– Par godina sam živio na Islandu gdje je kultura zdravog i aktivnog života mnogo više zastupljena nego ovdje. Posvećuje joj se više pažnje i prostora kao nečemu važnom te su samim time ljudi puno motiviraniji i spremniji brinuti o sebi te mijenjati životne navike. Divno je koliko je kuhanje širok pojam te koliko se može učiti, napredovati, usavršavati a možda i najbitnije nagrađivati sebe i svoje tijelo nečim što je zaista dobro.
Inspiracija za recepte su mu prijatelji vegetarijanci i vegani, ali i razni blogovi te internetske stranice s receptima. Spomenuo je i koliku inspiraciju crpi iz najdražeg kuhara, ali njegovo je ime zadržao za sebe.
– Da se razumijemo, ako je vegetarijanski ne znači da je zdravo. Smatram da je najbitnije kako se hrana priprema, a ne toliko što pripremamo. Nemam stručne kompetence nutricionizma niti bih se usudio stručno savjetovati nekoga u tom smjeru. Smatram da podosta znam o nutrijentima, hranjivosti određenih namjernica te onome što zasigurno treba izbjegavati, kao i onome za što bi se trebali potruditi uvesti u naše kuhanje.
Iskreno je naveo kako i on ponekad pojede nešto nezdravo, ali i za to postoji opravdanje:
– Svi smo ljudi i smatram da nije niti potrebno biti previše strog prema sebi jer ni to nije život. Volio bih da vam loše bude iznimka, a dobro navika. Čitamo se, pratimo se, kuhamo!
– Htio bih poručiti svima koji i dalje vjeruju u mit jesti zdravo previše košta da od danas jednostavno prestanu. Stvari koje koštaju više jednokratno su veći trošak jer, primjerice, kokosovo ulje koje ste kupili umjesto suncokretovog trajat će vam mjesecima, a o razlikama mislim da nije potrebno ni govoriti.