LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Psihičko zdravlje

Što učiniti kada posumnjate da vam prijateljica pati od poremećaja u prehrani

Kada primijetite da vam prijateljica drastično gubi na masi bez posebnog razloga ili ste ju uhvatili kako povraća nakon prejedanja, bilo bi dobro ozbiljno popričati s njom. Međutim, to nije nimalo lako. Ipak, trebate skupiti hrabrosti i obratiti joj se. Sve navedeno vrijedi i za mladiće, iako je kod njih učestalost pojave poremećaja u prehrani manja.

Kada primijetite da vam prijateljica drastično gubi na masi bez posebnog razloga ili ste ju uhvatili kako povraća nakon prejedanja, bilo bi dobro ozbiljno popričati s njom. Međutim, to nije nimalo lako. Ipak, trebate skupiti hrabrosti i obratiti joj se. Sve navedeno vrijedi i za mladiće, iako je kod njih učestalost pojave poremećaja u prehrani manja.

Poremećaj u prehrani je narušen odnos s hranom i vlastitim tijelom. To je psihički problem koji se javlja većinom u djetinjstvu ili adolescenciji, pretežno kod djevojaka. Najčešći su anoreksija, bulimija i kompulzivno prejedanje, ali porašću popularnosti zdravog života i nametanjem slike savršenog tijela pojavljuju se novi poremećaji poput ortoreksije koju karakterizira opsjednutost općenito zdravom prehranom. Ako ste primijetili da se prehrana vaše prijateljice u zadnje vrijeme promijenila i sumnjate na poremećaj u prehrani, vjerujemo da se osjećate nemoćno, ali možete im pomoći uz ispravan pristup problemu.

FOTO: Pixabay

U današnje vrijeme nije lako prepoznati razliku između zdrave promjene načina života i razvoja poremećaja u prehrani, pogotovo kod mladih, koji su skloni eksperimentiranju tijekom perioda odrastanja i traženja samoga sebe. Na stranicama Centra za poremećaje hranjenja BEA može se pronaći puno informacija o poremećajima u prehrani. Neki od simptoma koji vam mogu ukazati na to da problem zaista postoji su:

  • Opsesivno razmišljanje o hrani, kalorijama, količini masti i ugljikohidrata u hrani 
  • Prejedanje i nekontrolirano jedenje, a potom izazvano povraćanje ili predoziranje laksativima 
  • Pretjerana tjelovježba 
  • Striktno ograničavanje prehrane 
  • Veliki gubitak na tjelesnoj masi 
  • Poremećen doživljaj vlastitog tijela i strah od debljanja 
  • Poricanje zdravstvenih posljedica vezanih uz pretjeran gubitak tjelesne mase
  • Osoba sama sebe procjenjuje pomoću tjelesne mase i oblika tijela, što rezultira niskom razinom samopouzdanja

Ako razmišljate trebate li nešto reći svojoj prijateljici ili ne, niste sami. Zastrašujuće je pričati o nečem tako osobnom. Međutim, upravo prijateljski savjet može pomoći te potaknuti tu osobu na početak liječenja. Budite naravno spremni na obrambeni stav jer istina boli, ali bilo kakva pomoć dobrodošla je, čak i ako nema nikakvog vidljivog ili trenutnog učinka. Američka nutricionistica Vanessa Richard za portal Her Campus izjavila je kako smatra da je važno pokazati prijateljici da nam je do nje stalo.

FOTO: Pixabay

Započnite razgovor s rečenicom poput Stalo mi je do tebe i teško mi je gledati kako sebi nanosiš zlo. Najbolje bi bilo popričati s njom nasamo i po mogućnosti u manje stresnom razdoblju, tj. izbjegavati pokretanje razgovora o poremećaju u prehrani u velikom društvu ili pred njoj važnim ispitom, osim, naravno, ako je situacija hitna. Pazite da prijateljici priđete nježno, ne napadajući ju, već joj brižno ukazujući na sumnjiva ponašanja koja ste kod nje uočili. Koristite rečenice koje započinju s ja, umjesto s ti i izbjegavajte izravno optuživanje poput Zašto si to činiš? Osobe koje pate od poremećaja u prehrani najčešće nisu toga svjesne i trebaju pomoć psihoterapeuta. Raspitajte se o tome gdje je dostupna pomoć u vašem gradu. Na poveznici se nalazi popis ustanova koje pružaju stručnu pomoć za liječenje poremećaja u prehrani. Potaknite svoju prijateljicu da se posavjetuje s psihijatrom, psihologom ili nutricionistom. Ako ne uspijeteprvi put, pokušajte to spomenuti još koji put. Nemojte odustati od vama važne osobe.

Kada vam se prijateljica počne otvarati, nemojte ju ignorirati. Budite tu za nju i poslušajte ju što god ona imala za reći o svome problemu. Ako se usudila povjeriti vam se, to znači da već neko vrijeme razmišlja o tome. Dajte joj do znanja da nije sama. Nemojte sami pokušati riješiti problem jer je on kompliciraniji nego što vam se čini. Umjesto toga, zajedno potražite stručnjaka koji će se pobrinuti za nju. Proces oporavljanja zna biti vrlo mukotrpan i dugotrajan. Neizbježno je da će to utjecati i na vas jer nije lako gledati vama dragu osobu kako si šteti. Ako imate bilo kakva pitanja o tome kako se ponašati u društvu svoje prijateljice s poremećajem u prehrani, nemojte se ustručavati te i vi potražite stručno mišljenje. Također, znajte da niste vi krivi ako oporavak ne ide kao po špagi, već je to prirodan tijek događanja u takvim situacijama.

FOTO: MorgueFile

Nekim je osobama vrlo teško prihvatiti činjenicu da im je pomoć potrebna i ne žele se obratiti psihoterapeutu ili sudjelovati u bilo kakvom drugom obliku stručnog savjetovanja. Ako vam je prijateljica u takvoj situaciji, vi se možete obratiti stručnjaku i vidjeti na koji joj način pomoći prije nego što se ohrabri i prijavi u savjetovalište. Poštujte njenu privatnost i nemojte nikome govoriti o njezinim problemima prije nego vam ona to dozvoli. Ako primijetite da se stanje ne popravlja, naravno da biste trebali popričati s njezinom obitelji, ali ponovno, pokušajte dobiti njezino odobrenje jer ne želite da se osjeća kao da ste ju iznevjerili, a povjerila vam je nešto vrlo intimno i osjetljivo.

Ne možete nikoga natjerati ni na što pa tako niti svoju prijateljicu na liječenje. Pazite na nju i budite svjesni mogućih posljedica. Ako primijetite da je u životnoj opasnosti, svakako se obratite stručnjaku i to što prije. U Hrvatskoj potporu oboljelima daje neprofitna organizacija BEA. Savjetujemo da se svakako njima obratite ako ne znate što vam je činiti. Zapamtite, budite nježni i pokažite da vam je stalo. Potpora je vrlo važna.

FOTO: PIXABAY