LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vratite se u formu

Što učiniti kada nakon blagdana više ne stanete u najdraže traperice?

Božićni i novogodišnji blagdani, osim puno odmora i veselja, donijeli su i pokoje kilo viška. Vjerujemo kako nitko nije mogao odoljeti silnim kolačima i blagdanskim specijalitetima, stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako se ponovno vratiti u formu.

Božićni i novogodišnji blagdani, osim puno odmora i veselja, donijeli su i pokoje kilo viška. Vjerujemo kako nitko nije mogao odoljeti silnim kolačima i blagdanskim specijalitetima, stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako se ponovno vratiti u formu.

Kada pomislite na Božić i Novu godinu kroz glavu vam proleti nekoliko asocijacija: od zime, obitelji i prijatelja na okupu, poklona do mnoštva masne i zasitne hrane te kolača. Upravo ovim zadnjim asocijacijama najteže je oduprijeti se. Rijetko im tko može odoljeti, čak i oni najuporniji s vremenom pokleknu. Blagdansko prejedanje sa sobom donosi i pokoje kilo viška zbog kojih uvijek kukamo i tražimo načine kako ih se riješiti. Mi vam donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći dostići cilj.

Detoksikacija

Vjerojatno nije prvi put da čujete riječ detoksikacija kada se radi o skidanju kilograma. Osim hrane, tijekom blagdana konzumiralo se i znatno više alkohola nego tijekom ostalih dana u godini, a samim time pretpostavlja se kako se u tijelo unosilo manje vode. Kako biste tijelo očistili od toksina, potrebno je piti dovoljno tekućine, odnosno vode i biljnih čajeva, što se posebno preporučuje prije procesa detoksikacije. Sam proces detoksikacije potrebno je provoditi najmanje dva dana, a po potrebi možete i do sedam dana. Vitamin C i kalcij djeluju detoksikacijski, stoga se preporučuje konzumiranje limuna i đumbira, a unos vode trebao bi biti oko dvije ili tri litre dnevno. Izbjegavajte alkohol, cigarete i rafinirani šećer, a poželjno je uključiti i detoks uma, stoga se nemojte izlagati prevelikom stresu.

Lagana prehrana

Budući da ste u procesu detoksikacije, tomu je potrebno prilagoditi i pravilnu prehranu. Hranite se laganije, konzumirajte hranu koja sadrži puno vitamina, primjerice naranča, i minerala koje možete pronaći u zelenom lisnatom povrću te izbjegavajte jako začinjenu hranu. Udvostručite unos voća i povrća, posebice sirovog. Tople povrtne juhe također su dobra opcija. Ako obrađujete povrće, pazite da ne koristite previše masnoća, a preporučuje se jesti što više povrća kuhanog u vodi ili na pari. Jedite i hranu bogatu vlaknima, a u procesu detoksikacije važno je jesti i kupus, brokulu, artičoke, kelja i rotkvice.

Tjelesna aktivnost

U procesu skidanja kilograma prehrana je najvažniji faktor, no neizbježna je i tjelesna aktivnost koja doprinosi tomu. Pojačano kretanje potiče znojenje kojim se iz tijela izbacuju toksini. Ako ste i prije blagdana vježbali redovno i hranili se zdravo, povratak u formu vama ne bi trebao predstavljati problem. No, svi oni koji tek sada odluče krenuti u teretanu ili razne grupne programe, trebali bi pripaziti. Osobama koje nisu iskusni vježbači preporučuje se da krenu lagano i da ne preforsiraju tijelo. Stoga se u početcima preporučuju šetnje ili vožnja biciklom nekoliko puta tjedno, a ne škodi ni posvetiti se i vježbanju kod kuće s rekvizitima ili bez njih.

FOTO: PINTEREST