LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravstveno istraživanje

Što 22 minute tjelesne aktivnosti dnevno čini vašem tijelu?

Nekoliko negativnih zdravstvenih posljedica može se neutralizirati u samo 22 minute.

Nekoliko negativnih zdravstvenih posljedica može se neutralizirati u samo 22 minute.

Nemali broj studenata dane provodi sjedeći na fakultetu i slušajući predavanja, ili kod kuće u pisanju raznoraznih radova i prezentacija. Navedene aktivnosti obavljaju u sjedećem položaju, što rezultira bolovima u nogama, ali i leđima. No, dugotrajno sjedenje donosi i neke druge negativne zdravstvene posljedice.

Ipak, norveško istraživanje pokazalo je da samo 22 minute brzog hodanja dnevno, isto toliko vremena odvojenog za kućanske poslove ili za trčanje može neutralizirati negativne zdravstvene posljedice nastale zbog dugotrajnog sjedenja, piše Hina.

Otkriveno je i da postoji veća vjerojatnost od preuranjene smrti kod ljudi koji puno vremena provode u sjedećem položaju, bilo da rade u uredu ili provode podosta vremena pred televizorom. Međutim, istovremeno je utvrđeno da umjerena do intenzivna tjelesna aktivnost može ukloniti taj rizik.

 

Umjerene aktivnosti


Izuzetno brzo hodanje (6,5 km/h ili brže),

intenzivno čišćenje: pranje prozora, vožnja biciklom ( brzina od 16–19 km/h),

igranje badmintona.
 

Intenzivne aktivnosti

 

Planinarenje,

trčanje (brzinom od 9,5 km/h ili brže),

rad u vrtu lopatom,

izuzetno brza vožnja biciklom,

igranje nogometa, košarke ili tenisa.
 

Otklanja se rizik od preuranjene smrti


U sklopu online verzije časopisa British Journal of Sports Medicine, objavljena je nova studija u kojoj su stručnjaci proučili podatke prikupljene kod 11 989 osoba iz Norveške, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država. Te su osobe većinom bile starije od 50 godina i polovicu su činile žene. Ispitanici su nosili uređaje za praćenje aktivnosti, koji su mjerili njihovu tjelesnu aktivnost.

 

„Pokazalo se da je 5943 sudionika istraživanja svakodnevno provelo nešto manje od 10,5 sati sjedeći, dok ih je 6042 sjedeći provelo oko 10,5 ili više sati. U sklopu petogodišnjeg praćenja ispitanika umrlo je njih 6,7 posto ili 805 ljudi. – piše Hina.


Istraživanjem je utvrđeno da svakodnevna umjerena do intenzivna tjelesna aktivnost u trajanju od 22 minute neutralizira negativne posljedice sjedilačkog načina života i otklanja rizik od prerane smrti zbog dugotrajnog sjedenja.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA