LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problem liječenja studenata

Saznajte što je u nadležnosti studentskih liječnika i komu se obratiti u slučaju bolesti

Problem liječenja studenata u mjestu boravišta uviđaju i neki studentski liječnici. Ako se studenti razbole u mjestu studiranja, a nisu prebacili karton iz mjesta prebivališta, morat će izdvojiti sate kako bi riješili hitnu situaciju koja ne može sačekati sljedeći odlazak k svojem izabranom obiteljskom liječniku.

Problem liječenja studenata u mjestu boravišta uviđaju i neki studentski liječnici. Ako se studenti razbole u mjestu studiranja, a nisu prebacili karton iz mjesta prebivališta, morat će izdvojiti sate kako bi riješili hitnu situaciju koja ne može sačekati sljedeći odlazak k svojem izabranom obiteljskom liječniku.

Veliki broj studenata nakon srednje škole odlazi studirati u druge gradove, često i stotine kilometara udaljene od njihovih rodnih mjesta, pa trebaju donijeti odluku o mogućem prebacivanju kartona kod drugog obiteljskog liječnika. Kada pacijent provede većinu svojeg života kod jednog obiteljskog liječnika, vjerojatno će imati povjerenja u njega više nego u ijednog drugog liječnika. On vas poznaje bolje od ostalih i ponekad već s vrata zna što nije u redu i kako to liječiti.

Iako je generalni savjet da prebacite karton ako ćete u nekom mjestu boraviti dulje od tri mjeseca, većina studenata to ne napravi pa se u slučaju hitnih situacija upute na hitnu pomoć gdje provedu sate ili k studentskom liječniku kod kojega se ne mogu liječiti, odnosno dobiti recept za lijek.

Donosimo vam informacije o tome kome se trebate obratiti u slučaju liječenja u drugom gradu bez prebacivanja kartona, ali i o tome čemu točno služi studentski liječnik i od kakve će pomoći biti.

Što studentski liječnik može učiniti za studente?

U slučaju bolesti studentski liječnik ne može vam prepisati lijek nego vas može samo uputiti na besplatnu daljnju specijalističku obradu. Studentski liječnik na prvoj godini fakulteta obavlja sistematski pregled u koji je uz pregled uključen i razgovor o vašim navikama i prilagodbi na fakultet. Tom istom liječniku možete se za vrijeme studiranja obratiti u slučaju poteškoća vezanih za učenje kao i mogućih problema uzrokovanih promjenama, prilagodbom na fakultet. Obraćate mu se i zbog nemogućnosti obavljanja tjelesnog odgoja, radi pregleda za studentski dom i ostvarivanja prava iz zdravstvenih razloga na jednokrevetnu sobu, kao i radi mirovanja studentskih obaveza iz zdravstvenih razloga. Svaki fakultet ima nadležnog liječnika čiji kontakt možete saznati klikom na ime grada u kojem studirate: Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Pula, Osijek.

Zagreb

Studenti koji nisu iz Zagreba i zadrže izabrane liječnike u mjestu stalnog prebivališta, tijekom studija u Zagrebu u slučaju bolesti mogu se javiti na hitnu medicinsku pomoć ili za vrijeme studiranja izabrati liječnika obiteljske medicine u tri doma zdravlja u Zagrebu, a to su DZ Centar, Zapad i Istok, u pravilu prema mjestu stanovanja. Ista je procedura sa stomatologom i za djevojke s ginekologom. U slučaju kada vaša situacija nije toliko hitna, na hitnoj pomoći neće vas primiti, pa biste trebali nazvati jedan od tri spomenuta doma zdravlja, objasniti situaciju i zamoliti jednog od obiteljskih liječnika da vas primi, ali to često ovisi o tome koliko ćete sreće imati.

Split

– Nakon pregleda studenta i utvrđenog stanja, kao studentski liječnici možemo studenta uputiti na besplatnu daljnju specijalističku obradu preko crvene uputnice, no ne možemo mu napisati besplatni, crveni recept za lijek jer to nije u sklopu ugovaranja školskog liječnika. Svaki bolesni student koji se javi nadležnom liječniku za svoj fakultet bit će pregledan i obrađen, no liječiti se može samo kod izabranog obiteljskog liječnika. Ako u mjestu gdje studira nema izabranog liječnika, u akutnim stanjima javlja se na hitnu pomoć ili u najbližu ordinaciju obiteljskog liječnika bez obzira na to što mu taj liječnik nije ugovoreni izabrani liječnik. Ovo se odnosi samo na hitna akutna stanja. Što se tiče pitanja stomatologa i ginekologa, oni su također primarna zdravstvena zaštita i svaki student treba imati svog izabranog stomatologa i ginekologa, a ako studira izvan mjesta prebivališta ne može imati još jednog liječnika već mora izabrati novog u mjestu studiranja ili zadržati izabranog u mjestu prebivališta. – odgovorila nam je Željka Karin dr.med.univ.mag.med. iz splitske školske medicine.

Zadar

– Ako student većinu vremena tijekom godine boravi u Zadru, onda mu je najpametnije izabrati liječnika u Zadru. Ja svojim pacijentima koji odlaze na studij izvan Zadra savjetujem da se upišu kod liječnika u mjestu studiranja. Kada dođu u Zadar, mogu mi se javiti i ja ih primim, iako formalno više nisu moji pacijenti. Student koji ima izabranog liječnika izvan mjesta studiranja može u mjestu studiranja doći bilo kojem obiteljskom liječniku u slučaju akutne bolesti ili pogoršanja kronične bolesti, a za hitne potrebe može se bez uputnice obratiti liječniku u bolnici na Odjelu za hitni bolnički prijem, OHBP. –  dr.med. Damir Biloglav

Rijeka

O odlasku liječniku opće prakse u Rijeci možete pročitati na poveznici. Ako studirate u Rijeci, imate mogućnost tamo privremeno izabrati liječnika, a potom se nakon završetka studija vratiti svojem liječniku u mjestu prebivališta. Student Luka objasnio nam je postupak prijave kod liječnika koji, prema njegovim riječima, nije ništa komplicirano. Potrebno je javiti se liječniku opće prakse, objasniti da si student koji je privremeno na studiju i to je sve. Student će dobiti 4 papira koja treba odnijeti u HZZO kako bi ga imali u evidenciji. Nakon toga je potrebno jedan od papira vratiti u ordinaciju.

Pula

Studenti koji nisu iz Pule i zadrže izabrane liječnike u mjestu stalnog prebivališta, tijekom studija u Puli u slučaju bolesti mogu se javiti u Centar za hitnu medicinu ili za vrijeme studiranja izabrati liječnika obiteljske medicine u Domu zdravlja u Puli. Dodatne informacije, ali i informacije o stomatologu, ginekologu ili psihijatru možete pronaći na poveznici

Osijek

Studenti u Osijeku morat će se zaputiti na hitnu jer ih u domu zdravlja vrlo vjerojatno neće primiti, osim ako budu imali više sreće od studentice Jelene koju su poslali na hitnu pomoć zbog alergijskog osipa.

– Ovdje ne prihvaćaju ako nisi prebacio karton već te pošalju na hitnu bez obzira na razlog zbog kojeg trebaš liječniku. Ja sam tražila pomoć zbog alergijske reakcije, što sam smatrala prebanalnim za hitnu, ali to je bila jedina opcija s obzirom na to da nisam htjela prebaciti svoj karton. Tako sam na kraju sjedila na hitnoj zbog osipa, pokraj dečka koji si je pilom ozbiljno ozlijedio ruku.

Što se tiče svih studentskih gradova, često zna biti slučaj da se praksa razlikuje od teorije pa tako studenti iz doma zdravlja budu poslani na hitnu pomoć gdje provedu dovoljno vremena da počnu čak razmišljati o učenju. Da studenti nisu jedini koji smatraju da se način rješavanja studentskih zdravstvenih problema treba mijenjati, dokazuje nam dr. med. univ. mag. med. Željka Karin:

– Uviđajući problematiku u liječenju i zdravstvenoj skrbi kod studenata koji žive izvan mjesta boravka, upravo je Društvo za školsku i sveučilišnu medicinu predložilo da se studentskim liječnicima omoguće postupci liječenja studenta izvan mjesta prebivališta. Ako se student u hitnim stanjima može obratiti kod najbližeg obiteljskog liječnika koji s HZZO-om to ugovara kao dodatni terapijski postupak, ne vidimo razloga da se onda na isti način ne omogući studentu da se liječi kod specijaliste školske i adolescentne medicine koji je nadležan za njegov fakultet i koji inače u studentskoj populaciji  provodi sistematske i namjenske preglede, savjetovanja, izdaje potvrde o mirovanju studentskih prava, obliku školovanja i sve ostalo što je navedeno u Planu i programu mjera. Nažalost, student koji studira izvan mjesta prebivališta nema adekvatnu zdravstvenu skrb jer za vrijeme studiranja ne može koristiti usluge izabranog liječnika u mjestu studiranja, a ako izabere novog liječnika u mjestu studiranja na što ima pravo, neće imati adekvatnu zdravstvenu skrb ako se razboli npr. preko ljeta ili praznika kada nema nastave i ako se nalazi u mjestu prebivališta. 

FOTO: STUDENTSKI.HR