Savjeti vegetarijanske kuharice: pet jednostavnih, zdravih i originalnih recepata
Vegeterijanci i ostali ljubitelji vegeterijanske i kreativne kuhinje, pozornost! Autorica dviju kuharica, Slavica Čulić, svoju inspiraciju crpi iz prirode, a za nas je pripremila 5 zanimljivih i originalnih recepata pogodnih za studentski džep. Priuštite svojem nepcu novo i drugačije iskustvo!
Vegeterijanci i ostali ljubitelji vegeterijanske i kreativne kuhinje, pozornost! Autorica dviju kuharica, Slavica Čulić, svoju inspiraciju crpi iz prirode, a za nas je pripremila 5 zanimljivih i originalnih recepata pogodnih za studentski džep. Priuštite svojem nepcu novo i drugačije iskustvo!
Slavicu Čulić, profesionalnu i originalnu vegeterijansku kuharicu iz Koprivnice, zamolili smo da za studente pripremi recepte za brza, jednostavna, zanimljiva i zdrava jela, koja će, naravno, biti i lako dostupna.
Izdala je dvije kuharice, Darovi prirode i Kuhajmo s prirodom, ali nam je poručila kako se ne moramo strogo držati recepata jer su ovo samo ideje, a na ljudima je da se otvore i eksperimentiraju te na taj način promijene monotonost prehrane, izađu iz okvira i okrenu se oko sebe kako bi shvatili kakvo bogatstvo priroda nudi. Kako kaže:
– Veliko obilje prisutno je svuda oko nas, zato nam treba samo malo pozornosti i dobre volje, a tada nastaje prava čarolija okusa.
Za nas je pripremila 5 recepata; radi se o namazu koji se može koristiti na puno načina, nabujku od povrća i žitarica, zanimljivoj šarenoj salati, energetskom napitku i ukusnom voćnom kolaču. Nećete trebati čak ni vagati, količina je izražena u žlicama, a pripremu recepata možete pratiti i na fotografijama. Za pripremu svakog od ovih recepata potrebno je otprilike pola sata, izuzev salate i napitka, za koje treba i manje.
Namaz od leće
- 5 žlica leće
- 2 žlice sjemenki suncokreta
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice bučinog ulja (možete koristiti i maslinovo ili suncokretovo ulje)
- peršinovo lišće
- žličica soli
- malo papra
1. Leću kuhajte 20 minuta te procijedite.
2. Sve sastojke zajedno izmiksajte u multipraktiku i stavite u hladnjak.
Namaz od leće; FOTO: Petra Sedlanić
Namaz od leće; FOTO: Petra Sedlanić
Ovaj namaz može se čuvati u hladnjaku 4-5 dana. Možete ga jesti na tostu, kruhu, krekerima, na pizzi, u piti s povrćem... Jedite ga kao doručak, snack ili predjelo. Na sličan način možete pripremiti namaz od graha i slanutka, ali oni trebaju biti u vodi tijekom noći, dok proso, zob, ječam, smeđu leću i kukuruznu kašu nije potrebno namakati preko noći.
Leća ima više cjelovitih proteina nego crveno meso. Jača bubrege i nadbubrežne žlijezde.
Nabujak od povrća i prosa
Prilikom pripreme ovog jela možete koristiti 3 vrste povrća prema vlastitom odabiru. Mi smo odabrali poriluk, tikvicu i kelj.
- 1 poriluk srednje veličine
- 1 manja tikvica
- pola glavice kelja (oko 200g)
- 8 žlica prosa
- tri vrha koprive
- 2 žlice ulja
- 1 rajčica
- 5 dkg sira
1. Nasjeckajte povrće na manje komadiće.
2. Povrće stavite na 2 žlice ulja i lagano dinstajte 5 minuta uz povremeno miješanje.
3. Dodajte proso i 4 dl vode te dinstajte 5 minuta.
Priprema nabujka od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić
4. Dodajte sol i papar.
5. Nauljite lim za pečenje.
6. Stavite povrće i proso u lim te sve prelijte decilitrom vode.
7. Preko toga stavite tanko narezane ploške rajčice.
8. Naribati 5 dkg sira (po želji).
9. Na sve dodajte žlicu sezama i žličicu lana.
Nabujak od povrća i prosa spreman za pečenje; FOTO: Petra Sedlanić
10. Pecite 20 minuta na 180°.
Nabujak od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić
11. Narežite i poslužite u kombinaciji sa šarenom salatom.
Nabujak od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić
Nabujak od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić
Proso spada u namirnice najbogatije mineralnim tvarima, a posebno željezom, magnezijem, fosforom. Čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, djeluje smirujuće, jača i okrepljuje.
Šarena salata
- 1 svježi krastavac
- 1 rajčica
- 5 rotkvica
- 3 mlada luka
- 2 žlice grubo nasjeckanih oraha
- zdjelica zelene salate
- bučino ili maslinovo ili neko drugo ulje
- jabučni ocat
1. Krastavac narežite na kockice, a rajčicu na tanke trakice. Usitnite mladi luk i rotkice. Dodajte dvije žlice grubo nasjeckanih oraha.
Šarena salata; FOTO: Petra Sedlanić
2. Dodajte bučino ili maslinovo ulje i jabučni ocat te dobro promiješajte.
Brzi kolač od jagoda
- 10 jagoda
- 2 žlice kokosa
- 2 žlice lješnjaka (umjesto lješnjaka možete staviti orah ili badem)
- 3 listića mente
- 7 žlica polubijelog brašna
- 3 žlice kukuruzne krupice (ili kukuruznog brašna)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- žlica ulja
- 2 žlice šećera ili meda
- malo cimeta
- 2 dl vode
1. Jagode narežite na listiće, lješnjake usitnite i mentu nasjeckajte na sitne komadiće.
2. Sve navedene sastojke pomiješajte u posudi.
3. Lim za pečenje premažite uljem.
4. Stavite smjesu u lim.
5. Pecite 20 minuta na 180°.
6. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz kalupa.
7. Rastopite 4 kockice čokolade, žlicu kakaa i žličicu šećera.
8. Prelijte kolač čokoladom te ukrasite jagodama i kokosom.
Napomena: umjesto jagoda možete koristiti bilo koje sezonsko voće koje volite (trešnje, marelice, višnje...), a umjesto čokolade, kolač možete posipati šećerom.
Ova količina sastojaka dovoljna je za manji kalup. Ako ćete kolač raditi u većoj tepsiji, stavite duplo više sastojaka.
Napitak za užitak
- 1 banana
- 10 jagoda
- razne zelene biljke – možete staviti mentu, matičnjak, blitvu, zelenu salatu, špinat, kelj, mlado zelje... (od svega po 4 – 5 listića)
- 4 dcl vode
- lješnjak (umjesto lješnjaka možete koristiti orah ili badem)
- žlica meda ili šećera
Sve stavite u mikser i to je to! Ovaj napitak možete izmiksati za doručak. Energija za prvi dio dana zagarantirana je!
Svakako isprobajte ove recepte, bili vegeterijanci ili ne. Zdravi su, drugačiji, priprema je brza, a namirnice lako dostupne. Ako vas je zainteresirala kreativna kuhinja, Slavica održava radionice u Koprivnici i Zagrebu pa je možete kontaktirati i upoznati svu raznolikost i bogatstvo kuhanja s prirodom!