LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vegeterijanska kuhinja

Savjeti vegetarijanske kuharice: pet jednostavnih, zdravih i originalnih recepata

Vegeterijanci i ostali ljubitelji vegeterijanske i kreativne kuhinje, pozornost! Autorica dviju kuharica, Slavica Čulić, svoju inspiraciju crpi iz prirode, a za nas je pripremila 5 zanimljivih i originalnih recepata pogodnih za studentski džep. Priuštite svojem nepcu novo i drugačije iskustvo!

Vegeterijanci i ostali ljubitelji vegeterijanske i kreativne kuhinje, pozornost! Autorica dviju kuharica, Slavica Čulić, svoju inspiraciju crpi iz prirode, a za nas je pripremila 5 zanimljivih i originalnih recepata pogodnih za studentski džep. Priuštite svojem nepcu novo i drugačije iskustvo!

Slavicu Čulić, profesionalnu i originalnu vegeterijansku kuharicu iz Koprivnice, zamolili smo da za studente pripremi recepte za brza, jednostavna, zanimljiva i zdrava jela, koja će, naravno, biti i lako dostupna.

Izdala je dvije kuharice, Darovi prirode i Kuhajmo s prirodom, ali nam je poručila kako se ne moramo strogo držati recepata jer su ovo samo ideje, a na ljudima je da se otvore i eksperimentiraju te na taj način promijene monotonost prehrane, izađu iz okvira i okrenu se oko sebe kako bi shvatili kakvo bogatstvo priroda nudi. Kako kaže:

– Veliko obilje prisutno je svuda oko nas, zato nam treba samo malo pozornosti i dobre volje, a tada nastaje prava čarolija okusa.

Za nas je pripremila 5 recepata; radi se o namazu koji se može koristiti na puno načina, nabujku od povrća i žitarica, zanimljivoj šarenoj salati, energetskom napitku i ukusnom voćnom kolaču. Nećete trebati čak ni vagati, količina je izražena u žlicama, a pripremu recepata možete pratiti i na fotografijama. Za pripremu svakog od ovih recepata potrebno je otprilike pola sata, izuzev salate i napitka, za koje treba i manje.

Namaz od leće

- 5 žlica leće

- 2 žlice sjemenki suncokreta

- 1 češanj češnjaka

- 2 žlice bučinog ulja (možete koristiti i maslinovo ili suncokretovo ulje)

- peršinovo lišće

- žličica soli

- malo papra

1. Leću kuhajte 20 minuta te procijedite.

2. Sve sastojke zajedno izmiksajte u multipraktiku i stavite u hladnjak.

Namaz od leće

Namaz od leće; FOTO: Petra Sedlanić

Namaz od leće
Namaz od leće; FOTO: Petra Sedlanić

Ovaj namaz može se čuvati u hladnjaku 4-5 dana. Možete ga jesti na tostu, kruhu, krekerima, na pizzi, u piti s povrćem... Jedite ga kao doručak, snack ili predjelo. Na sličan način možete pripremiti namaz od graha i slanutka, ali oni trebaju biti u vodi tijekom noći, dok proso, zob, ječam, smeđu leću i kukuruznu kašu nije potrebno namakati preko noći.

Leća ima više cjelovitih proteina nego crveno meso. Jača bubrege i nadbubrežne žlijezde.

Nabujak od povrća i prosa

Prilikom pripreme ovog jela možete koristiti 3 vrste povrća prema vlastitom odabiru. Mi smo odabrali poriluk, tikvicu i kelj.

- 1 poriluk srednje veličine

- 1 manja tikvica

- pola glavice kelja (oko 200g)

- 8 žlica prosa

- tri vrha koprive

- 2 žlice ulja

- 1 rajčica

- 5 dkg sira

1. Nasjeckajte povrće na manje komadiće.

2. Povrće stavite na 2 žlice ulja i lagano dinstajte 5 minuta uz povremeno miješanje.

3. Dodajte proso i 4 dl vode te dinstajte 5 minuta.

Nabujak od povrća

Priprema nabujka od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić

4. Dodajte sol i papar.

5. Nauljite lim za pečenje.

6. Stavite povrće i proso u lim te sve prelijte decilitrom vode.

Svima omiljena čokoladna poslastica stiže u blagdanskom ruhu


Nabujak od povrća
Priprema nabujka od povrća i prosa, FOTO: Petra Sedlanić

7. Preko toga stavite tanko narezane ploške rajčice.

8. Naribati 5 dkg sira (po želji).

9. Na sve dodajte žlicu sezama i žličicu lana.

Nabujak od povrća
Nabujak od povrća i prosa spreman za pečenje; FOTO: Petra Sedlanić

10. Pecite 20 minuta na 180°.

Nabujak od povrća
Nabujak od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić

11. Narežite i poslužite u kombinaciji sa šarenom salatom.

Nabujak od povrća
Nabujak od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić
Nabujak od povrća
Nabujak od povrća i prosa; FOTO: Petra Sedlanić

Proso spada u namirnice najbogatije mineralnim tvarima, a posebno željezom, magnezijem, fosforom. Čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, djeluje smirujuće, jača i okrepljuje.

Šarena salata

- 1 svježi krastavac

- 1 rajčica

- 5 rotkvica

- 3 mlada luka

- 2 žlice grubo nasjeckanih oraha

- zdjelica zelene salate

- bučino ili maslinovo ili neko drugo ulje

- jabučni ocat

1. Krastavac narežite na kockice, a rajčicu na tanke trakice. Usitnite mladi luk i rotkice. Dodajte dvije žlice grubo nasjeckanih oraha.

Šarena salata
Šarena salata; FOTO: Petra Sedlanić

2. Dodajte bučino ili maslinovo ulje i jabučni ocat te dobro promiješajte.

Brzi kolač od jagoda

- 10 jagoda

- 2 žlice kokosa

- 2 žlice lješnjaka (umjesto lješnjaka možete staviti orah ili badem)

- 3 listića mente

- 7 žlica polubijelog brašna

- 3 žlice kukuruzne krupice (ili kukuruznog brašna)

- 1 žličica praška za pecivo

Kad se cimet rolice i palačinke susretnu – spoj koji osvaja


- 1 vanilin šećer

- žlica ulja

- 2 žlice šećera ili meda

- malo cimeta

- 2 dl vode

1. Jagode narežite na listiće, lješnjake usitnite i mentu nasjeckajte na sitne komadiće.

2. Sve navedene sastojke pomiješajte u posudi.

Kolač od jagoda
Priprema brzog kolača od jagoda; FOTO: Petra Sedlanić

3. Lim za pečenje premažite uljem.

4. Stavite smjesu u lim.

Kolač od jagoda
Priprema brzog kolača od jagoda; FOTO: Petra Sedlanić

5. Pecite 20 minuta na 180°.

6. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz kalupa.

7. Rastopite 4 kockice čokolade, žlicu kakaa i žličicu šećera.

8. Prelijte kolač čokoladom te ukrasite jagodama i kokosom.

Kolač od jagoda
Kolač od jagoda; FOTO: Petra Sedlanić

Napomena: umjesto jagoda možete koristiti bilo koje sezonsko voće koje volite (trešnje, marelice, višnje...), a umjesto čokolade, kolač možete posipati šećerom.

Ova količina sastojaka dovoljna je za manji kalup. Ako ćete kolač raditi u većoj tepsiji, stavite duplo više sastojaka.

Napitak za užitak

- 1 banana

- 10 jagoda

- razne zelene biljke – možete staviti mentu, matičnjak, blitvu, zelenu salatu, špinat, kelj, mlado zelje... (od svega po 4 – 5 listića)

- 4 dcl vode

- lješnjak (umjesto lješnjaka možete koristiti orah ili badem)

- žlica meda ili šećera

Napitak za užitak
Namirnice za napitak; FOTO: Petra Sedlanić

Sve stavite u mikser i to je to! Ovaj napitak možete izmiksati za doručak. Energija za prvi dio dana zagarantirana je!

Napitak za užitak
Napitak za užitak; FOTO: Petra Sedlanić
Napitak za užitak
Napitak za užitak; FOTO: Petra Sedlanić

Svakako isprobajte ove recepte, bili vegeterijanci ili ne. Zdravi su, drugačiji, priprema je brza, a namirnice lako dostupne. Ako vas je zainteresirala kreativna kuhinja, Slavica održava radionice u Koprivnici i Zagrebu pa je možete kontaktirati i upoznati svu raznolikost i bogatstvo kuhanja s prirodom!

FOTO: 9LOLS