LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izbjegnite ispitni stres

Savjeti koji će vam olakšati učenje za ispite

Kako bi se što bolje pripremili za ispite i izbjegli veliki stres, pokušajte slijediti ove savjete. Osim što ćete postići dobre rezultate, sačuvat ćete i svoje zdravlje.

Kako bi se što bolje pripremili za ispite i izbjegli veliki stres, pokušajte slijediti ove savjete. Osim što ćete postići dobre rezultate, sačuvat ćete i svoje zdravlje.

Ispitni su rokovi noćna mora svakog studenta. Neprospavane noći, borba s vremenom, stres i panika najbolje opisuju ovo razdoblje. Zato vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da što lakše preživite ispitno doba te sačuvate svoje zdravlje.

Hrana

Najvažnije je od svega pravilna i uravnotežena prehrana koja će vašem organizmu dati potrebnu energiju i snagu. Kombinirajte namirnice bogate hranjivim tvarima i niskim energetskim sadržajem kako bi u organizam unijeli potreban udio vitamina, minerala, bjelančevina i zdravih masnoća.

Izbjegavajte brzu i nezdravu hranu te kavu i ostale kofeinske napitke jer vas oni drže budnima kratko vrijeme, a kada prestanu djelovati još više ste umorni. Umjesto toga pijte vodu ili čajeve bez šećera.

Iako vam se čini nezamislivim pronaći malo vremena za pripremu obroka, ako se dobro organizirate i unaprijed napravite plan prehrane, uspjet ćete pronaći 15 minuta za pripremu zdravog obroka. Dan prije odredite što ćete jesti i kada u skladu s vašim rasporedom.

Tjelovježba

Uz pravilnu prehranu važna je i pravilna tjelovježba. Pronađite nešto što vas zanima i svaki dan odvojite 15-30 minuta za tjelovježbu, što će vam pomoći da se oslobodite napetosti i tjeskobe. Trčanje, hodanje, vožnja bicikla i ostale kardio vježbe vraćaju energiju i popravljaju raspoloženje. A u borbi protiv stresa odličan su izbor joga i pilates jer pomažu uspostaviti vezu između tijela i uma različitim vježbama.

Spavanje

Nepravilan ritam spavanja i buđenja, odnosno nedostatak sna utječe na psihičko i fizičko zdravlje. Narušava rad metabolizma, uzrokuje pad imunološkog sustava, izaziva depresiju te utječe na koncentraciju i pamćenje. A kako biste mogli normalno funkcionirati i pripremiti se za ispite morate biti naspavani i odmorni. Zato izbjegavajte učenje do kasno u noć i naspavajte se prije ispita jer će vam to pomoći da se koncentrirate.

Planiranje i organizacija

Iako se čini kompliciranim i neizvedivim planirati unaprijed, organiziranost je preduvjet za dobar uspjeh. Pokušajte napraviti dobar i jasan plan koji će vam pomoći da ne izgubite kontrolu i ispunite svoje obaveze.

Odredite prioritete te ih usporedite sa svojim mogućnostima i sposobnostima jer si postavljanjem nerazumnih i previsokih zahtjeva stvarate  dodatni stres i pritisak. Najvažnije je pravilno rasporediti vrijeme za učenje i ostaviti dovoljno vremena za odmor i opuštanje.

FOTO: FLICKR