LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nuspojave cjepiva

Profesor s Medicinskog fakulteta: Rizik nastanka ugruška od pilula 30 puta veći nego od AstraZenece

Pojava krvnih ugrušaka javlja se kod oko 3,48 slučajeva na milijun cijepljenih, dok je rizik kod hormonalne kontracepcije veći za oko 30 puta, rekao je profesor Bojan Polić s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Pojava krvnih ugrušaka javlja se kod oko 3,48 slučajeva na milijun cijepljenih, dok je rizik kod hormonalne kontracepcije veći za oko 30 puta, rekao je profesor Bojan Polić s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

U posljednje vrijeme najviše se govori o cjepivu AstraZeneca zbog slučajeva nastanka krvnih ugrušaka koji su za neke, nažalost, bili kobni. U zadnjem priopćenju Europske agencije za lijekove (EMA) istaknuta je povezanost između cijepljenja njime i te nuspojave, no je li to dovoljan razlog za odbiti ga?

Naime, kako je za Večernji list rekao prof. dr. sc. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, EMA svoj stav temelji na 62 slučaja ugrušaka u venskim sinusima i 25 u utrobnim venama kod 25 milijuna cijepljenih osoba do 22. ožujka, a od toga je 18 slučajeva završilo smrtnim ishodom. Ta je priča, prema njegovim riječima, zasjenila dobre strane cjepiva, poput toga da pokazuje efikasnost od 76 posto u sprečavanju simptomatskog COVID-19 nakon 22 dana od primjene prve doze, a taj se omjer povećava na 81,3 posto nakon primjene druge doze 12 ili više tjedana nakon prve.

Profesor Polić smatra da EMA nema nijednu znanstveno utemeljenu činjenicu da je AstraZeneca direktno utjecala na spornu nuspojavu, nego da se samo govori o vjerojatnoj povezanosti

– Vjerojatno protutijela reagiraju s trombocitima i aktiviraju ih (1 - 2 tjedna nakon cijepljenja). Nije direktno potvrđeno da postoje takva protutijela koja aktiviraju trombocite u navedenim slučajevima. Pitanje je i zašto se to događa na vrlo specifičnim mjestima kao što su venski sinusi mozga ili utrobne vene, a ne i sistemski. – rekao je profesor Polić za Večernji.

Pojava krvnih ugrušaka javlja se kod oko 3,48 slučajeva na milijun cijepljenih, dok je rizik kod hormonalne kontracepcije, naglasio je profesor Polić, veći za oko 30 puta.

– Posebno trebamo imati na umu rizik od tromboembolijskih komplikacija i smrti koje izaziva sam COVID-19. Tromboembolijska stanja su česta popratna pojava COVID-19 zbog oštećenja stanica koje oblažu krvne žile (endotela) i moguće drugih, još nepoznatih virusnih mehanizama. U literaturi postoje podaci da se u oko 36% COVID-19 pacijenata javlja trombocitopenija i u 46% njih povišena razina D-dimera, što je znak poremećenog zgrušavanja krvi. Ovi postotci znatno rastu kod težih oblika COVID-19 (57,7% trombocitopenija i 59,6% D-dimeri), što je praćeno učestalim tromboembolijskim stanjima. Učestalost smrtnosti od COVID-19 u nas je prema službenim brojkama (broj pozitivnih/broj umrlih) 1 na 45, odnosno 2,2% (HZJZ). Ako to usporedimo s rizikom od smrti kod cijepljenja AstraZenecom, a on iznosi 0,0000038 %, onda je rizik od smrti uslijed COVID-19 oko 580 000 puta veća. – kazao je.

Polić je svoje mišljenje zaključio time da se ni kod jednog lijeka ne može očekivati izostanak nuspojava te da, iako treba biti na oprezu, nema znanstveno utemeljenih dokaza da je AstraZenecino cjepivo lošije od ostalih.
Vezano: Zasad se odgađa cijepljenje studenata medicine cjepivom AstraZeneca
Podsjećamo, na samom početku pojave cjepiva protiv koronavirusa za AstraZenecino govorilo se da je sigurnije za mlade, no sada se situacija okrenula pa se u nekim državama ono isključivo koristi za cijepljenje osoba starih 55, 60 i više godina, kao što je to slučaj, primjerice, u Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Italiji itd. To su cjepivo trebali primiti i naši studenti medicine, no njihovo se procjepljivanje odgodilo sve do dobivanja daljnjih smjernica od nadležnih institucija.
FOTO: PIXABAY