LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obilježavanje 50. obljetnice prve transplatacije bubrega

Rektorica: „Nadamo se da će se suradnja s KBC-om okruniti uspostavom sveučilišne bolnice”

U sklopu obilježavanja 50. obljetnice prve transplantacije bubrega u Rijeci, rektorica Prijić Samaržija istaknula je da suradnja Sveučilišta i KBC-a traje oduvijek te da se nada da će u bliskoj budućnosti biti okrunjena uspostavom sveučilišne bolnice.

U sklopu obilježavanja 50. obljetnice prve transplantacije bubrega u Rijeci, rektorica Prijić Samaržija istaknula je da suradnja Sveučilišta i KBC-a traje oduvijek te da se nada da će u bliskoj budućnosti biti okrunjena uspostavom sveučilišne bolnice.

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci 28. siječnja obilježena je 50. obljetnica prve transplantacije bubrega u Rijeci te se predstavio tematski broj časopisa Medicina Fluminensis, glasila riječke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora i Medicinskog fakulteta. Sa Sveučilišta javljaju da su tom prilikom govorili: rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, dekan Medicinskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Goran Hauser i ravnatelj Kliničkog bolničkog centra prof. dr. sc. Alen Ružić. 

Rektorica Prijić Samaržija u svojem je govoru istaknula:

– Suradnja Sveučilišta u Rijeci, odnosno Medicinskog fakulteta i Kliničkog bolničkog centra traje praktički oduvijek, a nadamo se da će ona u bliskoj budućnosti biti okrunjena uspostavom sveučilišne bolnice. Gradovi i sveučilišta imaju svoje vizionare, a samo neki od njih pomaknu granice povijesti. Zahvaljujući prof. dr. sc. Vinku Frančiškoviću i njegovom timu, koji su prije 50 godina izveli jedinstveni podvig u transplantaciji.

Dekan Hauser naglasio je:

– Izuzetna mi je čast da mogu sudjelovati u obilježavanju pola stoljeća od pokretanja transplantacijskog programa u Rijeci. Iako je transplantacija tkiva klinički doseg, složit ćete se da je ne bi bilo da nije bilo iskoraka i u temeljnim medicinskim znanostima. Učinivši ovaj iskorak, naš je Fakultet tada postao jedna od najznačajnijih edukacijskih ustanova u cijeloj bivšoj državi. Transplantacijski program održava nas u vrhu medicinske znanosti.

Ravnatelj Ružić zahvalio je svima koji su od prve transplantacije bubrega do danas osigurali da taj program živi, radi i napreduje:

– Ova praksa iznimno podiže kvalitetu života naših pacijenata, produljuje njihove živote i smanjuje potrebe za dijalizom i to je ono najbitnije.

Nakon pozdravnih govora uslijedio je prezentacijski dio svečanosti – bilo je riječi o povijesnome okviru, ali i razvoju, aktualnostima i planovima za razvoj ove grane. Transplantacija bubrega u Rijeci, predvođena prof. dr. sc. Vinkom Frančiškovićem, odjeknula je 1971. diljem zemalja bivše Jugoslavije, ali središnje Europe, istaknuli su predstavnici Sveučilišta. Dodali su i da je akademik Daniel Rukavina, današnji voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te raniji rektor, bio te 1971. godine dio tog pionirskog tima prof. Frančiškovića.
FOTO: UNIRI.HR