LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
To nisu samo ženske stvari

Rak dojke sve češći kod mlađih žena; započela akcija za pružanje pomoći oboljelima

Akcijom To nisu samo ženske stvari do 5. listopada prikupljaju se sredstva za pružanje stručne psihološke pomoći ženama oboljelima od raka. Rak dojke treći je uzrok smrti žena u Hrvatskoj, a sve češće obolijevaju i one mlađe životne dobi.

Akcijom To nisu samo ženske stvari do 5. listopada prikupljaju se sredstva za pružanje stručne psihološke pomoći ženama oboljelima od raka. Rak dojke treći je uzrok smrti žena u Hrvatskoj, a sve češće obolijevaju i one mlađe životne dobi.

Udruga Sve za nju treću godinu zaredom organizira humanitarnu akciju pod nazivom To nisu samo ženske stvari. Čini to s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije tipično ženskih karcinoma te pružanja sveobuhvatne podrške oboljelim ženama.

– Brojna istraživanja i dosadašnja iskustva iz kliničke prakse ukazuju da oko 30% onkoloških bolesnika tijekom liječenja raka ima značajnih psihičkih teškoća u nošenju s dijagnozom i nuspojavama liječenja. Zbog činjenice da stanje visokog psihološkog stresa umanjuje ishode liječenja i kvalitetu života bolesnika, pored terapije lijekovima, primjerena skrb treba uključivati i suportivno liječenje u vidu stručne psihološke pomoći. – poručuju organizatori.

Dopredsjednica Udruge Ljiljana Vukota ističe:

– Psihološka pomoć nije tješenje, već stručna intervencija čiji je cilj umanjiti djelovanje raka na emocionalne doživljaje i poboljšati sposobnost oboljele osobe da ispunjava zahtjeve bolesti i njezina liječenja te se prilagodi promijenjenom načinu života. Pritom treba uzeti u obzir i značajnu ulogu koju u procesu liječenja imaju bračni partner i cijela obitelj, budući da odgovarajuća psihosocijalna skrb poboljšava ishode liječenja i kvalitetu života oboljelih. Zato pozivamo muškarce – partnere, očeve, sinove da se kao važan izvor emocionalne podrške odazovu ovoj akciji. 

Kroz akciju se do 5. studenoga prikupljaju sredstva za pružanje stručne psihološke pomoći ženama oboljelima od raka. Povodom nadolazećeg Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke 3. listopada, kao središnje događanje akcije, održat će se virtualna utrka u koju se mogu uključiti žene i muškarci svih dobnih skupina, bilo da su profesionalni trkači ili pak rekreativci. Prijave su moguće do 25. rujna, a vrše se na poveznici, gdje je moguće pronaći i dodatne informacije. 

Foto: udruga Sve za nju


Humanitarnim prilozima u iznosu od 100 kuna svi koji se odazovu akciji dobivaju ruksak simboličnog naziva Survivor bag. Kako je moto akcije bolest žene nije samo ženska stvar, posebno se, kao što je već navedeno, pozivaju muškarci da se uključe kao podrška. Startninu za sudjelovanje u utrci kao i donaciju građani mogu uplatiti na poseban račun To nisu samo ženske stvari, otvoren u Zagrebačkoj banci (IBAN: HR3623600001502785802). Cjelokupni prihod namijenjen je pružanju stručne psihološke pomoći oboljelim ženama.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena te je treći uzrok smrti u ženskoj populaciji u Hrvatskoj, navode organizatori. Tvrde i da sve češće obolijevaju i žene mlađe dobi. Dodaju, međutim, da ako se bolest na vrijeme dijagnosticira i ispravno liječi, kod više od 90% oboljelih može se izliječiti.

Poručuju i da rak ne pogađa samo oboljelu osobu, nego
čitavu obitelj pa psihološke posljedice osjećaju i njoj bliske osobe.

– Svjesni kako je mentalno zdravlje važan faktor u svim fazama borbe protiv raka, u udruzi Sve za nju o psihičkom zdravlju žena oboljelih od raka iskusni psiholozi i psihoterapeuti s višegodišnjim iskustvom brinu već punih deset godina. Tijekom tog razdoblja psihološku podršku primilo je više od 1830 oboljelih žena i članova njihovih obitelji. Samo u ovoj godini provedeno je više od 1000 stručnih savjetovanja za oko 180 žena i članova njihovih obitelji, a kako bi Centar za psihološku pomoć mogao pružiti podršku većem broju žena, cilj je osigurati dodatna sredstva koja bi omogućila stručnu psihosocijalnu podršku za dodatnih 50 oboljelih žena i 250 stručnih psiholoških savjetovanja.

FOTO: PIXABAY