LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
22. kongres Europske asocijacije za psihoterapiju

Psihoterapijski milje se okuplja u Zagrebu radi "Autonomije i osjećaja pripadnosti"

"Autonomija i osjećaj pripadnosti" naziv je 22. kongresa Europske asocijacije za psihoterapiju (EAP) koji će se održati u hotelu Sheraton u Zagrebu. Program je obogaćen brojnim radionicama, predavanjima i okruglim stolovima velikog broja stručnjaka iz psihoterapije, psihijatrije, psihologije i srodnih područja.

"Autonomija i osjećaj pripadnosti" naziv je 22. kongresa Europske asocijacije za psihoterapiju (EAP) koji će se održati u hotelu Sheraton u Zagrebu. Program je obogaćen brojnim radionicama, predavanjima i okruglim stolovima velikog broja stručnjaka iz psihoterapije, psihijatrije, psihologije i srodnih područja.

Autonomija i osjećaj pripadnosti naziv je 22. kongresa Europske asocijacije za psihoterapiju (EAP) koji će se održati u hotelu Sheraton u Zagrebu, od 30. rujna do 1. listopada 2016. u organizaciji Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) te Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu kao suorganizatora. Pretkongresne radionice će se pak održati 28. i 29. rujna.

Kongres je tradicionalno obogaćen brojnim radionicama, predavanjima i okruglim stolovima velikog broja stručnjaka iz psihoterapije, psihijatrije, psihologije i srodnih područja kako iz Europe, tako i šire. Konflikt autonomije i osjećaja pripadnosti; Prihvaćanje beskućništva: opasnost osjećanja; Psihoterapija i ljudska prava; Intimnost, od zavisnosti i straha do vezivanja; Sram i opraštanje nakon rata; Nova znanost o ljubavi i vezama; Psihoterapija i migranti; Transgeneracijski konflikti; Bog i Drugi su živi i mrtvi – ponovno otkrivanje smisla, našeg osjećaja sebe i pripadanja samo su neke od interaktivnih radionica i predavanja koja će se održati tijekom kongresa. 

EAP promiče psihoterapiju kao samostalnu profesiju uz visoke standarde treninga psihoterapeuta te je ovaj događaj, koji će se održavati u vrijeme postupka ozakonjivanja psihoterapije kao samostalne profesije i u Hrvatskoj – posebno važan. Naime, iako je proces stvaranja Zakona o psihoterapiji započeo 2005. godine, položaj hrvatskih psihoterapeuta još uvijek nije uređen, što stvara brojna pitanja u struci tko može, a tko ne može pružati psihoterapeutske usluge, kakva je izobrazba za to potrebna, što znači psihoterapija kao tretman, a ne liječenje.

U okviru stručnog programa raspravljat će se i o migrantskoj krizi, izazovima intimnosti u modernom svijetu, tržišnim i etičkim dilemama ove profesije, psihoterapiji i modernim tehnologijama. Odgovori na te i brojne druge psihoterapijske teme otkrit ćemo iz predavanja 90 autora, kao i kroz plenarna predavanja četiri međunarodno cijenjena psihoterapeuta:

  • Lynne Jacobs suosnivačica je Pacific Gestalt Instituta te je supervizorica i trenerica na Institutu za suvremenu psihoanalizu u Los Angelesu (Institute of Contemporary Psychoanalysis). Zajedno s Richom Hycnerom napisala je knjigu The Healing Relationship in Gestalt Therapy: A Dialogic / Self Psychology Approach (1995)
  • Graham Barnes – psihoterapeut, učitelj, predavač i pisac. Dizajner je prvog akreditiranog magistarskog studija psihoterapije, socijalne promjene i psihološke znanosti. Suosnivač je Škole kibernetike psihoterapije iz koje izrastaju Centri sistemske terapije u Ljubljani, Rijeci i drugdje, a kao rezultat njegovog dvadestgodišnjeg poučavanja. Knjiga Pravda, ljubav i mudrost: Povezivanje psihoterapije i kibernetike drugog reda zbirka je njegovih eseja i predavanja.
  • Jette Simon direktorica Instituta za integrativnu terapiju za parove u Washingtonu i Centra za emocionalno fokusiranu terapiju u Kopenhageu te predavačica na sveučilištu Palo Alto
  • Reinhard Hauser član upravnog odbora Instituta za procesni rad u Zürichu, Švicarskoj, sveučilišni profesor ZIST Akademije za psihoterapiju (Dr. Wolf Büntig), i učitelj psihoterapije u nekoliko zemalja (Švicarska, Njemačka, Italija, Hrvatska i Rusija). 

Bogati program aktivnosti dopunjen je i promocijama knjiga Psyche in Modern World: Psychotherapy and Society Toma Warneckea, te hrvatski prijevod J. F. Mastersona Potraga za istinskim ja: raskrinkavanje poremećaja ličnosti našeg doba. Stručni medijski pokrovitelj je jedan od najvećih svjetskih časopisa za psihoterapiju, nagrađivani Psychotherapy Networker. Događaj je odlična prigoda za stručnu i širu javnost da na jednom mjestu upoznaju stručnjake iz područja psihoterapije te da susretnu predstavnike psihoterapijskog miljea iz Europe, ali i svijeta. Dodatne informacije provjerite na stranicama Kongresa.

Europska asocijacija za psihoterapiju (EAP) okuplja 128 organizacija iz 41 europske države te 120 000 psihoterapeuta. Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) je organizacija usmjerena prema razvoju i promicanju psihoterapije sukladno europskim standardima. Cilj mu je osiguranje uvjeta za uspostavu zvanja psihoterapeuta i ujednačavanje psihoterapijske prakse. Okuplja 18 najvećih psihoterapijskih udruga u Hrvatskoj.

FOTO: SPUH