LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje kože

Postignut znanstveni napredak u liječenju akni

Upalna kožna oboljenja, odnosno akne muče gotovo 100% adolescenata, ali i velik broj odraslih osoba, pa dermatološka struka predano radi na razvoju lijeka koji bi pomogao u kompleksnoj borbi protiv prištića.

Upalna kožna oboljenja, odnosno akne muče gotovo 100% adolescenata, ali i velik broj odraslih osoba, pa dermatološka struka predano radi na razvoju lijeka koji bi pomogao u kompleksnoj borbi protiv prištića.

Svi smo mi u nekoj fazi života vodili ili još uvijek vodimo borbu s iritantnim prištićima, koji se pojavljuju kod gotovo 100% adolescenata. Acne vulgaris, koje predstavljaju upalno kožno oboljenje uzrokovano promjenama u pilosebacealnoj jedinici što dovodi do abnormalnog lučenja loja i bakterija, mogu varirati od blagih bubuljica pa sve do cističnih i ožiljkastih prištića. Naime, znanstvenici tvrde kako takvi poremećaji kože mogu trajati od 10 do 12 godina, stoga se i osobe u srednjim i kasnim 20-ima suočavaju i muče s ovim zdravstvenim problemom.

Dobra vijest u svemu tome jest ta da je u časopisu Journal of Investigative Dermatology objavljeno istraživanje stručnjaka koji tvrde kako su bliže no ikada lijeku za tretiranje akni.

Laici smatraju kako su bubuljice posljedica prekomjernog lučenja sebuma i ulja, no stvar je ipak mrvicu kompleksnija od toga. Znanstvenici koji stoje iza navedene nove studije spominju važnost Propionibacterium acne (P. acnes) bakterije koja živi na našoj koži te čini dio prosječne kožne flore. Problem je u tome što je upravo ta bakterija odgovorna za razvoj prištića jer proizvodi CAMP (Christie-Atkins-Munch-Peterson) faktor, toksični protein koji uzrokuje upalno kožno oboljenje.

FOTO: Pixabay

Bit navedenog dermatološkog istraživanja jest eliminacija CAMP faktora pa su shodno tome znanstvenici kreirali probni lijek koji šalje antitijela u navedeni faktor te ga tako slabi i čini manje intenzivnim. Jedini je problem u svemu tome što otkriveni lijek šteti P. acnes bakteriji koja je ipak presudno važna i korisna za zdravlje naše kože pa su moguće nuspojave još problematičnija koža, otpornost na antibiotike, razdražljiva crijeva te depresija.

Zaključno, znanstvenici moraju smisliti način kako da unište CAMP faktor bez da nanesu štetu P. acnes bakteriji koja nam je zaista potrebna i važna za zdravlje. Stoga je važno spomenuti kako se ispred svih nalazi dug put do pronalaska učinkovitog lijeka, ali ovo je ipak važan i veliki korak za budućnost i nove generacije adolescenata.

Dok dermatološka struka predano radi na razvoju i otkrivanju lijeka, mi vam za kraj donosimo recept za izradu maske za lice koja će izvući sve nečistoće, pa čak i mitesere iz vaše kože.

Sastojci:

1/2 čajne žličice sode bikarbone

1 čajna žličica vode.

Upute za pripremu i korištenje:

Pomiješajte sodu bikarbonu i vodu te dobivenu masku kružnim pokretima nanesite na lice. Ostavite da djeluje 10 minuta, a nakon toga isperite kožu mlakom vodom. Postupak ponavljajte jednom tjedno.

FOTO: FLICKR