LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čaša zdravlja

Popis napitaka za zdraviji život

Za pravilno i uravnoteženo funkcioniranje našeg organizma važan je unos napitaka koji sadrže brojna ljekovita svojstva. Napravili smo popis najvažnijih.

Za pravilno i uravnoteženo funkcioniranje našeg organizma važan je unos napitaka koji sadrže brojna ljekovita svojstva. Napravili smo popis najvažnijih.

Kao što je važno zdravo se hraniti, važno je i ono što pijemo. Često se prepuštamo primamljivim okusima raznih napitaka (gazirana pića, alkohol, kava) i zaboravljamo da negativno utječu na naše zdravlje. Kako bi ojačali imunitet, smanjili rizik od različitih bolesti te se osjećali svježe i odmorno u svoju svakodnevnicu uključite konzumiranje ovih zdravih napitaka.

Voda

Ne kaže se uzalud da je voda izvor života. Ona čini 70 posto našeg tijela te ima važnu ulogu u svim procesima koji se odvijaju u našem organizmu. Voda smanjuje zadržavanje otpadnih tvari i toksina u tijelu, poboljšava funkcije žlijezda i hormona, prenosi nutrijente do vitalnih organa te smanjuje glad.

Zato je voda najvažnija tekućina koju obvezno morate unositi u organizam. Popijte dnevno oko 1.5 litara vode koja će omogućiti pravilno funkcioniranje. Također, možete dodati limun koji je bogat vitaminom C te poboljšati okus.

Mlijeko

Čaša mlijeka dnevno je izvor zdravlja koji sadrži brojne minerale i vitamine koji su potrebni za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Kalcij i vitamin D koji se nalaze u mlijeku važni su za razvoj zdravih kostiju i zubi, odnosno mlijeko pomaže u prevenciji osteoporoze i prijeloma.

Mlijeko pomaže i kod reguliranja krvnog tlaka jer sadrži vitamin B12 koji je važan za pravilan rad krvožilnog sustava te kalij koji omogućuje izgradnju mišića, proteina i normalan rast tijela. Može smanjiti i tjelesnu masu jer kalcij veže masti iz probavnog sustava te povećava njihovu razgradnju i uklanjanje iz tijela.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži mnoga ljekovita svojstva koja pomažu u očuvanju zdravlja pa se preporuča najmanje jedna šalica na dan. Sadrži antioksidanse koji neutraliziraju slobodne radikale u tijelu i tako pomažu u borbi protiv starenja. Zeleni čaj smanjuje rizik od srčanih i moždanih bolesti jer snižava razinu kolesterola i krvni tlak. Odličan je za gubitak kilograma jer sagorijeva masnoće i pojačava rad metabolizma.

Čaj od metvice

Čaj od metvice odličan je za smirivanje probavnih smetnji jer smanjuje bolove u želucu i crijevima te ublažava mučnine i grčeve. Također, pomaže u borbi s prekomjernom težinom tako što potiče metabolizam i smanjuje apetit.

Preporuča se za ublažavanje stresa jer sadrži tripoftan koji proizvodi serotonin koji podiže raspoloženje te umiruje organizam i pospješuje spavanje. Sadrži vitamine A i C koji pomažu u jačanju imuniteta i otpornosti od upala i infekcija.

Sok od brusnice

Ljekovitost brusnice poznata je još od davnina te zbog svojih ljekovitih svojstva ima široku upotrebu. Brusnica sadrži vitamin C, kalcij, magnezij, kalij, beta-karoten, vlakna i druge nutrijente. Zbog svog antibakterijskog djelovanja, preporuča se za ublažavanje infekcija urinarnog trakta te olakšava mokrenje.

Brusnica pomaže kod pamćenja i koordinacije te usporava proces starenja. Također, smanjuje rizik oboljenja krvožilnog sustava. Osim soka od brusnice, preporuča se konzumiranje različitih prirodnih sokova od voća i povrća (limun, naranče, nar, jabuke, mrkva, ananas) koji sadrže ljekovita svojstva.  

FOTO: FLICKR