LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje sportaša

Pokaži srce: hrvatski nogometaši predstavili vrijedan zdravstveni projekt

Osim edukacije, projekt uključuje i besplatne preventivne zdravstvene preglede.

Osim edukacije, projekt uključuje i besplatne preventivne zdravstvene preglede.

Hrvatski nogometni reprezentativci Andrej Kramarić i Josip Juranović uživo su pokazali kako izgledaju sportski pregledi u novom hrvatskom projektu Pokaži srce. Nakon nekoliko mjeseci priprema ovaj je projekt predstavljen u splitskom hotelu Lav.
 
Cilj projekta je upoznati što veći broj sportaša i sportskih djelatnika s primjenom osnovnih tehnika pružanja prve pomoći. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić pozdravio je projekt te izrazio veliku podršku HNS-a u njegovoj realizaciji:

– HNS zahvaljuje i pozdravlja inicijativu naših partnera PSK koji su svoju povezanost sa savezom odlučili aktivirati upravo na ovaj način. Nakon što su nam iz PSK predstavili projekt odmah smo prepoznali da se radi o  fantastičnoj ideji i da je ovo prilika da zajedničkim snagama iskoristimo našu prepoznatljivost kako bi skrenuli pozornost na jednu vrlo osjetljivu temu. Svjedoci smo da se nesretni slučajevi događaju na najvišim natjecateljskim razinama tako da su redovni sportski pregledi najmanje što možemo učiniti kako bi se broj tih slučaja što je više moguće smanjio.

 Svoje zadovoljstvo realizacijom projekta Pokaži srce na predstavljanju je izrazio i Francesco Postiglione, generalni direktor PSK koji je pokrenuo ovaj projekt u suradnji s Institutom za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, Poliklinikom Life te drugim stručnim sportskim i medicinskim organizacijama i tijelima:

– PSK je kroz više od 20 godina postojanja u Hrvatskoj uvijek stajao iza dobre igre te je uvijek sustavno podržavao hrvatski sport općenito ali i sudjelovao u društveno odgovornim aktivnostima kroz mnoge donacije društvenoj zajednici. Suradnja s Hrvatskim Nogometnim Savezom na najbolji način pokazuje vrijednosti za koje se zalažemo i ponosni smo što možemo zajedno raditi na projektima koji su važni za cijelo hrvatsko društvo, jer to nam je u korijenima. Zajedno u igri. Zajedno u ponosu. Hvala i pozivamo sve da igraju s nama za dobro i "Pokažu srce".

 Društveno odgovorni projekt Pokaži srce za cilj ima podizanje svijesti o brizi za zdravlje sportaša općenito, unapređenje brige o zdravlju kroz edukacije koje uključuju svladavanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći, osobito kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora kojima su opremljeni brojni sportski klubovi, a čijom se pravilnom primjernom znatno (čak do 74%) povećavaju šanse za spašavanje života.

– Znamo koliko su sportaši važni i koliko sudjeluju u promociji Hrvatske stoga je najmanje što možemo napraviti, uložiti u njihovo zdravlje. Sportaši su tisuću puta izloženiji ozljedama i traumama od bilo kakvog drugog zanimanja. Ovo je izuzetno stresno zanimanje uvijek pod svjetlima reflektora. Oni nemaju vremena za odmor i izuzetno su izloženi ozljedama, a posebno srčanim smrtima. – izjavio je ravnatelj Poliklinike Life doc. dr. sc. Tomislav Madžar te dodao: – Jedan ovakav projekt izuzetno je bitan kao ulog u njihov život i zdravlje. Mi ćemo s našim timom pokušati doći u svako udaljeno mjesto. Nama je cilj svakom sportu pomoći onoliko koliko možemo pomoći.

 Posljednjih godina sve više svjedočimo brojnim nezgodama na sportskim borilištima. Sportaši danas treniraju jače nego prije, redovito idu do krajnjih granica svoga tijela. Brojni treneri u svijetu ukazuju na prezagušen raspored i opterećenja.

 – Mislim da većina nije svjesna da neki puta jedna utakmica nije važnija od zdravlja i jednog srca. Svakodnevno smo izloženi stresu i pritisku. Svaki trening moraš biti 200 posto spreman i to te tjera da ideš preko svojih granica. Svojim mozgom želiš napraviti najbolje moguće ali neki put tvoje tijelo to ne može izdržati. Teško je gledati kad se dogodi tragedija, pogotovo nekome tebi bliskom. Vrlo je bitna edukacija za sve nas, za mlađe dečke da jednostavno znaju reagirati u ono vrijeme kad je najpotrebnije. Ja sam prošao edukciju, nadam se da sam sve dobro usvojio ali i da moja pomoć neće nikome biti potrebna. – izjavio Andrej Kramarić, dok je Josip Juranović dodao: – Želim znati u kakvom sam stanju, kakvo je moje tijelo i u kakvom sam kapacitetu za sljedeću sezonu, pogotovo ovako napornu kakva je bila sada. Ima previše utakmica i jednostavno želite znati što možete dati na terenu. Ovaj projekt Pokaži srce će pokazati svima za što smo sposobni. Moj suigrač Kramarić i ja smo pregledani i zdravi smo tako da ćemo dati sve od sebe na sutrašnjoj utakmici da uzmemo tri boda.

Prvi pregledi već su održani u Vukovaru, a ovog se vikenda održavaju u Splitu. Osim edukacije, projekt uključuje i besplatne preventivne zdravstvene preglede.
 
Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja i Poliklinika Life uz druge partnere osigurat će potrebnu opremu i stručno medicinsko osoblje za terensku provedbu projekta u suradnji i s ciljanim lokalnim sportskim i medicinskim subjektima, te cilja do kraja godine provesti desetak edukativnih radionica i stotine besplatnih pregleda diljem Hrvatske.
FOTO: PRESS