LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

Pitali smo HZJZ i SC kako treba postupati student u izolaciji i kako mu kolege smiju pomoći

Donosimo upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Studentskog centra u Zagrebu vezane uz postupanje studenata kojima je propisana mjera samoizolacije.

Donosimo upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Studentskog centra u Zagrebu vezane uz postupanje studenata kojima je propisana mjera samoizolacije.

Smiju li kolege studentima u samoizolaciji nositi skripte ili knjige i moraju li ih prilikom ponovnog preuzimanja staviti u karantenu kao što se to radi u knjižnicama, hoće li studenti u samoizolaciji imati pravo na dostavu hrane iz menze, kako će boraviti u domu ako su prepušteni sami sebi, kako će ići kući ako im je propisana samoizolacija? Ovo su samo neka od pitanja koja smo uputili Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Studentskom centru u Zagrebu, a njihove odgovore možete pronaći u nastavku.

Za početak napominjemo da se studenti koji imaju osnovu za testiranje mogu javiti nadležnom školskom liječniku ili izabranom liječniku opće/obiteljske medicine.

Što se tiče pružanja pomoći kolegama kojima je propisana samoizolacija, HZJZ odgovara da je to čak i poželjno, a ako to rade oprezno, poštivajući razmak, noseći masku i dezinficirajući ruke, nema opasnosti od zaraze. Ako student želi pomoći kolegi kojemu je propisana samoizolacija, skripte, knjige, hranu i ostalo treba mu ostaviti na kućnom pragu te ih odande kasnije i preuzeti. Druga im opcija može biti i Crveni križ ako nemaju nikoga bliskoga.

Na pitanje što student kojemu je propisana izolacija, a boravi u studentskom domu te nema tko iz kućanstva ili od prijatelja doći po njega, može učiniti kako bi doputovao kući bez ugrožavanja sebe i drugih, nismo dobili naročito konkretan odgovor od HZJZ-a:
– Za sve osobe u samoizolaciji putovanje javnim prijevozom i taksijem nužno je izbjegavati. Najbolja opcija prijevoza osobe u samoizolaciji je da putuje sama ili zajedno s osobama s kojima i inače dijeli kućanstvo. Maska je pri tome obavezna za sve, a u osobnom automobilu se sjedi dijagonalno. – kažu iz HZJZ-a.

– Student može sam napustiti dom ako mu zdravstveno stanje to omogućuje. Do dolaska roditelja / druge punoljetne osobe iz istog kućanstva, student s navedenim znakovima bolesti ili izrečenom mjerom samoizolacije boravi u prostoriji određenoj za izolaciju. Roditelj / druga osobe iz istog kućanstva odvodi studenta iz doma (primjerice osobnim automobilom, svi koriste masku; javni prijevoz i taksi nije prihvatljiva opcija za putovanje osobe sa simptomima koji mogu upućivati na COVID-19 ili kojima je izrečena mjera samoizolacije). U slučaju teže narušenog zdravlja obavezno se koriste usluge hitne pomoći.  U slučaju da se prijevoz ne može organizirati na način da se ne dovodi u opasnost od zaraze druge ljude, prema Uputama, organizaciju prijevoza i smještaj studenata u samoizolaciju/izolaciju preuzima nadležni Stožer civilne zaštite. – kažu nam iz zagrebačkog SC-a.

Dostava hrane ili lijekova studentima će biti omogućena ako borave u studentskom domu, ali samo na vrlo kratko vrijeme. Kolege će im moći njihovom iksicom kupiti hranu što ni sada nije ništa neuobičajeno iako nije u skladu s pravilima:

– Uprava doma omogućit će studentu dostavu potrebitih lijekova, hrane i tekućina do dolaska punoljetne osobe iz kućanstva (maksimalno 1-2 dana). Mogućnost dostave hrane u sobe od strane kolega studenata moguće je ostvariti, ali uz obaveznu prethodnu najavu upravi restorana u studentskom domu radi suzbijanja možebitnih nepravilnosti i prilagodbe dostave hrane. Sukladno Uputama dozvoljeno vrijeme trajanja ovakvog načina dostave jest isključivo na kraće vrijeme (maksimalno 1-2 dana). Uvođenje usluge dostave hrane studentima u samoizolaciji smještenih izvan studentskog doma u ovom trenutku nismo u mogućnosti realizirati.

Opće je poznato da su maske i dezinficijensi drastično poskupjeli od pojave koronavirusa zbog čega su se ljudi upuštali u izradu svojih, što može završiti kobno. Evo što HZJZ misli o tome:

– Za studente koji su na temeljenoj edukaciji na fakultetu educirani za ovakve poslove, to može biti opcija, no svakako je bolje kupiti gotove dezinficijense. Potreban je veliki oprez zbog mogućnosti trovanja kod miješanja ovakvih pripravaka.

Na kraju smo pitali što će biti sa studentima koji zbog samoizolacije ne budu mogli odraditi nastavu koja se možda ne može odraditi na daljinu kao što bi to mogao biti slučaj, primjerice, s nastavom iz tjelesne i zdravstvene kulture:

– Neophodno je da studij ponudi studentu mogućnost nadoknade u drugom terminu ili prisustvovanje (zadovoljavanje uvjeta) na daljinu. 

FOTO: PIXABAY