LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

Pet razloga zbog kojih je najvažnije razviti vezu sa samim sobom

Samo sat vremena dnevno dovoljno je da bismo vlastite misli doveli u red i time povećali samopouzdanje, promijenili pogled na svijet i postali produktivniji.

Samo sat vremena dnevno dovoljno je da bismo vlastite misli doveli u red i time povećali samopouzdanje, promijenili pogled na svijet i postali produktivniji.

Svi znamo da prosječan student nema vremena ni za što. Balansira između obaveza na fakultetu, skupljanja što boljih ocjena, različitih poslova ili praksi kojima želi što više uljepšati životopis te društvenog života. Traži načine kojima bi što više povećao produktivnost i stigao sve što si je zacrtao te na kraju zaboravlja da ponekad treba ne raditi ništa. Ambicioznost je vrlina naše generacije, no često prerasta u igru opsjednutosti čiji je pobjednik onaj koji je pojeo što manje toga dana ili odspavao tek petnaestak minuta u knjižnici u pauzi od učenja.

Tek sat ili dva dnevno koje ćemo posvetiti samima sebi čine nas zdravijima, ali i produktivnijima pri kasnijem izvršavanju obaveza. Her Campus donosi nekoliko razloga zbog kojih sat vremena zabušavanja dnevno tijekom kojih se posvećujemo vlastitim mislima pridonosi mentalnom zdravlju, a zatim i zdravijem pogledu na vlastitu okolinu.

Bit ćete sigurniji u sebe

Posvećivanjem vremena vlastitim mislima i miru omogućit će vam da razmislite o svemu što vam se događalo tijekom dana i vašim reakcijama na to. Kada ste konstantno okruženi gomilom ljudi, često nesvjesno dopuštate da vas oblikuju njihova mišljenja ili – još gore – previše ste obuzeti razmišljanjem o svemu što se događa njima da biste razmišljali o sebi. Zbog toga je vrijeme koje provodite sami sa sobom najbolja prilika za preispitivanje. Na taj ćete način postati svjesni svojih prošlih, ali i budućih postupaka te upoznati vlastita ponašanja i kasnije biti zadovoljniji njima.

Poboljšat ćete odnose s drugima

Ako ste svjesni sebe i zadovoljni vlastitim postupcima, promijenit ćete pogled na okolinu i ponašanje prema drugima. Vrijeme koje posvetite samima sebi utjecat će i na smanjenje anksioznosti i razine stresa. U suprotnom će se osjećaji nakupljati na podsvjesnoj razini te dovesti do istresanja na bližnje i burnih reakcija prouzrokovanih nečim s čime oni uopće nemaju veze.

– Ako ste samouvjereni i svjesni vlastitih vrijednosti, manje ćete dopuštati drugima da utječu na vas. S druge strane, osjećaj da je vaše samopoimanje pušteno na milost i nemilost drugima onemogućit će spoznaju vlastite snage i dosezanje punih potencijala. – zaključila je Julie Zielinger, autorica i blogerica.

Bit ćete produktivniji

Bez obzira na to radi li se o kraju ispitnih rokova kad od obaveza više ne možete disati – te odjednom mijenjate prioritete i samo želite da sve što prije završi – ili je početak semestra i već imate hrpu toga za obaviti, forsiranje učenja i demotivirano obavljanje obaveza nemaju smisla. Ako više nemate snage za učenje, ali ipak odlučite ući u potpunu izolaciju i učiti deset sati bez prestanka jer se ispit približava, cijeli će pothvat vjerojatno završiti neslavno. Umjesto enormne produktivnosti, vjerojatno ćete pet sati provesti kombinirajući buljenje u zid i provjeravanje novosti na Facebooku i Instagramu, čime nećete postići ništa.

Umjesto toga, uzmite sat vremena za razmišljanje u tišini ili uz laganu glazbu za resetiranje energije. Kada odredite da ćete to vrijeme uzeti za sebe i svoje misli te se toga počnete pridržavati, osnažit ćete se te ćete moći učiniti više i biti uspješniji, uz očuvanje vlastitog zdravlja. Također je važno i odrediti koliko ćete vremena uzeti za obavljanje nečega – ako radite sve dok ne završite, smanjit ćete produktivnost. Radije uzmite pauzu jer ćete na taj način vrijeme koje uložite u rad provesti kvalitetnije. Nema ništa loše u tome da učinite više radeći manje.

FOTO: Flickr

Znat ćete koji su vam prioriteti

Ako vam količina obaveza stvara stres, a približavanje zadanih rokova umara vas i guši, distancirajte se od svega na barem pola sata. Nakon toga ćete biti smireniji i moći ćete razumnije procijeniti situaciju. Vrijeme koje odvojite za sebe olakšat će vam kasniju promjenu perspektive potrebnu za drugačije sagledavanje situacije i njezino rješavanje. Umjesto stava da morate nešto učiniti koji donosi bespomoćnost, svoje aktivnosti shvatite kao nešto što želite obaviti – radite to zato što vi tako želite. Umjesto bespomoćnosti koja samo odmaže, osjećat ćete se osnaženo.

Ovakvom spoznajom doći ćete do toga da radite neke stvari iako se zbog toga ne osjećate dobro. Ponekad preuzimamo obaveze koje uopće ne želimo samo kako bismo utjecali na mišljenje koje osobe iz naše okoline imaju o nama. Vrijeme za samorefleksiju pomoći će vam uvidjeti čini li vas to što radite sretnima te na što se, od svega što radite, želite više usredotočiti, a što vam nije toliko važno. Slaganjem prioriteta lakše ćete se nositi s obvezama i bolje rasporediti vrijeme za njihovo obavljanje.

FOTO: Flickr

Bit ćete sretniji

Ovim ćete postupkom više voljeti sebe te okrenuti život u drugom smjeru, a to će vam donijeti ono čemu svi naposljetku težimo: sreću. Ako volite sebe i njegujete vrijeme koje za sebe odvajate, bit ćete staloženi i držat ćete do onoga što vam je značajno – a na taj ćete način iz života otpuštati stres. Sretno mjesto predstavlja onaj osjećaj balansa kada ste sretni s vlastitim mislima i osjećate se dobro i ugodno u vlastitom tijelu – to može biti gledanje televizije, pripremanje omiljenih slastica, vožnja biciklom ili odmaranje uz mirisne svijeće.

Perfekcionizam je dobar, ali samo u određenoj mjeri. Ako se previše fokusirate na ono izvanjsko te, umjesto fokusiranja na okus, svoje jelo pripremate sve dok ne izgleda savršeno za instagramsku fotografiju ili popravljate šminku i frizuru sve dok ne izgleda potpuno savršeno – gubite balans. Za uspjeh nije potrebno savršenstvo. Savršenstvo je samo ono izvanjsko, a iza toga ne stoji sreća. Zavolite li sebe bez obzira na mane i vrline, promijenit ćete svoju definiciju savršenosti.

FOTO: FLICKR