LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje i ljepota

Ove stvari nipošto ne smijete raditi ako ste izgorjeli na suncu

Stručnjaci upozoravaju da neke ustaljene prakse koje radimo kada izgorimo na suncu nisu dobra ideja.

Stručnjaci upozoravaju da neke ustaljene prakse koje radimo kada izgorimo na suncu nisu dobra ideja.

Ako niste pročitali naš članak o važnosti korištenja zaštitnog faktora, lako je moguće da ste izgorjeli od sunca. Donosimo vam dvije stvari koje obavezno morate izbjegavati ako je to tako.

Kožu možete smiriti hladnim tušem ili stavljanjem vlažnog ručnika na opečeno područje. Nakon toga savjetuje se namazati izgoreni dio kremom s aloe verom.

Također se savjetuje da pijete puno vode kako biste spriječili dehidraciju, uzimate lijekove protiv bolova poput paracetamola ili ibuprofena ako vas boli i izbjegavate izlaganje opeklina suncu dok koža potpuno ne zacijeli, piše N1.

Opekline od sunca koje liječite kod kuće nestat će za oko sedam dana, no ako imate natečenu kožu, visoku temperaturu, glavobolju i osjećate vrtoglavicu i mučninu, trebali biste otići liječniku ili nazvati hitnu pomoć.

A tu su i još dvije stvari koje biste svakako trebali izbjegavati jer bi mogle učiniti više štete nego koristi – nanošenje vazelina na opeklinu i stavljanje leda.

Prema riječima stručnjaka, vazelin se ne ponaša kao hidratantna krema, kao što mnogi misle, nego stvara barijeru na koži hvatajući toplinu i znoj te uzrokujući neugodan osjećaj. Štoviše, može dovesti i do infekcije.
 

FOTO: PIXABAY.COM