LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVE MANJE OD 7 SATI JE LOŠE

Otkriće iz Stockholma: manjak sna u tinejdžerskim godinama može rezultirati multiplom sklerozom

Švedska studija pokazala je da tinejdžeri koji spavaju manje od sedam sati kasnije imaju veću tendenciju razviti multiplu sklerozu, s neurednim spavanjem ta je mogućnost čak od 40 do 50 posto veća.

Švedska studija pokazala je da tinejdžeri koji spavaju manje od sedam sati kasnije imaju veću tendenciju razviti multiplu sklerozu, s neurednim spavanjem ta je mogućnost čak od 40 do 50 posto veća.

Spavanje je, kažu, pola zdravlja. Međutim, čini se da se to uzima zdravo za gotovo, pogotovo među tinejdžerima kojima je spavanje često tek nešto što se mora odraditi. Na temu spavanja i navika spavanja tinejdžera napravljeno je i cijelo istraživanje, a time se bavio istraživački tim Sveučilišta u Stockholmu koji je došao do novih otkrića vezanih uz naviku uskraćivanja sna, koja je naročito popularna među tinejdžerima.

Ova švedska studija pokazala je da tinejdžeri koji spavaju manje od sedam sati kasnije imaju veću tendenciju razviti multiplu sklerozu, s neurednim spavanjem ta je mogućnost čak od 40 do 50 posto veća, objašnjeno je na portalu Healthline.

Kao što već znamo, riječ je o upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava koja pogađa milijune ljudi iz cijelog svijeta. Iako se točan uzrok bolesti ne zna, postoje neki čimbenici koji navodno pospješuju njezin razvoj, a to su genetika, nedostatak D-vitamina, pretilost, pušenje, a po tumačenju istraživača iz Švedske, jedan je od čimbenika i neuredan san uočen kod tinejžera.

Da bi došli do tog zaključka, spomenuti tim koristio se podacima Epidemiološkog istraživanja multiple skleroze s fokusom na ispitanike između 16 i 70 godina. Poseban značaj dali su istraživanju obrazaca spavanja mladih u dobi od 15 do 19 godina, i to tako što su trajanje sna svrstali u tri kategorije:
  • Kratko: manje od 7 sati noću
  • Odgovarajuće: od 7 do 9 sati noću
  • Dugo: 10 ili više sati noću
Upravo takakv pregled omogućio im je da dođu do zaključka kako manjak spavanja u tinejdžerskoj dobi povećava rizik dijagnoze do 50 posto. Provođenje studije otpočelo je 2004. godine, a uključivala je 2075 pacijenata s multiplom sklerozom i 3164 volontera koji nemaju spomenutu dijagnozu.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA