LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Oftalmolozi iz Poliklinike Bilić Vision savjetuju

Oslobodite se bauka laserskog skidanja dioptrije

Mlade osobe, a pogotovo studenti, često pate od preopterećenja vida i umora. Ako nosite naočale i leće ili ste sportaš koji ima problema sa šakom, rukom ili stopalom, ovo je članak za vas.

Mlade osobe, a pogotovo studenti, često pate od preopterećenja vida i umora. Ako nosite naočale i leće ili ste sportaš koji ima problema sa šakom, rukom ili stopalom, ovo je članak za vas.

Nedavno smo vam na našem portalu predstavili očnu i ortopedsku Polikliniku Bilić Vision iz Zagreba kroz pet praktičnih savjeta za očuvanje vida.

Kako biste se još bolje i detaljnije upoznali sa svim uslugama koje vam nudi ta Poliklinika, donosimo vam razgovor s osnivačicom i očnom liječnicom, dr. sc. Nadeždom Bilić, u kojemu ćemo se dotaknuti laserskog skidanja dioptrije i ortopedskih problema koje uspješno rješavaju u Bilić Visionu.

Poliklinika Bilić Vision za oftalmologiju i ortopediju postoji više od dvadeset godina na Ksaverskoj cesti 45, u sjevernom dijelu grada Zagreba. Pod stručnim vodstvom osnivačice dr. sc. Nadežde Bilić, specijalistice oftalmologije, obavlja dijagnostiku i liječenje najrazličitijih očnih bolesti suvremenim metodama i opremom, uz tim liječnika specijaliziranih za pojedine segmente oka.

Što vas izdvaja od drugih poliklinika, što vas čini jedinstvenima? 

Bilić Vision je Poliklinika u kojoj pacijent nikada nije samo broj. Čitava filozofija ustanove, ljudska i stručna, usmjerena je k tome da se pacijent osjeća dobrodošlo, da se brinemo o njemu kao o članu obitelji, da su njegovi problemi i za nas jednako važni i da ćemo primijeniti cjelokupno znanje, modernu tehnologiju i ljudske resurse da se riješi medicinski problem koji ga opterećuje.

Mogli bismo reći da u ustanovi imamo vrhunske lasere kakve imaju samo dvije ili tri medicinske ustanove u cijeloj Hrvatskoj ili da imamo modernu dijagnostičku aparaturu koju nemaju drugi (laser za skidanje dioptrije, moderna oprema za dijagnostiku grešaka vida i liječenje očnih bolesti itd.,), da kod nas radi vrhunski obrazovano osoblje koje se stalno educira, no u prvi plan bih ipak stavila upravo naš odnos prema svakom pacijentu.

Koje su vam najpopularnije usluge među pacijentima? 

Puno pacijenta traži lasersko skidanje dioptrije jer im je velika želja riješiti se naočala ili kontaktnih leća. Uvažavajući prilike u Hrvatskoj, podesili smo cijene ovog zahvata na zaista prihvatljive (13 000 kn za oba oka), omogućujući također plaćanje na rate – i to do 60 rata – te plaćanje karticama. Tako pacijent dobiva vrhunski kvalitetan zahvat po izuzetno povoljnoj cijeni uz olakšano financiranje. Ono je oko 3 puta jeftinije u našoj Poliklinici nego što je to cijena za isti zahvat pomoću jednake aparature u Austriji, Švicarskoj ili Njemačkoj. Dosta operiramo i katarakte (zamućenje očne leće) koje se uglavnom javlja u starijoj životnoj dobi.

Za razliku od drugih poliklinika, u mogućnosti smo ponuditi ugradnju vrhunskih zamjenskih leća u oko koje omogućuju vid bez naočala i za daljinu, srednju udaljenost (kompjuter) i blizinu. To su tzv. multifokalne leće. Ako pacijentu ne smeta korištenje naočala za čitanje, moguće je ugraditi i jednostavniju, tzv. jednožarišnu intraokularnu leću. Estetske operacije i kožna punila također su vrlo interesantni, liječenje makularne degeneracije injekcijama u oko te druge operacije stražnjeg segmenta oka.

U vašoj ponudi imate i lasersko skidanje dioptrije. Mnogi se boje laserskih operacija; je li to uopće opasan postupak i koliko traje oporavak?

Strah je glavni razlog zbog kojeg veći broj ljudi ne dolazi na lasersko skidanje dioptrije. Ne toliko financije koliko strah. Razloga za strah zapravo nema jer je operacija bezbolna i sigurna. Nisu opisani slučajevi gubitka vida ili trajnih težih poremećaja nakon operacije. Uspješnost zahvata je između 95 i 99%. Prolazne tegobe kao što su suhoća oka ili djelomičan povratak dioptrije kod visokih dioptrija gotovo su 100% rješivi. Poliklinika Bilić Vision omogućuje pacijentima koji se boje poseban tretman, tzv. Relaksirani Lasik, gdje je za njihovo opuštanje tijekom operacije odgovoran liječnik anesteziolog koji je prisutan za vrijeme cijele operacije, a koja je vrlo kratka (oko 10 minuta po oku).

Mladima, a pogotovo studentima, često se događa zamor očiju, a mnogi nose i naočale. Što biste im savjetovali u svrhu očuvanja vida?

Svima mladima koji nose naočale savjetujem dobru kontrolu naočala barem jedanput godišnje. Na taj način otkrit će se eventualni porast dioptrije te ordinirati potrebne naočale. Raditi i učiti treba uglavnom danju jer je noću zamor oka gotovo 3 puta veći zbog manje količine svjetla. Korisnici kontaktnih leća kod duljeg rada za zaslonom računala trebaju prakticirati ovlaživanje oka i kontaktne leće umjetnim suzama, jer oko kod zurenja u zaslon manje trepće pa se površina oka suši i dolazi do razlijevanja slike. I korisnici leća moraju na pregled barem jedanput godišnje. Kontaktna leća medicinski je proizvod pa se mora pregledati i rožnica te površina oka, stoga obavezno na pregled oftalmologu, a ne optičaru.

Nudite i usluge ortopedije. Gdje vam je tu fokus interesa? Mnoge mlade osobe bave se sportom, a razne ozljede i sindromi preopterećenja često im to otežavaju. Kako im vi možete pomoći?

Fokus interesa nam je na ozljedama i oštećenjima sustava za pokretanje koji su najviše zahvaćeni, a to su šaka, ruka i stopalo.

Naši stručnjaci ortopedi upravo su subspecijalizirani za ta područja. Prof. dr. sc. Ranko Bilić jedan je od stručnjaka s najboljim rezultatima liječenja ozljeda i oštećenja šake i ruke nastalih zbog preopterećenja. Uspješno je neoperacijskim ili operacijskim metodama izliječio naše brojne sportaše - košarkaše, rukometaše, tenisače, stolnotenisače, judaše, skijaše (Pavlek, Planinić, Popović, Štrlek, Čorić, Kovač te brojni drugi).

Moja je poruka svima mladima, bez obzira na to jesu li sportaši profesionalci ili samo rekreativci, da se jave na pregled odmah po pojavi simptoma jer kasnije dolazi do težih oštećenja tkiva, pa bi liječenje moglo biti manje uspješno, a za to zaista nema razloga.

Kako vam se osoba može obratiti ako ima pitanje, želi savjet ili želi ugovoriti pregled?

Kontakt telefon je 01 4678 444, radno vrijeme Poliklinike je od 8 do 20 sati. Subotom i nedjeljom Poliklinika ne radi. Možete dogovoriti besplatnu konzultaciju za lasersko skidanje dioptrije na gore navedeni telefon ili se predbilježiti online na www.bilicvision.hr te e-mailom na: info@bilicvision.hr

FOTO: BILIĆ VISION