LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
#CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve

Obilježava se Svjetski tjedan cijepljenja; kampanju podržale i studentske udruge

Ovogodišnja kampanja koja traje od 24. do 30. travnja odvija se pod sloganom #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve. Podržali su je i Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) te Međunarodna udruga studenata medicine CROMSIC.

Ovogodišnja kampanja koja traje od 24. do 30. travnja odvija se pod sloganom #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve. Podržali su je i Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) te Međunarodna udruga studenata medicine CROMSIC.

Već nekoliko godina zaredom Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) krajem travnja obilježava Europski i Svjetski tjedan cijepljenja, kao globalnu inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije. Podsjeća pritom da je cijepljenje osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta.

Ovogodišnja kampanja koja traje od 24. do 30. travnja odvija se pod sloganom #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve. Podržali su je i Hrvatsko društvo mladih liječnika HLZ-a, Inovativna farmaceutska inicijativa, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), Međunarodna udruga studenata medicine CROMSIC i mnogi drugi.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. prim. dr. sc. Krunoslav Capak ovom je prigodom istaknuo:

– Cijepljenje spašava milijune života i jedna je od najuspješnijih zdravstvenih intervencija na svijetu. Upravo u doba trenutne epidemije možemo uvidjeti važnost prevencije zaraznih bolesti i važnost postojanja cjepiva protiv zaraznih bolesti. Izuzetno je važno naglasiti u ovogodišnjem Tjednu cijepljenja, uz sve već napisano, da se u trenutnoj situaciji ne prekida provođenje programa obveznog cijepljenja, već se cijepljenje, a posebice primovakcinacija, nastavljaju kako bi se zaštitilo najranjivije od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Uz ovogodišnju temu #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve kampanja će se usmjeriti na činjenicu kako su sama cjepiva, potom stručnjaci koji ih razvijaju ili distribuiraju, zdravstveno osoblje koje cijepi ili osobe koje se cijepe – prvaci cijepljenja (vaccine champions) jer zajednički djeluju u zaštiti zdravlja, svih nas i svugdje!

– HALMED svake godine pruža podršku provođenju aktivnosti u sklopu Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja kojima se podiže svijest o značaju koje cijepljenje ima u zaštiti javnog zdravlja i zdravlja svakog pojedinca. Važnost cijepljenja osobito dolazi do izražaja u kontekstu trenutačne pandemije bolesti COVID-19, za koju su potencijalna cjepiva tek u fazi razvoja, odnosno u ranoj fazi kliničkih ispitivanja. Istovremeno, ni u ovim izvanrednim okolnostima ne smije se zanemariti potreba za zaštitom i od drugih zaraznih bolesti, kao što su hripavac i ospice, a za koje imamo dostupna odobrena cjepiva. – istaknuo je ravnatelj HALMED-a prof. dr. sc. Siniša Tomić.

Europska unija iznimno je posvećena zdravstvenom i digitalnom prosvjećivanju te povezivanju svih dionika koji mogu promicati stručne, vjerodostojne i znanstveno utemeljene činjenice o cijepljenju i cjepivima. U Tjednu cijepljenja predstavljeni su Europski informacijski portal o cijepljenju (European Vaccination Information Portal) te inicijativa Koalicija za cijepljenje.

Uz potporu Europske agencije za lijekove i Europskog centra za kontrolu bolesti uspostavljen je Europski informacijski portal o cijepljenju u svrhu objave objektivnih, transparentnih i ažuriranih dokaza o cijepljenju i cjepivima na internetu, njihovim prednostima i sigurnosti te postupku farmakovigilancije.

Koalicija za cijepljenje okuplja brojna europska udruženja zdravstvenih djelatnika i relevantna studentska udruženja, poput liječnika, ljekarnika, medicinskih sestara i tehničara, stomatologa i drugih. Osnovana je na inicijativu Europske komisije kako bi osigurala pružanje točnih informacija javnosti, borila se protiv mitova i dezinformacija vezanih uz cijepljenje i cjepiva te izmjenjivala najbolje prakse u pogledu cijepljenja.

– Europa ima bogatu povijest istraživanja, razvoja i proizvodnje cjepiva, a svake se godine u Europi proizvede 1,7 milijardi cjepiva visoke kakvoće koja se podvrgavaju brojnim ispitivanjima kako bi se osigurala njihova sigurnost i učinkovitost. – navode iz Vaccines Europe i Inovativne farmaceutske inicijative kao udruženja istraživačkih kompanija koje proizvode cjepiva i kontinuirano rade na novim otkrićima.

U interesu očuvanja javnog zdravlja Europska unija također je europskim preporukama predvidjela suradnju s industrijom za proizvodnju cjepiva s ciljem osiguranog kontinuiteta opskrbe i ublažavanju rizika od nestašica cjepiva.

Ne samo da cijepljenje sprječava bolesti i smrtnost povezanu sa zaraznim bolestima poput ospica, hripavca, upale pluća, dijareje kao posljedice nekih infekcija itd. nego njegov doprinos trebamo sagledati u širem kontekstu ekonomskog razvoja i izobrazbe. U trenutku globalne pandemije i nepostojanja cjepiva protiv koronavirusa vidljivo je koliko zarazne bolesti mogu utjecati na gospodarstva, zdravstvene i obrazovne sustave diljem svijeta.

Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša pozvala je sve građane da podrže kampanju povodom Tjedna cijepljenja te da postanu prvaci cijepljenja u svojim okruženjima:

– Već nekoliko godina demonstriramo zajedništvo različitih profesija i institucija u promicanju važnosti cijepljenja kao jedne od najučinkovitijih metoda očuvanja zdravlja. Nadležna tijela, liječnici, ljekarnici, medicinske sestre, pacijenti, studenti, mediji, istraživačke institucije i biomedicinske kompanije koje stvaraju inovacije – svi se moramo boriti protiv dezinformiranja i pridonijeti zdravstvenoj prosvijećenosti građana promicanjem stručnih i znanstveno dokazanih informacija. Cjepiva imaju važnu ulogu od najranije životne dobi, preko djece i mladih, do zaštite građana starije životne dobi te je danas cjeloživotna skrb, zahvaljujući cijepljenju, dobila sasvim drugačije značenje na putu prema zdravom starenju.

FOTO: PIXABAY