LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rizici cijepljenja

Nuspojave cijepljenja rjeđe i manje ozbiljne od posljedica zaraze koronavirusom

Dok je smrtni ishod zabilježen kod jedne osobe na 47 slučajeva zaraženih osoba, na 80 000 doza cjepiva javlja se tek 1 prijava sumnje na teže nuspojave.

Dok je smrtni ishod zabilježen kod jedne osobe na 47 slučajeva zaraženih osoba, na 80 000 doza cjepiva javlja se tek 1 prijava sumnje na teže nuspojave.

Na službenoj Vladinoj stranici Koronavirus.hr nedavno je objavljena kratka statistika koja pokazuje da je cijepljenje manje rizično od zaraze koronavirusom i svih drugih posljedica koje ona donosi.

Cjepiva protiv koronavirusa, baš kao ni nijedan drugi lijek, piše na stranici, nisu iznimka kada govorimo o nuspojavama. Kod većine cijepljenih nema nuspojava, no neki dožive one blaže poput boli na mjestu injekcije, povišene tjelesne temperature ili groznice, što je znak da se stvaraju antitijela.
– Ali, kao što brojke pokazuju, rizik od smrtnog ishoda nakon obolijevanja od COVID-19 neusporedivo je veći od rijetkih oblika teških nuspojava nakon cijepljenja i zato cjepivo ostaje najbrži i najsigurniji način da se vratimo starom načinu života.  – istaknuto je.
Od više od 700 tisuća cijepljenih s jednom dozom i više od 900 tisuća utrošenih cjepiva zaprimljeno je 17 prijava za sumnju na najteže nuspojave, od kojih je za 6 potvrđeno da se ne radi o uzročno-posljedičnoj vezi, a 11 se istražuje. 
– Čak i kada bi se potvrdila povezanost teških nuspojava s cijepljenjem za svih 11 slučajeva koji se još istražuju, što tek treba utvrditi, to bi u najgorem slučaju dalo omjer od jedne teške nuspojave na 80 000 utrošenih doza. – navedeno je na spomenutoj stranici.
S druge strane, od 335 173 potvrđena slučaja zaraze, 7182 je imalo smrtni ishod, što znači da je 1 osoba preminula na 47 potvrđenih slučajeva, pišu stručnjaci. 
– Povrh toga, od preko 335 tisuća potvrđenih slučajeva zaraze, osim preminulih, treba uračunati i više od 29 tisuća ljudi koji su, nakon ozdravljenja od težih oblika oboljenja od COVID-19, otpušteni iz bolnice. Teži oblik oboljenja zadesio je jednu osobu na 11 potvrđenih slučajeva zaraze, odnosno jednu osobu na 140 u Hrvatskoj. – dodaju.
Uz to treba napomenuti i da neke osobe i dalje trpe posljedice zaraze poput gubitka njuha, okusa, pa čak i trajnih i teških oštećenja organa.
– Sve su to više nego dovoljni razlozi za cijepljenje koje je, unatoč malim rizicima koje nosi, kao i svaki drugi lijek, ipak znatno manje rizično od zaraze koronavirusom i svih njenih posljedica. – zaključuju stručnjaci.
FOTO: PIXABAY