LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi odrasle dobi

Nosiš sve akne, a nisi tinejdžer

Akne kod odraslih osoba uobičajena su pojava, a ako se pridržavaš određenih savjeta nećeš imati taj problem.

Akne kod odraslih osoba uobičajena su pojava, a ako se pridržavaš određenih savjeta nećeš imati taj problem.

Kada si ušao u pubertet i postao tinejdžer, jedan od glavnih problema predstavljale su ti akne na licu. Najveća utjeha u ovom ogromnom problemu za mlade osobe koje tek odrastaju i grade sliku o samima sebi jest kako će one vrlo brzo nestati, čim izađu iz puberteta. No, velik broj populacije bori se s aknama i nakon izlaska iz ovog teškog razdoblja. Tek tada počinju pravi problemi.

Akne u odrasloj dobi vrlo su česta pojava iako su prikazane isključivo kao problem tinejdžera. Ako si se našao u situaciji da ti se večer prije spoja odjednom pojavi prištić na sredini čela ili si u srednjim dvadesetima, a lice ti nije mekano kao bebina guza (kako su obećavali da će biti) pripazi na čimbenike u nastavku.

  1. Stres

Kortizol je hormon koji se prirodno pojavljuje u našem tijelu kao posljedica stresa. Odgovoran je za povećano stvaranje masnoća poput ulja koje začepljuju pore te na taj način dovode do stvaranja akni. Za borbu protiv ovakvog scenarija rješenje se nalazi u hormonima dopaminu i serotoninu, hormonima zbog kojih se osjećaš dobro. Navedeni se hormoni u tijelu stvaraju nakon fizičke aktivnosti pa ako se probudiš sa spomenutim prištićem na čelu prije važnog dejta, trčanje, čučnjevi ili bilo koji oblik fizičke aktivnosti pomoći će ti da riješiš taj problem.

 

Izvor: Tumblr

  1. Hormonalna neuravnoteženost

Upravo ono što se događa unutar tvoga tijela, izlazi na površinu. Hormonalna se neuravnoteženost manifestira aknama na licu. Primjerice, povećana količina testosterona kod žena dovodi do pojave akni, a početkom menstrualnog ciklusa mijenja se razina hormona. Kako bi spriječio da ulje koje povećano proizvode hormoni začepljuje pore, redovito koristi sredstva za čišćenje lica i održavanje higijene.

  1. Prehrana

Osobe koje konzumiraju mliječne proizvode imaju problem s aknama u 20% više slučajeva od onih koji ih ne konzumiraju. Ako samo malo pripaziš na namirnice koje unosiš u organizam ili umjesto običnog mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda koristiš one organske, veliki se problem akni lakše rješava. (Ali čokolada se ne broji naravno. Kao što se ni kalorije ne broje vikendom.)

  1. Zagađenje

Zagađenje? Zvuči kao da je ova stavka trebala biti na nekoj drugoj listi, no to nije slučaj. Naime, činjenica da je zagađenje loše za okoliš opće je poznata, no malo je manje poznato da čini štetu i tvojem licu. Svaki put kada izađeš van, ono ostavlja dodatan sloj prljavštine na tvojem licu. U ovom se slučaju rješenje nazire u redovitom čišćenju lica nakon izlaska i svaku večer prije spavanja.

  1. Tip kože

Vrlo je bitno znati vlastiti tip kože kako bi mogao koristiti ispravne proizvode. Ako ne koristiš proizvode namijenjene tvom tipu kože to je gotovo jednako apsolutom nekorištenju sredstava za čišćenje lica. Dakle, sav je trud uzaludan. Kako bi to spriječio, savjetuj se s dermatologom.

Odrasla osoba s aknama nije nikakva neuobičajena pojava niti tabu-tema. Opcija za pomoć u borbi ima mnogo, a najbitnije je razumjeti uzrok i pronaći rješenje. 

FOTO: PIXABAY