LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagrli gospođicu krivnju

Nije kraj svijeta ako si propustila trening ili pojela koji keksić više

Kada počneš osjećati krivnju, pokušaj ju obuzdati i ne dozvoliti joj da ona preuzme kontrolu nad tvojim odlukama.

Kada počneš osjećati krivnju, pokušaj ju obuzdati i ne dozvoliti joj da ona preuzme kontrolu nad tvojim odlukama.

Večer je. Vrijeme je za spavanje, ali nešto te muči i ne daje ti mira. Sama pomisao da si danas preskočila svoj sat vježbanja u teretani uzrokuje ti nelagodu u trbuhu, a ni činjenica da si sama pojela pola čokolade nimalo ne pomaže. Zar si toliko nesposobna da se ne možeš držati tih jednostavnih odluka? Gospođica krivnja nikako da te prestane gušiti. Naposljetku se osjećaš krivom zbog toga što se uopće osjećaš krivom. Nema kraja. S razlogom je ovaj članak usmjeren ženskom dijelu populacije. Naime dokazano je da žene osjećaju više krivnje od muškaraca, ali ne želimo reći da su momci lišeni toga neugodnog osjećaja.

Studiranje je vrijeme velikih promjena u životu i oblikovanja sebe kao osobe. Možda si tijekom studiranja donijela odluku promjene životnih navika nabolje. Počela si vježbati i paziti na svoju prehranu. Međutim snaga volje vrlo je krhka ljudska sposobnost pa se zasigurno nekada dogodilo da si prekršila neka od svojih pravila zdravoga života i onda te krivnja udarila po nosu. Kada se to dogodi, važno je kako se postaviš nakon toga.

FOTO: Unsplash

Prihvati osjećaj krivnje i pokušaj ga okrenuti u svoju korist, naučiti nešto iz svoje pogreške. Ako si preskočila trening, to ne znači da ti je cijeli dan upropašten pa sada možeš pojesti cijelu teglicu Nutelle i čips i kutiju sladoleda. Zastani na trenutak i razmisli zašto osjećaš krivnju i pokušaj shvatiti na koji način je ubuduće možeš spriječiti. Kako te krivnja ne bi gurnula prema depresiji, sjeti se svega što si do sada postigla. Možda nisi odradila taj jedan trening, ali si se dobro naspavala, pila si dovoljno vode i jela si puno voća i povrća. Sve se računa. Prestani razmišljati o toj čokoladi koju si pojela nekidan. Nije kraj svijeta. Moramo prestati povezivati određene namirnice s osjećajem krivnje i više vjerovati svojemu tijelu. Ono zna što mu treba i koliko mu treba tako da ćeš nakon obilnog i teškog ručka vjerojatno htjeti nešto laganiju večeru. Pa ako baš jako želiš čokoladu, pojedi je i nemoj se ubijati u pojam zbog toga. I čokolada je hrana, i to ponekada vrlo bogata korisnim nutrijentima.

Promatraj ono što radiš kao dio načina života koji je dugoročan i obuhvaća puno više od jedne krive odluke. Dobra strana krivnje je ta što te ona može potaknuti da objektivno pogledaš svoje ciljeve. Jesi li sebi uopće postavila ciljeve i jesu li oni ispravni i realni? Ako ti je cilj zdravije živjeti, ne možeš od sebe očekivati da odmah vježbaš po sat vremena svaki dan. To je dugoročni cilj na kojemu moraš raditi. Isto tako prilagodi svoj životni stil svome životu. Ako si već na sto strana i nemaš vremena, nemoj si postavljati ciljeve koji zahtijevaju puno tvog vremena i za koje na samom početku znaš da ih nećeš moći ostvariti.

FOTO: Unsplash

Velika krivnja osjeća se osobito nakon blagdana i za vrijeme praznika. Ponekad krivnju ne moramo liječiti, već ju možemo spriječiti. Planiranje je dobro rješenje. Prije perioda u kojemu znaš da će tvoje uobičajene navike doći u iskušenje, napravi plan i postavi prioritete. Prilagodi ga okolnostima u kojima ćeš se pronaći i vjerujemo da ćeš se osjećati opuštenije. Primjerice ako znaš da ćeš sljedećih mjesec dana učiti za kolokvije i nećeš imati vremena za redovite treninge i pripremanje hrane, neka ti cilj bude prošetati nekoliko dana u tjednu po kvartu i pronaći jelo koje možeš pripremiti za 15 minuta.

Ako te i dalje izjeda krivnja, uzmi papir u ruke i nešto vremena za razmišljanje o razlozima zbog kojih si se odlučila na zdraviji život. Zapiši ih i neka ti oni budu motivacija. Krivnja je dio svakog ljudskog života i s njom se vjerojatno nikada nećeš u potpunosti naučiti nositi, ali nemoj se previše brinuti zbog toga. Kao i sve u životu, i ona prođe.

FOTO: UNSPLASH