LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi projekt MZO-a

Nema više pohanog i slatkog u menzi – predstavljen projekt FIT Student

Unatoč tome što će studenti na tanjuru imati kvalitetnije i zdravije namirnice, cijena obroka ostaje jednaka jer se financira iz projekta vrijednog 22 milijuna kuna!

Unatoč tome što će studenti na tanjuru imati kvalitetnije i zdravije namirnice, cijena obroka ostaje jednaka jer se financira iz projekta vrijednog 22 milijuna kuna!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer u poslijepodnevnim satima predstavilo je projekt FIT Student vrijedan 22 milijuna kuna i usmjeren prema zdravoj prehrani u studentskim restoranima diljem Hrvatske. Trajat će najmanje do 2024. godine, odnosno i duže ako se pokaže uspješnim, a cilj je studentima pružiti raznovrsniju i zdraviju hranu, kao i hranu koja pozitivno utječe na mozak.

Projekt je nastao zahvaljujući inicijativi nutricionistice Ane Perković, koja je i sama donedavno bila studentica. Motivacija joj je, kaže, bila nezdrava prehrana koja je često na meniju u menzi, ali i nemogućnost brze i jednostavne pripreme zdravih obroka u studentskim domovima:
– Sjećam se da sam jedva čekala odlazak kući zato da si mogu pripremiti sve što volim jesti, a da nije natopljeno u puno masnoće ili nema previše šećera u sebi. Nadam se da će ovaj projekt omogućiti studentima da ne moraju čekati odlazak kući, nego da će svaki dan imati mogućnost jesti zdravo za malo novca.
Projektom je predviđeno izbacivanje nezdravih jela, poput pohanog mesa, pohanog sira, kolača i slično, dok bi umjesto toga trebale doći zdravije varijante obroka – meso pripremano uz minimalno ulja ili masti, kolači bez šećera i veća ponuda variva.

Jela će studentima i dalje biti dostupna u mesnim i vegetarijanskim varijantama. Cijena obroka ostaje jednaka s obzirom na to da se sve financira iz već spomenutog proračuna osiguranog ovim projektom. 

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja doznajemo da realizacija projekta kreće već od sljedeće akademske godine, točnije, od 1. listopada 2021. godine, od kada se uvode zdravi obroci. 

Do tada studenti mogu uživati u nezdravim obrocima, kojih će biti napretek i s početkom sljedeće akademske godine jer projekt, nažalost, ne postoji – aprilili!

Sva imena i informacije iz ovog članka izmišljeni su povodom proslave Dana šala, iako vjerujemo da studenti ne bi imali ništa protiv da jednoga dana na iksicu provuku neki zdravi obrok!
FOTO: PIXABAY