LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Markotić komentirala ponašanje mladih u kontekstu pandemije – pohvalila one koji nose maske

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić komentirala je stav i ponašanje mladih vezano uz koronavirus.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić komentirala je stav i ponašanje mladih vezano uz koronavirus.

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu komentirala je za Dnevnik Nove TV ponašanje mladih za vrijeme koronavirusa i uputila svima poruku da treba biti svjestan situacije.
– Na sreću, brojevi padaju, ali treba biti jako svjestan, osobito među mlađom populacijom, da svako okupljanje i svako nepridržavanje distance i higijenskih mjera može dovesti do povećanog broja novih oboljelih – kazala je Markotić za Novu TV.
Kao problem je istaknula zatvorene prostore u kojima je teško održati koncentraciju virusa te tvrdi kako je i dalje manji broj mladih koji obole, ali da što je veći broj među mladima inficiran, raste i broj onih koji imaju teže oblike bolesti. Trenutni je prosjek godina osoba oboljelih od koronavirusa između 42 i 46 godina, pri čemu su prisutna blaga do srednja oboljenja, dok je 10 posto teških slučajeva.

Danas se spominjala studija prema kojoj geni imaju određenu ulogu u razvoju koronavirusa; evo što je Markotić o tome rekla u Dnevniku:
– Najnovija istraživanja su to pokazala, osobito među mlađim ljudima, u određenim obiteljima. Vidjelo se da neki receptori za virus mogu dovesti do težih oblika bolesti čak i kod mladih ljudi.
S obzirom na porast broja mladih zaraženih koronavirusom, Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je mlade da se sudrže od druženja s društvom i odlazaka na tulume, a istaknuli su i kako neki oboljeli ponekad ne navedu baš sve prijatelje s kojima su bili u kontaktu.
FOTO: PIXABAY