LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kralj namirnica

Ljubitelji sira imaju nove razloge za radost

Znanstvenici su objavili rezultate studije o učincima konzumacije sira na ljudsko zdravlje, a oni su veoma ohrabrujući za ljubitelje ove namirnice.

Znanstvenici su objavili rezultate studije o učincima konzumacije sira na ljudsko zdravlje, a oni su veoma ohrabrujući za ljubitelje ove namirnice.

Sir je namirnica oko koje znanstvenici već dugi niz godina lome koplja. Mnoge studije tvrde kako pospješuje gomilanje kilograma, podiže kolesterol i uništava ten, dok druge naglašavaju kako je izvrstan izvor proteina, kalcija i probiotika. Nas koji smatramo kako je nevjerojatno ukusan raduje svaki novi podatak koji nam dopušta uživanje u božanstvenom okusu bez grižnje savjesti.

Kako bi jednom zauvijek razriješili sve nedoumice oko sira i njegove konzumacije, istraživači iz Kine i Nizozemske sakupili su i analizirali podatke iz 15 opservacijskih studija provedenih tijekom deset godina, a koje su obuhvatile više od 200 000 ispitanika. U svojem izvještaju koji je objavljen u publikaciji European Journal of Nutrition autori tvrde kako svakodnevna konzumacija, usprkos dotadašnjem vjerovanju, ima znatne pozitivne učinke na zdravlje.

Generalno znanstvenici su otkrili kako osoba koja svakodnevno konzumira sir ima 14% manje šanse za razvitak srčanih bolesti i 10% manju vjerojatnost moždanog udara od osobe koja ne konzumira sir. No važno je napomenuti kako ovaj, kao i ostali mliječni proizvodi, sadrži visok postotak zasićenih masnih kiselina, što znači da prekomjerna konzumacija ipak može dovesti do problema s visokim kolesterolom i srčanim bolestima. Osobe s najmanjom vjerojatnošću srčanih bolesti i moždanog udara konzumirale su oko 40 g sira dnevno, odnosno komad sira veličine kutije šibica. Liječnici također upozoravaju kako konzumacija sira nije isto što i konzumacija cheesburgera ili pizze natrpanih sirom.

Neki znanstvenici također upozoravaju kako je moguće da su ispitanici u ovim studijama jednostavno generalno boljeg zdravlja ili pak pripadaju višem socioekonomskom staležu što bi moglo imati učinak na rezultate do kojih su istraživači došli. No moguće je da sir sadrži sastojke koji dugoročno poništavaju negativni učinak zasićenih masnoća. On može biti vrlo bogat izvor probiotika, što pomaže smanjenju upale u našem tijelu. Također sadrži konjugiranu linolnu kiselinu koja može povisiti razinu „dobrog“ kolesterola, HDL-a i smanjiti razinu tzv. „lošeg“ kolesterola, LDL-a.

Naravno, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se došlo do krajnjeg zaključka o zdravstvenom učinku konzumacije sira, no čini se kako ljubitelji ove namirnice imaju mnogo razloga za radost.

FOTO: PIXABAY.COM