LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opuštanje za vrijeme vrućih ljetnih dana

Ležanje na plaži pozitivno utječe na vaše mentalno zdravlje

Iako neki smatraju da nas izležavanje na plaži može učiniti ljenijima, znanstvena su istraživanja dokazala da boravak na plaži može imati svojevrsni terapijski učinak.

Iako neki smatraju da nas izležavanje na plaži može učiniti ljenijima, znanstvena su istraživanja dokazala da boravak na plaži može imati svojevrsni terapijski učinak.

Boravak na plaži često nas smiruje i daje energije za daljnje poslove. No, vjerojatno niste znali da može utjecati i na razvitak vašeg mozga. Stoga vam donosimo samo neke pozitivne učinke cjelodnevnog izležavanja na plaži.

Aktiviranje prefrontalnog korteksa 

Čim čujemo zvukove mora, aktivira se ovaj dio mozga zadužen za emocije te se osjećamo smirenije. S druge strane, primjerice prometna buka, izaziva negativnu reakciju što nas uznemiruje. 

Generiranje negativnih iona

Zvuk morskih valova povećava količinu negativnih iona u našem tijelu koji su zaslužni za bržu apsorpciju kisika u tijelu, ali i proizvodnju serotonina, hormona sreće i zadovoljstva. Zanimljiva je činjenica da to može uzrokovati da bolje spavamo. 

Smanjenje stresa

Osim što podiže raspoloženje, što je i znanstveno dokazano, zvuk mora umanjuje utjecaj hormona stresa. Smanjenje stresa utječe i na smirivanje vašeg srca te sprječava brojne zdravstvene probleme.

Opuštanje

Ljudi se ne mogu toliko opustiti u šumi koliko mogu na moru, a razlog leži u činjenici da na šumskim površinama vrebaju brojne životinje i nema mira, dok s plaže možemo gledati kilometrima daleko, što nas smiruje.

Stoga, ako se želite u potpunosti odmoriti, a imate priliku i blizu ste plaži, svakako se za sunčana dana uputite prema njoj i uživajte u suncu i miru.

FOTO: FLICKR