LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vege recept

Kuhajte sa Studentskim: varivo od slanutka

Ponovno vam se nije dalo prošetati do menze ili pak u menzi nije ostalo ništa od ručka. Ne očajavajte i pripremite ukusno varivo sa slanutkom uz recept koji vam donosimo.

Ponovno vam se nije dalo prošetati do menze ili pak u menzi nije ostalo ništa od ručka. Ne očajavajte i pripremite ukusno varivo sa slanutkom uz recept koji vam donosimo.

Kao vegetarijanka sa stažem od otprilike 7,8 godina, susrela sam se s velikim brojem izazova slaganja i pripremanja zdravog i nutritivnog obroka kad sam otišla studirati u drugi grad. Bilo je tu razočaravajućih pohoda u menzu gdje vegetarijanskog menija uopće nije bilo, odnosno i danas je samo mrtvo slovo na papiru što ga svaki dan vješaju. Tzv. prilozi, odnosno jela koja su u neku ruku bila namijenjena vegetarijancima, razgrabila bi se tako brzo da bi me ponekad dočekao, ni više niti manje, pire iz vrećice i kukuruz.

Znate one memeove gdje se svi začuđeni mesojedi požrtvovno brinu o tome unosi li njihov prijatelj vegetarijanac ili vegan dovoljno proteina? E pa, upravo redovitom konzumacijom grahorica ne biste trebali strahovati. U seriji članaka Kuhajte sa Studentskim donosim vam recept u kojem je glavni sastojak upravo jedna grahorica – slanutak.


Slanutak; FOTO: Aleksandra Matura

Slanutak je navodno kultiviran još u prapovijesti na području Bliskog istoka, a koristili su ga Egipćani, Grci i Rimljani. Osim što je izuzetno ukusan, slanutak sadrži i puno proteina, kao i vlakana, željeza, magnezija, bakra i cinka.

Za ovaj jednostavan, a ujedno i hranjiv obrok, trebat će vam oko 30 minuta.

Sastojci:

– konzerva slanutka (idealnija je opcija kupiti suhi slanutak koji bi trebalo preko noći namočiti)
– luk
– 1 ili 2 režnja češnjaka
– pola crvene paprike
– 1 rajčica (opcionalno)
– 1 mrkva
– pasirana rajčica
– začini: sol, papar, curry, kurkuma, peršin


Varivo sa slanutkom, FOTO: Aleksandra Matura

Upute za pripremu:

1. Odvojiti tekućinu od slanutka (zvanu akvafaba), slanutak oprati i ocijediti.

2. Narezati luk, papriku, mrkvu i rajčicu.

3. Zagrijati ulje u posudi.

4. Dodati luk, papriku, mrkvu i rajčice. Možete odmah dodati i začine (curry, kurkuma) ili tek na kraju.

5. Pustiti da se dinsta i nakon desetak minuta dodati slanutak, a onda i pasiranu rajčicu i ostale začine. Po želji možete dodati i akvafabu, meni se njen okus ne sviđa pa uglavnom preskačem ovaj dio.

6. Pokriti posudu i povremeno promiješati. Kuhati još 15-20 minuta.

7. Dodati sol, papar i još začina po potrebi.

Također, po želji možete malo i zgnječiti slanutak vilicom kako bi varivo bilo malo gušće. Poslužiti s rižom ili tjesteninom.

Dobar tek!

FOTO: PIXABAY