LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Briga o fizičkom i mentalnom zdravlju

Krećite se, volontirajte i samozadovoljavajte

Usprkos svim svakodnevnim obvezama, ne zaboravite se brinuti o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Donosimo vam savjete koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Usprkos svim svakodnevnim obvezama, ne zaboravite se brinuti o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Donosimo vam savjete koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Svakodnevni odlazak na fakultet može biti izuzetno stresan, posebno ako većinu svoga vremena provodite sjedeći. Osim toga, to utječe i na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Uz ove savjete, život će vam biti lakši.

1. Svakodnevno šetajte! Na hodanje se lakše natjerati, nego na bavljenje bilo kojim sportom. Ako želite i bolje rezultate, šetnju možete ponekad zamijeniti bicikliranjem. Dovoljno vam je 20-ak minuta dnevno. Prema mišljenjima liječnika, svaka minuta hodanja može produžiti život od jedne i pol do dvije minute. Ako je riječ o šetnji do fakulteta, pripazite da vam torba koju nosite sa sobom nije preteška kako ne bi došlo do oštećenja vratne i leđne moždine.

2. Pazite na količinu kofeina! Ovo ne znači da ne smijete više nikada popiti šalicu kave ili čaja, samo je potrebno smanjiti dnevnu količinu. Istraživanja su dokazala da previše kofeina ili teina može utjecati na rad srca i povećanje nervoze. Stoga se preporučuje maksimalno četiri do sedam šalica dnevno. S druge strane, kofein je dobar za rast kose, ali i prevenciju dijabetesa.

3. Pijte dovoljnu količinu vode! Poželjno je sa sobom nositi bocu vode od barem pola litre, jer, osim što gasi žeđ, sprječava nastanak raznih vrsta karcinoma, štiti zglobove i hrskavicu, poboljšava rad srca i bubrega. Preporuča se oko devet čaša vode dnevno.

4. Pripazite na zaštitu! Seksualnost je važan dio života, zato uvijek uz sebe treba imati kontracepcijska sredstva kako bi na vrijeme spriječili spolno prenosive bolesti i trudnoću. Nikada ne znate kada do odnosa može doći, zato je dobro unaprijed računati.

5. Ubacite volontiranje u svoj raspored! Barem jednom tjedno volontirajte negdje i vidjeti ćete koliko će to pozitivno utjecati na vaše mentalno zdravlje. Izbor organizacija i udruga je velik, a sam osjećaj da ćete nekome pomoći dati će vam energiju i snagu za dalje.

6. Vježbajte! Bavite se aktivnostima poput pilatesa, joge ili krenite u teretanu. Preporučeno je da ste dio sportskih aktivnosti dva do tri puta tjedno, a ovime utječete na cijelo svoje tijelo i duh.

7. Pijte manje alkohola! Iako se svakome zalomi koja čašica više, pokušajte izbjegavati previše alkohola. Osim što alkoholna pića imaju kalorija, utječu loše na vaše tijelo. Stoga se zadržite na maksimalno tri pića dnevno.

8. Pripazite na higijenu! Možda vam je čudan ovaj savjet, ali zaboravlja se kako je pranje ruku veoma bitno. Razmislite samo koliko je ljudi prošlo kroz predavaonicu i sjedilo za stolom za kojim ste vi trenutno. Na vrijeme spriječite širenje bakterija koje mogu dovesti do ozbiljnih bolesti.

9. Samozadovoljavajte se! Bez obzira jeste li muškarac ili žena, ne biste se trebali sramiti svoga tijela i potreba. Stoga stručnjaci smatraju da je dobro ponekad u svoju dnevnu rutinu uključiti masturbaciju kako bi se riješili stresa i napetosti. Morate shvatiti da je vaše seksualno zdravlje jednako važno kao i ono tjelesno i mentalno.

Na kraju radnog dana posvetite neko vrijeme samo sebi, jer zdravlje je početni korak da se osjećate dobro. ali i budete dobri prema ljudima oko sebe.

 

FOTO: FLICKR