LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje na prvom mjestu

Kome se studenti mogu obratiti kada se razbole?

Pitanje zdravstva za studente još uvijek nije riješeno.

Pitanje zdravstva za studente još uvijek nije riješeno.

Velik broj studenata nakon srednje škole odlazi studirati izvan mjesta stanovanja, a jedna od promjena, na koje studenti ne misle dok se ne razbole, jest promjena liječnika i zdravstvenih obaveza. U trenutku kada im zatreba liječnik, postavljaju si pitanje jesu li trebali prebaciti svoj karton kod liječnika u novom gradu. Većina ljudi će na to pitanje odgovoriti – da, trebao si! No, ponekad je teško pronaći liječnika u kojeg imaš povjerenja kao u onog koji povijest tvoje bolesti prati od samih početaka. 

Studenti koji imaju zdravstvene probleme koji se trebaju odmah početi liječiti najčešće se upućuju na hitnu, no kada situacije nisu toliko hitne, potrebno je javiti se u domove zdravlja i objasniti im situaciju. Ponekad se dogodi da ne mogu biti primljeni u neki od domova zdravlja, stoga se uvijek preporučuje imati liječnika u mjestu studiranja. 

Osim navedenog studentima može pomoći i studentski liječnik, no on vam ne može prepisati lijek jer to nije u njegovoj nadležnosti, samo vas može uputiti na daljnju besplatnu specijalističku obradu. Studentski liječnik na prvoj godini fakulteta obavlja sistematski pregled, a on je dodijeljen svakom studentu ovisno o tome na kojem fakultetu studira. U taj pregled uključen je i razgovor o navikama te prilagodbi na fakultet.

Tom istom liječniku možete se obratiti za vrijeme studiranja u slučaju poteškoća vezanih uz učenje, kao i mogućih problema uzrokovanih promjenama, prilagodbom na fakultet. Studenti mu se najčešće obraćaju i zbog nemogućnosti obavljanja tjelesnog odgoja, radi pregleda za studentski dom i ostvarivanja prava iz zdravstvenih razloga na jednokrevetnu sobu, kao i radi mirovanja studentskih obveza iz zdravstvenih razloga. 

Način funkcioniranja zdravstvenog sustava studentima često stvara probleme, pa se već neko vrijeme radi na tome da studenti mogu imati liječnika u mjestu boravišta i u mjestu prebivališta, no o realizaciji tog pitanja nema sigurnih odgovora. 
FOTO: PIXABAY