LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti nutricionista

Kako izgledati i osjećati se zdravo u samo tjedan dana

Donosimo vam savjete nutricionista koji će vam pomoći da od vašeg tijela učinite opaki stroj!

Donosimo vam savjete nutricionista koji će vam pomoći da od vašeg tijela učinite opaki stroj!

Ako tijekom ovih ljetnih mjeseci niste posjetili teretanu, ne brinite. Postoji bezbroj stvari koje možete učiniti kako biste se osjećali i izgledali zdravije. Naravno, nećete se sutra probuditi i izgledati kao filmska zvijezda, ali ćete poboljšati vaš metabolizam. Donosimo vam par savjeta nutricionista koji će vam pomoći dovesti vaše tijelo u top formu.

Pijte puno vode

Voda je esencijalna za naše tijelo jer stanice tijela sadrže vodu, a nedostatak iste može dovesti do gubljenja oblika stanice i do starenja. Zbog toga nutricionisti preporučuju dovoljan unos tekućine u tijelo, i to po mogućnosti vodu, a ne zaslađena pića. Zapamtite da kad posegnete za čašom vode umjesto za čašom nekog zaslađenog gaziranog pića, gubite 240 kalorija u startu.

Izbjegavajte detoksikaciju sokovima

Detoksikacija vašeg organizma raznim sokovima neće vam pomoći očistiti ga, nego će samo razviti lošu prehrambenu naviku, tvrde nutricionisti. Samo konzumiranje vode ili određenih sokova može dovesti do naglih promjena u razini šećera u organizmu, što može utjecati na debljanje i promjene u raspoloženju.

Smanjite unos soli

Svakako pokušajte smanjiti unos soli u organizam. Pretjerani unos soli može dovesti do napuhavanja i natečenosti. Naime, sol zadržava vodu, tako da povećani unos vode i smanjeni unos soli može smanjiti natečenost lica, tvrde nutricionisti.

Nemojte izbjegavati određenu hranu

5 aktivnosti s prijateljima na plaži za odlično ljeto


Nutricionisti upozoravaju da je jedna stvar smanjiti unos šećera u organizam, ali je sasvim druga u potpunosti ga krenuti izbjegavati. Dijete koje se temelje na potpunoj apstinenciji od određene hrane (na primjer šećera i glutena) često dovode do povećanog unosa sastojaka koji u tijelu imaju istu ulogu, kao i one koje u potpunosti izbjegavamo (na primjer med).

Povećajte unos vlakana

Stručnjaci podsjećaju da tijekom dijete svakako trebate jesti, ali tako da povećate unos voća i povrća. Savjetuje se povećani unos onog povrća koje obiluje vlaknima kao što je brokula ili kelj pupčar. Vlakno iz tog povrća vašem će tijelu pružiti osjećaj sitosti duži vremenski period.

Izbjegavajte korištenje prahova ili tablete za mršavljenje

Tijekom dijete svakako pokušajte izbjeći korištenje prahova ili tableta za mršavljenje. Pokušajte se uzdati u zdraviju metodu pravilne prehrane i redovite tjelovježbe.

Razmišljajte o porcijama vaših obroka

Porcija vašeg obroka iznimno je važna. Nutricionisti upozoravaju da je veličina čaše, tanjura i porcija porasla za čak 138% od 1970-ih godina. Više dnevnih manjih obroka vašem će tijelu pružiti osjećaj sitosti te mu omogućiti da lakše probavi hranu između dva unosa.

Kako se pametno pakirati za ljeto?


Nemojte se zamarati brojanjem kalorija

Nemojte se oslanjati na brojanje kalorija jer česte slike koje se nalaze na internetu, koje uspoređuju kalorije različite hrane, nisu u potpunosti istinite. To je pogotovo tako kad jedete u restoranu jer je riječ o hrani koja sadrži puno soli koja dovodi do zadržavanja vode zbog čega se možete osjećati natečeno i napuhnuto. Osim toga, imajte na umu da za zdravi gubitak tjelesne težine smijete izgubiti od 0,5 do 1 kilogram tjedno.

Razmišljajte pozitivno

Pozitivno razmišljanje može neke ljude navesti da se drže zdravih navika koje su usvojili tijekom dijete. Naime, nije riječ samo o dijeti, već je riječ o promijeni prehrane od koje ćete se osjećati puno bolje.

Nemojte očekivati čudo

Naravno, tjedan dana pravile prehrane neće izbrisati desetljeća konzumacije brze hrane. Zbog toga, pokušajte izdržati više od mjesec dana i usporedite kako se osjećate u novom režimu prehrane. Zapamtite, tijelo pamti vaš odnos prema njemu.

IZVOR: INDEPENDENT
FOTO: FACEBOOK