LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Što nakon završetka studija

Kako do najpovoljnijeg dopunskog zdravstvenog osiguranja nakon završetka studija?

Donosimo sve što trebate znati o obveznom zdravstvenom osiguranju nakon diplome, uključujući jeftinije opcije – bez straha od nepredviđenih troškova.

Donosimo sve što trebate znati o obveznom zdravstvenom osiguranju nakon diplome, uključujući jeftinije opcije – bez straha od nepredviđenih troškova.

Obveza svakog studenta koji je diplomirao i gubi status redovnog studenta, jest da se u roku od mjesec dana javi na HZZO kako ne bi izgubio obvezno zdravstveno osiguranje. No, što se događa s dopunskim osiguranjem koje je do tada bilo besplatno?
 

Kad vide da je netko diplomirao, iz HZZO-a pošalju dopis bivšim studentima o gubitku prava na besplatno dopunsko osiguranje i njihovim obvezama. Ako se ne prijave u navedenom roku, usluge osnovne zdravstvene zaštite se plaćaju do prvog zaposlenja. Obvezno osiguranje će besplatno imati svi koji se na vrijeme prijave na HZZO, ono što gube je dopunsko zdravstveno, koje su do tada imali besplatno, pa im ga HZZO nudi uvijek po istoj cijeni, za 9,29 EUR (70 kn). – pojašnjava Ivana Barišić, voditeljica prodaje usluge zdravstvenih osiguranja najvećeg nezavisnog komparatora osiguranja kompare.hr

Ono što studenti kojima prava ističu sada u rujnu najčešće ne znaju jest da dopunsko zdravstveno ne moraju imati kod HZZO-a, štoviše privatne osiguravajuće kuće rade cijenu prema pristupnoj dobi, pa ga mogu ugovoriti za 5,97 EUR (45 kn)/mjesečno, što je ušteda od gotovo 40 eura godišnje. – ističe Ivana.


Studenti u Hrvatskoj tijekom studiranja imaju pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje dok su upisani na svoj redoviti studij, a ono ističe najkasnije 30. rujna, one godine u kojoj student napuni 26 godina života. 
 

Povećanje cijena participacija od 1. 1. 2024.


Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje stupaju na snagu 1. 1. 2024. povećavaju se minimalni iznosi participacija osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite ovisno o vrsti usluge. Sukladno rastu troškova zdravstvene zaštite, rastu i troškovi participacije. Primjerice: minimalni iznos participacije za specijalističku dijagnostiku povećava se sa 6,64 eura na 8,89 eura. Povećava se i maksimalni iznos participacije po jednom računu s trenutnih 265,45 eura na 530,89 eura.

Za studente koji završavaju fakultet, nezavisni komparator kompare.hr do 8. listopada ima akcijsku cijenu dopunskog zdravstvenog osiguranja već od 5,97 eura mjesečno (45 kn), nakon čega cijene rastu. 
 

Mi u kompare.hr besplatno uspoređujemo cijene za sve koji nas nazovu ili pošalju online upit, ako se kupnja osiguranja dogodi preko našeg servisa naplaćujemo se provizijom od osiguravatelja, ne od korisnika. Za sve mlađe od 65 godina naši stručnjaci mogu naći istu ili jeftiniju verziju od HZZO-a, no čak i ako je nečija najbolja opcija HZZO reći ćemo mu da ode na HZZO. Cilj nam je kao komparatoru savjetovati najbolje za korisnika, za njih proučiti sve detalje, sva mala slova i napomene, financijski educirati ljude i omogućiti im izbor najboljeg ili najpovoljnijeg osiguranja za njih. Usporedbu polica dopunskog zdravstvenog osiguranja mogu obaviti i sami putem našeg kalkulatora.


Boje se dodatnih nepredviđenih troškova


U razgovoru s Ivanom doznajemo da kad su studenti u pitanju i istek prava koja su stekli redovitim studiranjem, najčešće zovu njihove majke i to ponajviše jer su u strahu od dodatnih nepredviđenih troškova. Ljude općenito plaši najgori scenarij, koliki je najveći mogući trošak ako završe u bolnici.

Najveći mogući trošak koji netko može dobiti za troškove bolničkog liječenja još uvijek je 265,60 EUR (2000 kn) po jednom računu, od 1. siječnja 2024. ta cijena prema novom zakonu namjerava rasti duplo. 
 

Kad imamo obvezno zdravstveno osiguranje plaćamo zasebno participacije za uputnice, recepte (najčešće 1,33EUR/10 kn) i troškove nastale u javnim ustanovama, a dopunsko zdravstveno je ono što pokriva te participacije, a može pokrivati i lijekove s B liste. – pojašnjava Ivana.


Ako uskoro završavate fakultet i time vam istječe besplatno dopunsko osiguranje, provjerite ponude kod nezavisnog komparatora i pronađite najjeftiniju opciju za sebe.
FOTO: PR