LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za dane bez brige

Jesu li studenti i dok nema predavanja pod stresom?

Mogu li se studenti opustiti dok nema predavanja ili cijelo vrijeme podsvjesno brinu o jesenskim rokovima, ispitima, školarinama?

Mogu li se studenti opustiti dok nema predavanja ili cijelo vrijeme podsvjesno brinu o jesenskim rokovima, ispitima, školarinama?

Ljeto je sinonim za odmor, bezbrižnost, uživanje na plaži, putovanja... Iščekujemo ga kao ozeblo sunce, a često i dobar dio godine posvetimo upravo planiranju i pripremi nekolicine tih ljetnih (tje)dana odmora. Studenti jedva čekaju 15. srpnja da završi akademska godina i da krene pravi život. Pogotovo oni koji polože sve ispite u ljetnom roku i time si produže odmor. U takvom scenariju ljetni odmor zvuči idilično.

Međutim, puno je onih studenata koji imaju ispite i u jesenskom roku, koji rade sezonske poslove i nemaju dana odmora, koji si ne mogu priuštiti ljetovanje, koji ne znaju hoće li moći platiti školarinu za iduću akademsku godinu i koji su konstantno pod stresom i u strahu od onog što ih čeka.

Dosta svakom danu njegovih briga.

Donosimo trikove koji će ti popraviti vruće ljeto!


Cilj uvijek morate imati. Hoćete li odmarati cijelo ljeto pa stisnuti s učenjem u deveti mjesec, ili ćete učiti svaki dan po malo – ovisi isključivo o vama. Ako sad znate da morate sami isfinancirati školarinu – ili ćete se organizirati i raditi preko ljeta ili ćete razmisliti o studentskom kreditu. Međurazdoblje, odnosno dane do ispita ili plaćanja školarine ili nečeg trećeg što vas čeka na jesen – probajte ipak provesti opušteno. Nemojte se sad nervirati oko toga hoće li profesor kod kojeg imate usmeni sredinom rujna biti nervozan ili dobre volje kad je jedina smislena stvar da učite i pripremate se. O tome mislite kad dođe taj dan. Lakše je reći nego učiniti – ali ipak probajte to sami sebi ponavljati. Vidjet ćete napredak sigurno!

5 brzopoteznih savjeta za smanjenje stresa

Iskoristite besplatan ulaz na zagrebačke gradske bazene za vikend!


Istina je da živimo u vremenu u kojem je stres svakodnevica. Ali protiv toga se možemo i moramo boriti. U nastavku pročitajte nekoliko brzopoteznih savjeta za smanjenje stresa koji će vam sigurno pomoći u trenutcima kad osvijestite da ste previše nervozni.

  1. Žvačite žvaku. Žvakanje žvake ublažava tjeskobu, poboljšava budnost i smanjuje stres ako letite na sto strana i pokušavate u kratkom roku odraditi razne zadatke.
  2. Pogledajte smiješni video. Smijanje je najbolja tehnika za relaksaciju! Sama pomisao da će vas nešto nasmijati povećava razinu hormona sreće (ali za svaki slučaj napravite si listu videa na koje se zbilja svaki put nasmijete).
  3. Pojedite bananu. Banane sadržavaju kalij, a kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka koji se pod stresom podiže. A morate je i prožvakati pa će vas i to malo smiriti.
  4. Pustite si omiljenu pjesmu. Glazba, posebno klasična, djeluje umirujuće i smanjuje razinu hormona stresa. Stavite slušalice, pustite si omiljenu pjesmu i isključite se na par minuta dok se ne smirite.
  5. Nađite se ili nazovite prijatelja ili prijateljicu. Podijelite vaše brige s ljudima koji su vam bliski. Stvari koje vas muče često postanu puno lakše kad ih izgovorite.

Brinite o sebi. Čuvajte se stresa. Odmarajte, uživajte, iskoristite dane bez predavanja da napunite baterije, a plaćanje školarine ostavite nama.

Donosimo brzinske savjete za nepredviđene financijske dileme


FOTO: UNSPLASH