LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Jednostavni savjeti koji će poboljšati kvalitetu vaše prehrane

Ako je vaš studentski budžet skroman i siromašan, ne znači da takva treba biti i vaša prehrana. Zavirite u članak i doznajte kako se hraniti kvalitetnije.

Ako je vaš studentski budžet skroman i siromašan, ne znači da takva treba biti i vaša prehrana. Zavirite u članak i doznajte kako se hraniti kvalitetnije.

Ovo nije još jedan članak u kojem ćete čitati što je zdravo, a što nezdravo kad je u pitanju prehrana. Za početak, hrana se uopće ne bi trebala dijeliti na zdravu i nezdravu, nego na nutritivno bogatu i siromašnu. Međutim, ako ste prosječni student koji jedva krpa kraj s krajem i pazi na svaki cent na svom studentskom računu, to ne znači da vaša prehrana također mora biti siromašna. 😊

Uravnotežena prehrana puno je važnija nego što vam se to možda u ovom trenutku čini. Hrana je pogonsko gorivo tijelu. To znači da pravilna prehrana itekako utječe na to koliko imate energije, volje i elana za život, učenje, izvršavanje svakodnevnih obveza i sl. Kako uz ograničen budžet i hranjenje u studentskoj menzi ipak unijeti u organizam malo više proteina, zdravih masti, vlakana?

Do usvajanja zdravijih navika vode mali koraci.

Ako gotovo svaki dan za doručak jedete nešto usput iz pekare, probajte triput tjedno pripremiti si doručak u domu/stanu i pojesti u miru. Kupite skyr jogurt, pomiješajte ga s nekom voćkom iz menze, cimetom, žlicom meda ili sjemenki (ili dodatkom po želji!) i imate top doručak spreman u 3 minute i za simboličan iznos novca. Obožavate brzu menzu, pizze, pohano meso i pomfrit toliko da je to vaša najčešća večera? Mi isto, ali u umjerenim količinama. Laganija će vam večera pomoći da se generalno lakše osjećate i da bolje spavate. Napravite si jaja sa sirom i salatom, zobene pahuljice s orašastim plodovima ili izaberite u menzi neki jednostavniji obrok. I postavite si izazov da svaki dan pojedete barem jednu voćku. Ako kuhate, probajte smanjiti prženje – pojačajte korištenje papira za pečenje i pećnice. Ubacite malo više povrća, napravite gustu juhu, pire od slanutka.

Igrajte se i kombinirajte okuse i namirnice koje volite. Isplati se potruditi jer ćete vrlo brzo primijetiti kako imate više energije, koliko se bolje osjećate, ali i izgledate. Bez dijeta, stresa i uz troškove prihvatljive svakom studentu. Krenite već danas!

FOTO: PEXELS