LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Naučite kako spasiti život

I dalje svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja

Nakon dvije godine stanke održat će se edukacija o kardipulmonalnom oživljavanju u sklopu akcije „Oživi me“ na Cvjetnom trgu.

Nakon dvije godine stanke održat će se edukacija o kardipulmonalnom oživljavanju u sklopu akcije „Oživi me“ na Cvjetnom trgu.

Nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradom Zagrebom u sklopu akcije Oživi me održat će prvi puta za građane edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju, edukaciju o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i edukaciju prve pomoći kod utapanja.

Također, svoj rad predstavit će i Savjetovalište za prehranu Doma zdravlja Zagreb Istok koje će građanima omogućiti savjete nutricionista i izračun indeksa tjelesne mase. Besplatna edukacija za građane održat će se od 10.00 do 13.00 sati na Cvjetnom trgu.

 

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, organizatori su pripremili za građane edukaciju u sklopu koje će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.  

 

Čak 80% iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

FOTO: UNSPLASH