LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BRIGA O ORALNOM ZDRVALJU

Higijena jezika važna je kao i higijena zubi, evo i zašto

Naša usta pružaju idealno stanište za razvoj bakterija zbog vlažne podloge koju im pružaju, stoga je osim higijene zubi, važno voditi računa i o higijeni jezika.

Naša usta pružaju idealno stanište za razvoj bakterija zbog vlažne podloge koju im pružaju, stoga je osim higijene zubi, važno voditi računa i o higijeni jezika.

Jeste li znali da se u našim ustima nalazi preko sedamsto različitih vrsta bakterija? Dio tih bakterija zadržava se na jeziku ako redovito ne peremo zube i jezik, a prema pisanju portala B92, naša usta pružaju idealno stanište za razvoj bakterija zbog vlažne podloge koju im pružaju.

Većina tih bakterija uzrokuje neugodan zadah iz usta, a mogu također stvoriti sloj koji može uzrokovati bjelkastu prevlaku na jeziku. Bakterije stvaraju specifične spojeve sa sumporom, koji je glavni krivac za loš zadah.

Ovo su greške koje prilikom pranja zuba ponavljamo svaki danOsjetilo okusa uvelike ovisi o stanju jezika. Na jeziku se nalaze tzv. pupoljci, sitni izbočeni dijelovi koji su odgovorni za registriranje okusa, a kada ga ne čistimo, sloj bakterija, ostaci hrane i mrtve stanice prekriju te pupoljke, što rezultira slabijim osjetom okusa.

Studenti stomatologije i ove godine pozivaju na besplatan preventivni pregled sluznice usne šupljine


Nedovoljna higijena zubi i jezika može dovesti i do ozbiljnijih problema, kao što je parodontalna bolest, poznata i kao parodontoza, koja oštećuje zubno meso, kosti i ostale nosive strukture zuba. Ako se ne liječi pravodobno, može doći do pomicanja i ispadanja zuba.

Kako biste održali zdravlje svog jezika i usne šupljine, važno je uključiti čišćenje jezika u svoju svakodnevnu oralnu higijenu, a preporučuje se čišćenje jezika najmanje jednom dnevno, idealno prije spavanja.
FOTO: UNSPLASH