LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sigurnost studenata

Evo što vam je činiti ako na fakultetu doživite psihičko ili fizičko zlostavljanje

Saznajemo kojim sankcijama podliježe nasilje koje se dogodi na fakultetu ili u studentskom domu te što je činiti žrtvama i svjedocima nemilih događaja.

Saznajemo kojim sankcijama podliježe nasilje koje se dogodi na fakultetu ili u studentskom domu te što je činiti žrtvama i svjedocima nemilih događaja.

Iako bismo voljeli vjerovati da na mjestu poput fakulteta ili studentskog doma ne može doći do psihičkog ili fizičkog nasilja, nije uvijek tako. Svaki se student, baš kao na bilo kojem drugom mjestu, i u akademskoj zajednici može naći u situaciji da bude zlostavljan. I dok za sprječavanje nasilja ne možemo ponuditi instantno rješenje, možemo vas uputiti na prave adrese ako ste žrtva ili svjedok neke vrste nasilja.

Obratili smo se Studentskom savjetovalištu Sveučilišta u Zadru, od kojeg smo saznali da psihičko i fizičko zlostavljanje studenata podliježe svim zakonskim građanskim, kaznenim, upravnim ili stegovnim postupcima uređenim pravnim propisima Republike Hrvatske. Dodali su:

– Načelno, svaki sukob s elementima fizičkog ili psihičkog zlostavljanja, bilo na Sveučilištu ili drugdje, u nadležnosti je policije ili Centra za socijalnu skrb, odnosno, ako je potrebna medicinska pomoć, liječnika ili hitne službe.

Dakle, nasilje možete i dužni ste prijaviti policiji ili Centru za socijalnu skrb. Također, ako do nasilja dođe u studentskom domu, ono podliježe pravilima i stegovnim postupcima propisanim domskim redom.

Važno je napomenuti da svaki student može zatražiti psihološku pomoć u nekom od sveučilišnih tijela. Naime, većina sveučilišta, fakulteta ili domova ima organizirana psihološka savjetovališta kojima se možete obratiti za pomoć i savjet. Ipak, završit ćemo s priželjkivanjem da vam ovi savjeti nikada neće zatrebati.

FOTO: PIXABAY