LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Evo koga se testira na koronu, što je bliski kontakt i kada morate u samoizolaciju

Donosimo informacije o prioritetnim skupinama za testiranje te procesu ulaska i izlaska iz samoizolacije zbog pandemija koronavirusa.

Donosimo informacije o prioritetnim skupinama za testiranje te procesu ulaska i izlaska iz samoizolacije zbog pandemija koronavirusa.

Na službenoj Vladinoj stranici Koronavirus.hr objedinjene su revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanje s kontaktima, završetak izolacije i samoizolacije.

Kada se za nekoga utvrdi da je pozitivan na koronavirus svi njegovi bliski kontakti moraju ići u samoizolaciju, ali ne testiraju se osim ako ne razviju simptome bolesti. Iznimno, na početku karantene/samoizolacije treba testirati bliske kontakte oboljelih od COVID-19 ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku i u međuvremenu ostvarivali kontakt s vulnerabilnim skupinama, stoji na stranici.

Bliskim kontaktom smatra se dijeljenje kućanstva s bolesnikom, izravni tjelesni kontakt (npr. rukovanje), nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu), kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta i boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta.

Prioritetne skupine za testiranje jesu:
  • simptomatske osobe koje zbog svojih osobina, prvenstveno zanimanja, imaju visok potencijal širenja bolesti na osjetljive skupine: zdravstveni djelatnici i hospitalizirani bolesnici sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije, štićenici i djelatnici domova za starije i nemoćne te ostalih ustanova socijalne skrbi
  • simptomatske osobe koje zbog svojih osobina imaju visok potencijal zaražavanja velikog broj ljudi s rizikom brzog širenja infekcije i stvaranja klastera: zatvorenici i djelatnici u zatvoru, izbjeglice i tražitelji azila, beskućnici, pripadnici etničkih/kulturoloških skupina čiji način života pogoduje prijenosu bolesti kapljičnim putem i direktnim kontaktom i sl.
  • simptomatske osobe s povećanim rizikom teškog oblika bolesti i komplikacija: osobe u dobi od 65 godina i više, osobe s kroničnim bolestima (dijabetes mellitus, kardiovaskularne bolesti, kronične plućne bolesti, imuno-kompromitirana stanja, kronična bubrežna bolest
  • ako se u zdravstvenoj ustanovi uoči grupiranje respiratorne bolesti koja se ne može protumačiti drugom etiologijom, potrebno je testirati simptomatske osobe
  • zdravstveni i drugi djelatnici s povećanim rizikom širenja infekcije među vulnerabilnim skupinama s potvrđenom bolesti COVID-19/SARS-CoV-2 u svrhu potvrde njihovog izlječenja i mogućnosti povratka na radno mjesto
  • osobe koje se jave u zdravstveni sustav sa simptomima bolesti kompatibilnima s COVID-19, koji se ne mogu objasniti drugom etiologijom.
Detalje o izlasku iz samoizolacije i druge informacija o do sada spomenutim mjerama možete pronaći ovdje.
FOTO: PIXABAY