LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sve ovisi o mladima

Epidemiologinja Mayer: Noćne klubove nemoguće je kontrolirati, otvorit će se kad se više mladih cijepi

– Bila bih najsretnija da imamo 80 posto stanovništva procijepljeno, onda bih vam sa sigurnošću mogla reći datum, a ovako ne vidim da bi to moglo biti skoro – rekla je epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer.

– Bila bih najsretnija da imamo 80 posto stanovništva procijepljeno, onda bih vam sa sigurnošću mogla reći datum, a ovako ne vidim da bi to moglo biti skoro – rekla je epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer.

Noćni klubovi u zatvorenom prostoru i dalje su zatvoreni te nema naznaka da će se uskoro otvoriti. Za RTL Direkt epidemiologinja Mayer otkrila je da otvaranje klubova ovisi o procijepljenosti mladih. S obzirom na to da je zasad niska, i klubovi će ostati zatvorena do daljnjeg. 

Od nedavno i zatvoreni dijelovi kafića mogu raditi, no noćni klubovi, usprkos negodovanju vlasnika, ostaju zatvoreni

– Mi kao klubovi možemo puno bolje iskontrolirati covid-potvrde i sve nego recimo kafići u zatvorenom, za koje ne trebate imati covid-potvrdu i nitko vas neće ništa pitati. Mi na ulazu u klub baš možemo iskontrolirati jer kontroliramo i godine da maloljetni ne uđu. Mi to jako dobro možemo iskontrolirati je li netko cijepljen, ima potvrdu, negativan je ili nije. Mi to jako dobro možemo iskontrolirati i jednostavno ne znam zašto nam ne dozvoljavaju da radimo – rekao je za RTL Direkt Davor Pecci, suvlasnik noćnog kluba. 

Noćnim i disco klubovima i barovima iz tzv. kategorije barovi dopušten je rad do zore, ali samo na otvorenim prostorima i uz EU-digitalnu COVID-potvrdu. Međutim, noćni klubovi koji rade na otvorenom iza ponoći mogu raditi isključivo ukoliko se nalaze izvan naseljenog područja, a takvih je klubova po procjeni Nacionalne udruge ugostitelja jedva pet, prenosi RTL. 

No sa stajališta epidemiologa noćne je klubove nemoguće kontrolirati

– Teško je kontrolirati, to je gotovo nemoguće kontrolirati, mladi odlaze u klubove da bi se družili i zabavljali, o nošenju maske i držanju razmaka besmisleno je govoriti – rekla je za RTL Direkt Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a. 

Ugostitelji pak smatraju kako su klubovi stigmatizirani.

– Te mjere su, za neke vrijede, za neke ne. Klubovi su stigmatizirani, mi smo ono kao leglo zaraze, odavde se sve širi, nigdje se ne širi korona, nego kod nas u klubovima. Do ponoći, iza ponoći, to je meni apsurd. Evo jedan prijedlog Vladi: neka kaže mladima da, ako se cijepe, da će moći ići u klubove, mi samo želimo početi raditi, na bilo koji način, i spremni smo na kompromis – kaže Pecci za RTL Direkt.

Do sada je u Hrvatskoj cijepljeno samo 20 tisuća mladih i s obzirom na taj podatak Dijana Mayer kaže da smo daleko od otvaranja klubova.

– Bila bih najsretnija da imamo 80 posto stanovništva procijepljeno, onda bih vam sa sigurnošću mogla reći datum, a ovako ne vidim da bi to moglo biti skoro – dodala je Mayer. 

FOTO: UNSPLASH