LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski projekt

Aplikacija NutriMenza pokazuje količinu kalorija unesenih obrokom u menzi

– Pravilna prehrana može se ostvariti i hraneći se u studentskim restoranima, a aplikacija NutriMenza ima upravo tu misiju – poboljšati kvalitetu prehrane studenata koji se hrane u studentskim restoranima. – ističe Luka Kukina.

– Pravilna prehrana može se ostvariti i hraneći se u studentskim restoranima, a aplikacija NutriMenza ima upravo tu misiju – poboljšati kvalitetu prehrane studenata koji se hrane u studentskim restoranima. – ističe Luka Kukina.

Josip Modruš i Luka Kukina, studenti završne godine nutricionizma Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, osmislili su aplikaciju NutriMenza koja pokazuje ukupnu količinu kalorija, proteina, masti i ugljikohidrata koje su studenti unijeli obrokom u menzi. Ona sadrži ukupno 240 jela koja se mogu pronaći u studentskim restoranima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.  

Aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje. Jela su podijeljena u jedanaest izbornika: glavna jela, vegetarijanska jela, variva, prilozi, salate, deserti, kruh, napitci, mliječni proizvodi te sendviči. Konzumirano jelo moguće je pronaći i upisivanjem njegova naziva u tražilicu. Klikom na dodaj ispod naziva željenog jela, ono se dodaje u Moj Tanjur gdje se nalazi izračun svakog jela posebno, kao i ukupnog zbroja prehrambenih vrijednosti kompletnog obroka.

Za izradu NutriMenze studente je, kažu, potaknuo članak u kojem je istaknuto da su sva jela u studentskim restoranima pripremljena prema vrijednostima iz dokumenta Standardizacija studentske prehrane iz 2013. godine, a koji je objavljen na portalu Studentski.hr. U međuvremenu je Josip odradio praksu u Studentskom centru Zagreb, odnosno u restoranu Cvjetno naselje, gdje mu je zadatak bio upravo izračunati prehrambene vrijednosti jela koja se nalaze u dnevnim menijima. Na taj su način, uz dopuštenje nadležnih, dobili normative u pisanom izdanju. Drugi alat koji su koristili bile su hrvatske nutritivne tablice – Tablice o sastavu namirnica i pića koje su izradile Antoinette Kaić-Rak te Katica Antonić. Prilikom izrade aplikacije podosta su vremena utrošili na kontroliranje tih podataka, tvrde, kako bi bili sigurni da su sve vrijednosti točno izračunate.

Aplikacija je namijenjena svim studentima – sportašima, rekreativcima, vegetarijancima, veganima, onima s određenim zdravstvenim problemima kao što je dijabetes, onima s prekomjernom tjelesnom masom, ali i svima koji žele poraditi na pravilnoj prehrani. 

– Studentima se možda čini da je pravilna prehrana skupa što apsolutno nije istina. Pravilna prehrana može se ostvariti i hraneći se u studentskim restoranima, a aplikacija NutriMenza ima upravo tu misiju –poboljšati kvalitetu prehrane studenata koji se hrane u studentskim restoranima. NutriMenza se vrlo efikasno može kombinirati s drugim aplikacijama kojima se može pratiti prehrambeni unos te tako uz pomoć mobitela sa zadovoljavajućom točnošću procijeniti cjelodnevni prehrambeni unos. – ističe Luka. 

NutriMenza je besplatna. Zasad je dostupna samo za Android zato što je zastupljenost iOS platforme među stanovnicima Hrvatske znatno manja, a njena bi izrada iz tehničkih razloga dulje trajala. Bude li interesa, napominju Josip i Luka, poradit će i na iOS-u.

Uz ovaj vrijedni pothvat ovi su mladi inovatori nanizali i druge uspjehe. Josip Modruš dobitnik je stipendije Biotehničke zaklade (2017/18. godine) te stipendije Zaklade Ivan Bulić (2018/19. godine), u oba navrata zbog izvrsnosti. Luka Kukina dobitnik je dekanove nagrade za izvrsnost u znanstveno-istraživačkom radu te je nutricionistički savjetnik svjetske boksačke prvakinje Ivane Habazin tijekom priprema za mečeve – u posljednja dva meča do danas.

FOTO: STUDENTSKI.HR