LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski projekt

Aplikacija NutriMenza pokazuje količinu kalorija unesenih obrokom u menzi

– Pravilna prehrana može se ostvariti i hraneći se u studentskim restoranima, a aplikacija NutriMenza ima upravo tu misiju – poboljšati kvalitetu prehrane studenata koji se hrane u studentskim restoranima. – ističe Luka Kukina.

– Pravilna prehrana može se ostvariti i hraneći se u studentskim restoranima, a aplikacija NutriMenza ima upravo tu misiju – poboljšati kvalitetu prehrane studenata koji se hrane u studentskim restoranima. – ističe Luka Kukina.

Josip Modruš i Luka Kukina, studenti završne godine nutricionizma Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, osmislili su aplikaciju NutriMenza koja pokazuje ukupnu količinu kalorija, proteina, masti i ugljikohidrata koje su studenti unijeli obrokom u menzi. Ona sadrži ukupno 240 jela koja se mogu pronaći u studentskim restoranima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.  

Aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje. Jela su podijeljena u jedanaest izbornika: glavna jela, vegetarijanska jela, variva, prilozi, salate, deserti, kruh, napitci, mliječni proizvodi te sendviči. Konzumirano jelo moguće je pronaći i upisivanjem njegova naziva u tražilicu. Klikom na dodaj ispod naziva željenog jela, ono se dodaje u Moj Tanjur gdje se nalazi izračun svakog jela posebno, kao i ukupnog zbroja prehrambenih vrijednosti kompletnog obroka.

Za izradu NutriMenze studente je, kažu, potaknuo članak u kojem je istaknuto da su sva jela u studentskim restoranima pripremljena prema vrijednostima iz dokumenta Standardizacija studentske prehrane iz 2013. godine, a koji je objavljen na portalu Studentski.hr. U međuvremenu je Josip odradio praksu u Studentskom centru Zagreb, odnosno u restoranu Cvjetno naselje, gdje mu je zadatak bio upravo izračunati prehrambene vrijednosti jela koja se nalaze u dnevnim menijima. Na taj su način, uz dopuštenje nadležnih, dobili normative u pisanom izdanju. Drugi alat koji su koristili bile su hrvatske nutritivne tablice – Tablice o sastavu namirnica i pića koje su izradile Antoinette Kaić-Rak te Katica Antonić. Prilikom izrade aplikacije podosta su vremena utrošili na kontroliranje tih podataka, tvrde, kako bi bili sigurni da su sve vrijednosti točno izračunate.

Riječke menze i sveučilišna knjižnica u ponedjeljak mijenjaju svoje radno vrijeme


Aplikacija je namijenjena svim studentima – sportašima, rekreativcima, vegetarijancima, veganima, onima s određenim zdravstvenim problemima kao što je dijabetes, onima s prekomjernom tjelesnom masom, ali i svima koji žele poraditi na pravilnoj prehrani. 

Zagrebački studentski zbor želi kvalitetniju hranu u menzama, pokrenuo anketu među studentima


– Studentima se možda čini da je pravilna prehrana skupa što apsolutno nije istina. Pravilna prehrana može se ostvariti i hraneći se u studentskim restoranima, a aplikacija NutriMenza ima upravo tu misiju –poboljšati kvalitetu prehrane studenata koji se hrane u studentskim restoranima. NutriMenza se vrlo efikasno može kombinirati s drugim aplikacijama kojima se može pratiti prehrambeni unos te tako uz pomoć mobitela sa zadovoljavajućom točnošću procijeniti cjelodnevni prehrambeni unos. – ističe Luka. 

NutriMenza je besplatna. Zasad je dostupna samo za Android zato što je zastupljenost iOS platforme među stanovnicima Hrvatske znatno manja, a njena bi izrada iz tehničkih razloga dulje trajala. Bude li interesa, napominju Josip i Luka, poradit će i na iOS-u.

WhatsApp najavio nova poboljšanja, evo što nas očekuje


Uz ovaj vrijedni pothvat ovi su mladi inovatori nanizali i druge uspjehe. Josip Modruš dobitnik je stipendije Biotehničke zaklade (2017/18. godine) te stipendije Zaklade Ivan Bulić (2018/19. godine), u oba navrata zbog izvrsnosti. Luka Kukina dobitnik je dekanove nagrade za izvrsnost u znanstveno-istraživačkom radu te je nutricionistički savjetnik svjetske boksačke prvakinje Ivane Habazin tijekom priprema za mečeve – u posljednja dva meča do danas.

FOTO: STUDENTSKI.HR