LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrava prehrana

5 savjeta za zdraviju prehranu, čak i na studentskom budžetu

Uz ustrajnost, discipliniranost i volju itekako je moguće hraniti se zdravo i pritom još i uštedjeti.

Uz ustrajnost, discipliniranost i volju itekako je moguće hraniti se zdravo i pritom još i uštedjeti.

Česta je predrasuda da je zdrava prehrana puno skuplja od one koja se kod većine ljudi svakodnevno konzumira. Ipak, nezdrave se namirnice prema cijeni ne razlikuju mnogo od onih zdravih, samo je važno pažljivo birati i planirati koje ćemo proizvode uzeti. Uz malo ustrajnosti, itekako je moguće hraniti se potpuno zdravo, a pritom još i uštedjeti. Donosimo nekoliko savjeta kojima ćete postići upravo to.

Planirajte obroke

Ako se uistinu planirate početi hraniti zdravo, prvi je korak da uvedete dnevni, tjedni ili mjesečni plan prehrane. Ipak, pažljivo birajte i planirajte koje ćete namirnice staviti na popis ne samo zbog sebe nego i zbog svog kućnog budžeta. Nemojte uvijek i odmah na prvu kupiti sve čega se sjetite u danom trenutku, već se držite rasporeda kupovine koji ste napravili. Iako ima dana kada se zasigurno zaželite bureka u pekari ili neke druge namirnice, radije ustanite ranije i doručkujte kod kuće ili si pripremite obrok koji ćete ponijeti sa sobom na fakultet. Na taj ćete način pobijediti sebe, a i novčanik će ostati puniji.

Birajte zdrave obroke u menzi

Studentske su menze mjesta na koja studenti, posebice oni koji ne kuhaju ili žive u studentskom domu, odu jesti barem jedanput dnevno. Nažalost, danas su i one pune nezdravih i visokokaloričnih obroka, pa je veoma lako pokleknuti pod pritiskom društva i ostalog prehrambenog sadržaja koji nam se nudi u njihovim jelovnicima. Ipak, uz jaku je volju moguće odoljeti takvim napastima i za istu cijenu, ako ne i manju uzeti mnogo zdraviju varijantu obroka kao što su, primjerice, neko varivo i salata. U menzi uvijek ima i zdravih opcija, ali treba ih uočiti i ne uzeti prvo jelo koje stoji ispred nas, nego pogledati što se sve nudi i odabrati najbolje.

Kuhajte za više dana
Jela poput graha, mahuna, kelja i kupusa mogu duže stajati u hladnjaku i jesti se više dana, posebice ako se skuhaju u većim količinama. Osim toga, njihova će vas priprema koštati mnogo manje vremena, ali i novca te ćete se, uz te činjenice, svakako hraniti na zdraviji način. Studenti koji žive u podstanarskim stanovima uštedjet će i nešto struje, svakako više nego da su kuhali svaki dan. Ponekad je, kada zateknemo prazan hladnjak, lakše naručiti pizzu ili otići u obližnji restoran brze prehrane jer nismo raspoloženi za kuhanje. Znajući da vas u hladnjaku čeka već skuhano jelo koje je pritom ukusno i zdravo, poželjet ćete pojesti upravo njega.

Smanjite unos slatkiša i grickalica

U današnje smo vrijeme suočeni sa svakodnevnim reklamama i medijskim plakatima koji nam nude različite nezdrave namirnice po, barem na prvu, prihvatljivim cijenama i tako nam one postaju sve više privlačne. Ipak, navedene namirnice ne samo da iziskuju izdvajanje određene svote novca nego i dugoročno štete ljudskom organizmu i nisu mu toliko ni potrebne. Naravno, to ne znači da slatkiše i grickalice trebate potpuno izbaciti iz prehrane. Postoje slične, ali svakako zdravije namirnice poput orašastih plodova i tamne čokolade. One možda jesu skuplje, ali imat ćete ih duže vremena jer su iznimno hranjive, pa ćete ih jesti u manjim količinama.

Kupujte smrznuto voće i povrće

Iako vam se na prvu to vjerojatno ne čini kao dobra ideja, smrznuto voće i povrće u mnogočemu može biti korisno. Smrznuto se povrće može iskoristiti za kuhanje juhe, što je svakako zdravija varijanta od one iz vrećice ili kao začinski dodatak ostalim jelima. Voće se, s druge strane, može iskoristiti za dobar smoothie. U konačnici, navedene su namirnice svakako jeftinija i nadasve zdravija opcija od kupovine svježeg voća i povrća, unatoč uvriježenom suprotnom mišljenju da je ove proizvode bolje kupovati na tržnici ili ih uzgajati samostalno. Uostalom, kada je riječ o smrznutim proizvodima, dobar je način uštede novca smrzavanje jela. 

FOTO: PIXABAY