5 jednostavnih recepata za pripremu večere koji pomažu kod mršavljenja
Problem prekomjerne težine može se riješiti voljom i upornošću, a najvažnije je krenuti od prehrane. Ako samo jedan obrok u danu, poput večere, promijenimo te prilagodimo zdravoj i laganoj pripremi, uvelike ćemo pridonijeti cilju mršavljenja.
Problem prekomjerne težine može se riješiti voljom i upornošću, a najvažnije je krenuti od prehrane. Ako samo jedan obrok u danu, poput večere, promijenimo te prilagodimo zdravoj i laganoj pripremi, uvelike ćemo pridonijeti cilju mršavljenja.
U ovo vrijeme kada se bliži naše omiljeno godišnje doba i odlazak na more najviše brinemo o svojoj težini. Pitanja poput Kako ću ovo ljeto ovakva/ovakav na plažu? Imam li vremena smršaviti do odlaska na more? Kako sam uspio/uspjela toliko se udebljati? samo su neka od brojnih kojima se opterećujemo i razbijamo glavu. Problem prekomjerne težine može se riješiti ako imamo volje i upornosti, a najvažnije je početi od prehrane.
Iako je i svakodnevna tjelovježba must do, bez pravilne i zdrave prehrane ne može se ništa postići. Ovo ne znači da moramo prekrižiti neka omiljena jela, već ih samo moramo zamijeniti zdravijom verzijom. Ako samo jedan obrok u danu, primjerice večeru, prilagodimo i zdravije pripremamo, uvelike ćemo pridonijeti cilju mršavljenja.
Naš posljednji obrok u danu trebao bi biti otprilike 6 sati prije odlaska na spavanje, odnosno preporučuje se večerati do 20 sati. Osim toga, večera bi trebala biti lagani obrok koji možemo lako probaviti. Dakako, vrlo je važno i držati se pravila 5 osnovnih obroka na dan zato što, ako preskočimo jedan od obroka, za sljedeći ćemo duplo više pojesti i poremetiti svoj ritam prehrane.
Postoji mnogo zabavnih i kreativnih recepata koje možemo iskoristiti za večeru. To čak može biti pizza, tjestenina ili tortilje, ali naravno, na zdraviji način. Pripremili smo 5 jednostavnih recepata sa zdravim i hranjivim sastojcima koje možete pripremiti za večeru ili drugo doba dana.
Kupusove tortilje
Sastojci:
- list zelenog kupusa
- humus
- sir
- piletina
- nasjeckane mrkve
- špinat
- brokula
- kiseli krastavci
- peršin
- salsa umak
- avokado
- suncokretove sjemenke
- nasjeckani bademi.
Ovo je jelo s kojim se na brojne načine može eksperimentirati koristeći različite sastojke. Za početak potreban vam je list zelenog kupusa koji će biti zamjena za tortilju. Možete koristiti sirovi kupus ili ga prokuhati kako bi omekšao i lakše se zamotao. Tortilju, odnosno kupus možete napuniti raznovrsnim sastojcima, pa dajte mašti na volju. Mi smo izabrali samo jedan od brojnih primjera u kojem kombinacija humusa, piletine, mrkve, brokule, kiselih krastavaca, salsa umaka, nasjeckanih badema i ostalog navedenog čini ukusan i hrskav obrok bogat proteinima.
Pizza sa šampinjonima
Sastojci:
- 2 velika šampinjona (umjesto gljiva može poslužiti i neko drugo povrće, primjerice, paprika)
- rajčica
- mozzarella sir
- 1 nasjeckani luk
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žličica limunova soka
- 1 žličica mljevenog češnjaka
- začini (sol, papar).
Ako imate želje za pizzom, isprobajte zdravu, niskokaloričnu pizzu od gljiva koje će poslužiti kao tijesto. Dakle, potrebni su veći komadi gljiva koje se treba izdubiti žlicom. Gljive napunite smjesom od narezane rajčice, luka, češnjaka koje ste začinili solju, paprom i limunovim sokom te prethodno prokuhali 3–5 minuta na srednjoj jačini vatre. Na napunjene gljive posipajte sir te stavite u pećnicu na 12 minuta i 200 stupnjeva.
Cvjetača sa sirom i rajčicom
Sastojci:
- 1 cvjetača
- slanutak
- 2 žličice sezamovih sjemenki
- 2 žličice hranjivog kvasca
- 1 češanj češnjaka
- 1 žličica kurkume
- 2 komada sušenih rajčica
- 2 čaše vode
- cherry rajčice
- vlasac.
Ovaj je recept odlična zamjena za tjesteninu i vrlo je jednostavan za pripremu. Za početak izrezanu cvjetaču zapecite u pećnici na 200 stupnjeva dok ne poprimi smeđu boju. Zatim slanutak, hranjivi kvasac, sezam, češnjak, sušene rajčice i kurkumu zalijte s 2 čaše vode te miksajte dok ne dobijete gusti žuti umak. Cvjetaču prelijte umakom, dodajte cherry rajčice i posipajte vlascem.
Pržena riža s cvjetačom
Sastojci:
- 2 glavice cvjetače
- 2 žličice mljevenog češnjaka i oguljeni, mljeveni đumbir
- 1/2 čašice povrtne juhe
- 2 jaja
- 1 šalica smrznutog povrtnog miksa
- narezana šunka
- 1/4 šalice narezanog zelenog luka
- 2 žlice sojina umaka.
Pržena riža s cvjetačom kreativan je i zanimljiv način pripreme večernjeg obroka. Ono što je zanimljivo je to da zapravo uopće ne sadrži rižu, nego se umjesto riže koristi cvjetača. Za početak je potrebno izrezati cvjetaču i izbaciti stabljike kako bi ostali samo cvjetovi koje ćete onda nasjeckati. Mrvice cvjetače, mljeveni češnjak i đumbir te povrtnu juhu kuhajte zajedno na pojačanoj vatri 2 sata. Otprilike 30 minuta prije posluživanja dodajte jaja koja ste prethodno izmućkali i prepekli na tavi. Zatim dodajte jaja, smrznuto povrće u mješavinu cvjetače, češnjaka i đumbira i ostavite kuhati dok se povrće ne odmrzne. Za kraj dodajte luk i prelijte sojinim umakom.
Špagete od tikvica s piletinom
Sastojci:
- 2 žličice sezamova ulja
- nasjeckani češnjak
- 1 šalica nasjeckanih mrkva
- 1 šalica crvenog kupusa
- 1 crvena paprika
- 3 tikvice, narezane u obliku spirale
- 2 komada kuhanih i narezanih pilećih prsa
- 1 nasjeckani zeleni luk
- 1/2 šalice kikirikija
- 1 žličica sezamovih sjemenki.
Umak od kikirikija
Sastojci:
- 1/2 šalice maslaca od kikirikija
- 1/3 šalice meda
- 1/3 šalice sojina umaka
- 2 žličice sezamova ulja
- 2 žličice svježeg mljevenog đumbira
- 1–2 žličice ljutog umaka po izboru.
Sam pogled na potrebne sastojke za ove špagete od tikvica budi glad u nama. Kako biste napravili ovo jelo, 2 žlice sezamova ulja i češnjaka zagrijte na jakoj vatri. Na to dodajte mrkvu, kupus i narezanu papriku te kuhajte 5 minuta dok povrće ne omekša. Nakon toga dodajte rezance od tikvica i isjeckanu piletinu te kuhajte još 3 minute. Sljedeći je korak pravljenje umaka od kikirikija za što vam je potrebna mala tava, ugrijana prije pripreme. Sve navedene sastojke umaka pomiješajte na laganoj vatri dok se maslac od kikirikija ne otopi. Kada ste napravili umak, prelijte ga preko piletine i povrća te ih začinite sa sezamom, vlascem, zelenim lukom i kikirikijem.