LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobrobiti s plaže

5 činjenica o odlasku na more koje želite znati

Žudimo za godišnjim odmorom negdje na plaži s koktelom u jednoj i knjigom u drugoj ruci. Osim što pridonosi opuštanju, more ima puno važniju ulogu u vašem životu. Zanimljive činjenice o sunčanju, morskoj soli i plavoj boji sigurno će vas nagovoriti na putovanje do hrvatske obale.

Žudimo za godišnjim odmorom negdje na plaži s koktelom u jednoj i knjigom u drugoj ruci. Osim što pridonosi opuštanju, more ima puno važniju ulogu u vašem životu. Zanimljive činjenice o sunčanju, morskoj soli i plavoj boji sigurno će vas nagovoriti na putovanje do hrvatske obale.

Otvorena je sezona vrućina, komaraca i ljetnih rokova, a svi žele uskočiti u more, rashladiti se sladoledom, koktelom ili jednostavno pročitati neku dobru knjigu i sunčati se. Zna se da je to idealno rješenje za opuštanje, no jeste li znali koliko je more zapravo korisno za vaše tjelesno i psihičko zdravlje? Donosimo vam pet zanimljivih činjenica o sunčanju, morskoj soli i plavoj boji vaše omiljene ljetne destinacije.

1. Elementi i mineralne tvari iz mora i algi poboljšavaju izgled kože i jačaju imunitet.

More sadrži sve elemente važne za život – natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, pa čak i srebro i zlato. Prodiranje morske vode u kožu omogućuje djelovanje minerala. Alge iz mora obiluju mineralnim tvarima te tako potiču obnavljanje stanica, stimuliraju metabolizam, sprječavaju upale, a pomažu i u uklanjanju celulita. 

2. More blagotvorno djeluje na astmu i alergiju.

Morska sol ima svojstva antiseptika i antihistaminika što ju čini blagotvornom za kožne alergijske reakcije. Čisti morski zrak, koji je zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme. Negativni ioni također poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor.

3. Sunčajte se u prijepodnevnim i predvečernjim satima i opskrbite tijelo vitaminom D.

Vitamin D ima ključnu ulogu u sprječavanju mnogih bolesti, među kojima su i multipla skleroza i rak. Apsorpcija kalcija koji jača kosti uvelike ovisi o količini vitamina D koji unosite u organizam. Međutim, čak i one slabije kreme za sunčanje blokiraju stvaranje vitamina D i upravo je zato važno sunčati se u jutarnjim satima, kada nećete trebati previše zaštite i nećete biti crveni kao račić.

FOTO: Pixabay

4. Samo plivajte, plivajte, plivajte kako biste se riješili upale i boli u mišićima.

Osobe koje pate od bolnih kostiju (ruke, koljena...) i mišića trebale bi što više plivati u moru. Zahvaljujući svom sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale te opušta i potiče oslobađanje viška tekućine iz organizma.

5. Osim što opušta, plava boja mora pridonosi zdravlju očiju.

Plava boja mora i gledanje u njegovu daljinu povoljno djeluje na zdravlje očiju, što znači da ne morate samo jesti mrkve kako biste poboljšali vaš vid. Ako imate priliku, posjetite najviše točke u blizini vašeg odmarališta i uživajte u pogledu.

Popularno liječenje morskom vodom, talasoterapija, potječe iz antičke Grčke gdje se primjenjuje već više od 2500 godina. Prvi je Hipokrat otkrio ljekovita sredstva morske vode i primijetio je ubrzano zacjeljivanje rana, sprječavanje infekcije i smanjenje boli. Ovdje smo mi vaš Hipokrat, vi sad samo maštajte o godišnjem odmoru koji vas očekuje čim riješite svoje akademske obveze. 

FOTO: PIXABAY/SKEEZE