LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Štetan utjecaj

3 razloga zašto je bitno svakodnevno nanositi zaštitu od sunca

Sunčeve UVA i UVB zrake štetno utječu na našu kožu zbog čega je potrebno svakodnevno nanositi zaštitni faktor.

Sunčeve UVA i UVB zrake štetno utječu na našu kožu zbog čega je potrebno svakodnevno nanositi zaštitni faktor.

Iako nam izlaganje suncu donosi potreban vitamin D, negativni utjecaji koje sunčeve zrake imaju na našu kožu brojni su. Zato je bitno adekvatno se zaštiti od sunca i svakodnevno nanositi zaštitu, odnosno SPF (Sun Protection Factor). 

SPF štiti kožu od malignih oboljenja

Melanom je zloćudni tumor koji postaje sve češći u zadnjih nekoliko godina. Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 580 oboljelih od melanoma, a tumor se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Jedan od najrizičnijih čimbenika za pojavu melanoma je izlaganje UV zračenju i zadobivanje opeklina od sunca. Stoga je bitno nanositi SPF jer sadrži filtere koji smanjuju negativan utjecaj sunčevih zraka i time štiti kožu od pojave melanoma. 

SPF smanjuje znakove preuranjenog starenja

Sunčeve zrake, a pogotovo UVA zrake (A = aging, starenje), uzrokuju preuranjeno starenje kože. Naime, pretjeranim izlaganjem suncu nećemo samo dobiti opekline, već će nam koža s vremenom izgubiti tonus i pojavit će se bore. Mnogi koriste SPF kao glavni anti-age kozmetički preparat jer upravo sunčeve zrake uzrokuju najuočljivije znakove starenja na koži. 

SPF sprječava hiperpigmentaciju

Mrlje, tamnije linije i pjege oblici su hiperpigmentacije koja se javlja na koži pod utjecajem UVA i UVB zraka. SPF blokira njihov utjecaj te sprječava pojavu tamnijih mrlja na koži. Kako bi zaštita od sunca bila dovoljna, SPF je potrebno nanijeti barem pola sata prije izlaganja suncu, potrebno ga je često obnavljati (svaka 2-3 sata ukoliko smo na suncu) i potrebno ga je nanositi u dovoljnim količinama (oko pola čajne žličice za područje lica). 

Sunce, koliko god je korisno jer nam omogućuje prirodan unos vitamina D, štetno djeluje na naše kožne stanice. Stoga je potrebno smanjiti izlaganje suncu i adekvatno se zaštititi tijekom cijele godine. 
FOTO: PIXABAY