10 zdravih „ispitnih" grickalica
Neki tijekom kolokvija smršave, ali mnogi se ipak ne mogu odvojiti od hrane, i to pogotovo grickalica. Za vas smo pronašli zdravije verzije koje će vas opskrbiti energijom potrebnom za preživljavanje kolokvija i ispitnih rokova. Sve je na popisu. I slatko i slano.
Neki tijekom kolokvija smršave, ali mnogi se ipak ne mogu odvojiti od hrane, i to pogotovo grickalica. Za vas smo pronašli zdravije verzije koje će vas opskrbiti energijom potrebnom za preživljavanje kolokvija i ispitnih rokova. Sve je na popisu. I slatko i slano.
Vrijeme kolokvija i ispita vrlo je stresno. Kada završe predavanja i dani se pretvore u beskonačno učenje i ponavljanje, ponekad nemamo vremena niti volje za spremanje konkretnih obroka ili odlazak u menzu pa su nam grickalice spas. Uostalom, iako je to teško za priznati, utjehu često pronalazimo upravo u hrani. Opskrbi se nekim od grickalica s našeg popisa i preživi nadolazeće ispite.
1. Bademi, orasi, lješnjaci,…
Kada vas osim velike želje za grickanjem obuzme i glad, orašasti plodovi neka vam budu pri ruci. Bogati su proteinima i mastima pa će vas držati sitima. Birajte između badema, oraha, pistacija, lješnjaka. Za još bolju aromu, prepržite ih u pećnici. Ravnomjerno ih raširite po papiru za pečenje, zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite 15 minuta. Promiješajte ih 1-2 puta tijekom pečenja kako ne bi izgorjeli. Iako su najčešći kandidati za prženje lješnjaci, svi se orašasti plodovi mogu pržiti. Ako vam i to brzo dosadi, ne očajavajte, već isprobajte studentski miks s okusom pizze. Zagrijte pećnicu na 175 °C, u posudi pomiješajte 1,5 šalicu najdražih orašastih plodova s dvije žličice maslinovog ulja, dodajte po pola žličice češnjaka u prahu, origana, bosiljka i soli, pecite 10-ak minuta i nakon što se ohladi dodajte narezane osušene rajčice.
2. Brusnice, grožđice, marelice,…
Logična je kombinacija uz orašaste plodove sušeno voće. No, sam po sebi studentski miks, koji je mješavina orašastih plodova i sušenog voća, nije baš privlačan studentskom džepu. Ipak, sve sastojke posebno možete uhvatiti na akcijama i sastaviti svoj osobni studentski miks koji će vam uvijek biti pri ruci. Što se sušenog voća tiče, dobar je izvor željeza, kojeg vrlo često manjka u ljudskom tijelu. Osim što je slatko, sušeno voće sadrži mnoge vitamine i minerale poput svježeg voća, pa je svakako dobra alternativa za slatke grickalice, kao što su bomboni.
FOTO: Pixabay
3. Domaće kokice
Najlakše bi bilo otići u trgovinu i kupiti vreću punu ispucanih kokica ili ubaciti vrećicu kokica u mikrovalnu pećnicu. Međutim, tako pripremljene kokice pune su soli i masnoća, a o aditivima da ne pričamo. Bolja su verzija domaće kokice. Možete ih pripremiti u loncu, uz dodatak ulja i soli, ali možete ih pripremiti i bez ikakvih dodataka. Takve su kokice niskokalorična grickalica koja će zabaviti vaše ruke i nepce dok očajavate jer ste opet prekasno počeli spremati gradivo za kolokvij. Kako biste ih napravili, u papirnatu vrećicu stavite pola šalice kukuruza kokičara, savijte rubove i zatvorite vrećicu, pecite u mikrovalnoj pećnici oko 3 minute, ovisno o jačini vaše mikrovalne pećnice. Isti postupak možete isprobati i u posudi poklopljenoj s tanjurom, ali u tom će slučaju manje kokica ispucati.
4. Tamna čokolada
Nemoguće je tamnu čokoladu izostaviti s ove liste. Prilikom kupovanja, potražite onu s više od 75% udjela kakaa. Dobra je stvar kod tamne čokolade što vam nije potrebno puno kako biste zadovoljili svoju žudnju za čokoladom. Zanimljivo je da je čokolada dobar izvor magnezija koji ima ulogu u učenju i pamćenju. As u rukavu tijekom ispitnih rokova.
FOTO: FLICKR
5. Rižini keksi
Umjesto flipsa, svoje police možete opskrbiti rižinim keksima. Oni su hrskava i niskokalorična grickalica spremna bez puno muke. Sve što trebate je otvoriti pakiranje. Potražite one koji nemaju dodane soli i koji su napravljeni od integralnih žitarica. Na njih možete dodati razne namaze za poboljšanje okusa, ali i nutritivne vrijednosti. Namažite maslac od kikirikija ili otopite kockicu tamne čokolade.
6. Voćna salata
Još je jedan klasik voćna salata. Osvježavajuća i hranjiva. Samo rezanje voća može vas malo razbuditi i obnoviti koncentraciju koja vam je potrebna za učenje. Najjednostavnija je verzija voćne salate samo od jedne vrste voća. Ogulite i narežite jabuku na komadiće veličine zalogaja, a za dodatan okus polijte sokom od limuna, posipajte mljevenim orasima ili ih namažite s maslacem od kikirikija. To je zaista dobra kombinacija.
7. Hrskavi zapečeni slanutak
Ova je grickalica prošle godina postala vrlo popularna. Slanutak neki nazivaju najzdravijom namirnicom na svijetu pa je i on napokon dočekao svoju verziju snacka. Kako biste napravili ovu zanimljivu i ukusnu grickalicu, zagrijte pećnicu na 200 °C. Konzervu slanutka ocijedite, a slanutak isperite pa stavite na papirnati ubrus kako bi se osušio, pokrijte ga s još jednim ubrusom i kotrljajte kako biste mu skinuli opnu koja tijekom pečenja može dovesti do nastajanja gorkog okusa. U posudi pomiješajte slanutak s jednom žlicom maslinovog ulja, pola žličice soli i drugim začinima po želji, poput limuna i slatke paprike. Rasporedite slanutak ravnomjerno na papir za pečenje i pecite oko pola sata, uz povremeno miješanje. Nakon hlađenja, grickalica je spremna. Najhrskavija je odmah nakon pečenja.
8. Jogurt desert
Ovaj osvježavajući desert najbolji je u pauzama od učenja. Možete koristiti grčki jogurt koji je nešto skuplji i masniji, ali manje kiseo, ili možete uzeti čvrsti jogurt koji je jednako kremast, ali jeftiniji i sadrži manje masti. Jogurt pomiješajte sa svježim ili smrznutim voćem, primjerice malinama ili višnjama i dobit ćete desert sličan sladoledu. Za hrskavost možete dodati cornflakes.
9. Domaći čips
Umjesto kupovnog, ovih biste dana mogli probati napraviti svoj domaći čips. Može se napraviti od krumpira, batata pa i tikvica. Doduše, neće svi biti jednako hrskavi. Za čips od krumpira, ogulite i operite krumpir, narežite ga na ploške, najlakše je pomoću ribeža, dobro ga osušite papirnatim ubrusom, dodajte malo ulja i začine po želji, dobro promiješajte i raspodijelite na papir za pečenje u jednom sloju. Pecite 15-ak minuta na temperaturi od 230 °C, ali pazite na njih jer brzo izgore. Prijedloge za čips iz mikrovalne pećnice pogledajte u gornjem videu.
10. Zobeni keksići
Šećer na kraju ove liste zdravih kolokvijskih grickalica zobeni su keksići. Nisu baš osobito hrskavi, ali savršeni su za ljubitelje banane jer, naravno, banana je glavni sastojak. Kako biste se osladili ovim finim keksićima, zgnječite jednu ili dvije banane, pomiješajte sa sitnim zobenim pahuljicama do mase koju možete oblikovati, poredajte ih na papir za pečenje i pecite 15 minuta na 200 °C. Što su banane zrelije, to će keksići biti slađi, a kada vam ova osnovna smjesa dosadi, možete joj dodati sušeno voće, orašaste plodove ili komadiće tamne čokolade.
Uz ovu listu od 10 zdravih kolokvijskih grickalica želimo vam dobar tek i uspješno položene ispite.