LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iz prve ruke – Kristina Šerić

„Work and Travel” – zašto se uopće prijaviti?

iskustva iz prve ruke – od odluke, preko procesa prijave na „Work and Travel”, do konkretnih savjeta – dijele četiri bivše polaznice – Bernarda Pavičić, Ivona Pavičić, Kristina Šerić i Andrea Škomrlj. Jedna od njih za početak otkriva zašto se uopće prijavila.

iskustva iz prve ruke – od odluke, preko procesa prijave na „Work and Travel”, do konkretnih savjeta – dijele četiri bivše polaznice – Bernarda Pavičić, Ivona Pavičić, Kristina Šerić i Andrea Škomrlj. Jedna od njih za početak otkriva zašto se uopće prijavila.

Work and Travel, program kulturne razmjene, vrlo je popularan među studentima jer im omogućuje da tijekom ljetnih praznika rade u SAD-u, a potom da ondje i putuju. Premda se radi o vrlo zanimljivom, ali i korisnom iskustvu, što mogu potvrditi svi sudionici, mnogi se ne odvaže na odlazak zbog kojekakvih razloga.

Kako bismo vama olakšali odluku, krećemo sa serijom članaka Work and Travel – iz prve ruke. A iskustva iz prve ruke – od odluke, preko procesa prijave, do konkretnih savjeta – u narednom će periodu za čitatelje portala Studentski.hr dijeliti četiri bivše polaznice – Bernarda Pavičić, Ivona Pavičić, Kristina Šerić i Andrea Škomrlj.

Zašto se ona odlučila prijaviti, prva nam otkriva Kristina Šerić.

– O prijavi na Work and Travel razmišljala sam od kada sam prvi puta čula za program. Tada sam bila studentica druge godine diplomskog studija i pomislila kako mi je to zadnja prilika za sudjelovanje u programu. Provesti ljeto u Americi ne zvuči nimalo loše. Pomislila sam i na prepreke, hoću li uspjeti ispuniti sve obaveze na fakultetu, položiti većinu ispita kako bi se mogla bezbrižno prijaviti te razmišljala o tome je li četiri mjeseca predug period i kako bi se uopće snašla u jednom takvom, za mene potpuno novom, iskustvu.

Raspitivala sam se kod ljudi koji su već sudjelovali na programu i svi su imali pozitivna iskustva, većina smatra kako im je to bilo najbolje ljeto u životu. Čitala sam o agencijama kako bi dobila više informacija o samoj prijavi na program, potrebnoj dokumentaciji te cijeni svega. Kako sam čitala sve te informacije imala sam sve veću želju prijaviti se na program. Željela sam iskusiti kako je to raditi i živjeti u SAD-u, jer sam uvijek bila znatiželjna te voljela upoznavati nova mjesta i ljude. Bila je to ujedno i prilika za samostalnošću, što je svakako prednost za daljni život nakon studentskih dana. Razmišljala sam kako je jedan veliki razlog za otići na program i usavršavanje jezika, možda čak i naučiti ponešto nekog novog, nepoznatog jezika jer ću zasigurno susretati ljude iz različitih dijelova svijeta. No, bilo je tu i malo straha od novog izazova.

Vrijeme je prolazilo, ideju o odlasku na program nikako nisam smetnula s uma kada su na jednom od uobičajenih putovanja prema Koprivnici gdje smo studirale dvije kolegice rekle kako su se one odlučile prijaviti. Sestre Pavičić ispričale su nam kako su one već započele s prijavom, a drugoj kolegici i meni nije trebalo dugo da se odlučimo na isto. Odluka je bila donesena! Razgovarale smo i shvatile kako je svaka od nas razmišljala i željela otići na Work and Travel program i sada smo imale priliku otići sve četiri zajedno. Tražile smo posao te smještaj kod istog poslodavca i naše planiranje odlaska je moglo početi.

Nastavite nas pratiti kako biste saznali što vam je potrebno za prijavu, kako odabrati poslodavca, kako izgleda intervju za posao, proces viziranja... Otkrit ćete i kakva je hrana u SAD-u, što biste trebali ondje kupiti, ali ćete i iz prve ruke saznati što kada stvari krenu nizbrdo i želite promijeniti poslodavca. 

FOTO: PIXABAY