LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IZBORNA UTRKA

Zoran Milanović zaprijetio rektorima, kroz mandat su mu na meti bili i studenti

Milanović (pre)često ističe nesposobnosti, nekompetencije, ali i obrazovanje onih na koje „namjesti nišan” pa je tako i studentska populacija dobila poneki „epitet” zadnjih godina, iako, nisu studenti bili meta, već jasno, Milanovićevi politički oponenti.

Milanović (pre)često ističe nesposobnosti, nekompetencije, ali i obrazovanje onih na koje „namjesti nišan” pa je tako i studentska populacija dobila poneki „epitet” zadnjih godina, iako, nisu studenti bili meta, već jasno, Milanovićevi politički oponenti.

U još jednom medijskom obraćanju, kakvih će u ovoj izbornoj utrci biti svakodnevno, još uvijek aktualni predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ponovno nije birao sredstva, a ni mete. Ovaj put obrušio se na rektore javnih hrvatskih sveučilišta koji su prisustvovali HDZ-ovom stranačkom saboru 17. ožujka u Lisinskom, okrenuvši fokus s pitanja je li već prekršio upozorenje Ustavnog suda.
 

„Imali smo rektore na skupu zločinačke organizacije u Lisinskom. Rektore javnih sveučilišta, ne privatnih. Kad imaš privatnu zakladu, plati pa klati, radi što hoćeš. Ovdje imamo parazite. Ljutić neki iz Splita, doktor mizernog humanističkog obrazovanja, govori o jedinstvu, bratstvu, zajedništvu u Hrvatskoj, a u stvari je sve goli gulj i kopriva. Dakle, ukrast, osvojit utjecaj.”, prvo je Milanović opleo po Draganu Ljutiću, rektoru Sveučilišta u Splitu koji je nerijetko javno isticao podršku HDZ-u.


Među HDZ-ovim gostima mogli su se vidjeti rektori Vlado Guberac sa Sveučilišta u Osijeku, spomenuti Dragan Ljutić iz Splita i Zoran Tomić sa Sveučilišta u Mostaru. Na skupu su pozdravljeni rektori sveučilišta iz Zagreba, Osijeka i Splita, a spomenuta je i rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija koja događaju nije prisustvovala, kao ni rektor zagrebačkog sveučilišta, Stjepan Lakušić. Lakušić, iako je bio spomenut, nije viđen na stranačkom skupu.

Nakon što je prozvao rektore osječkog i splitskog sveučilišta te pozvao Lakušića sa zagrebačkog da se također izjasni je li prisustvovao HDZ-ovom skupu ili nije, uputio je dosta direktnu prijetnju.
 

„Tko god je bio tamo, pozabavit ću se njima. U političkom smislu. Tko god je bio tamo. To su javna sveučilišta, neovisna tijela, prostor kreativne, umjetničke i intelektualne slobode. To su u stvari obični prodani, ono, petparački, stranački bezveznjaci.”, nastavio je Milanović. 


Nije jasno kako će se točno predsjednik „pozabaviti” čelnicima sveučilišta kojima zakon, kao javnim obrazovnim institucijama, pruža autonomiju od utjecaja države na njihovu slobodu rada, istraživanja i podučavanja, a što im je i zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske, istim onim o koji se Milanović „spotiče” ovih dana.

Obratili smo se i rektorima splitskog, osječkog i zagrebačkog sveučilišta za izjave, ali do objave ovog teksta nismo dobili izjašnjenje o prisustvu na HDZ-ovom stranačkom saboru. Iste ćemo naknadno objaviti ako nam odgovore.


Predsjednik se nije libio vrijeđati ni studente kroz predsjednički mandat


Tema jesu li najviši predstavnici visokoobrazovnih institucija trebali biti dio HDZ-ovog događanja je također privukla pažnju javnosti, ali je nažalost u potpunosti zasjenjena predsjednikovim „govorom s ulice”. Iako bi politika svakako trebala biti odijeljena od djelovanja predstavnika visokoobrazovnih institucija.

Milanović (pre)često ističe nesposobnosti, nekompetencije, ali i obrazovanje onih na koje „namjesti nišan” pa je tako i studentska populacija dobila poneki „epitet” zadnjih godina, iako, nisu studenti bili meta, već jasno, Milanovićevi politički oponenti, najčešće HDZ-ovci. Tako je još 2021. godine za posjeta Cresu, predsjednik odgovarao na pitanja novinara N1 o odabiru kandidata za predsjednika Vrhovnog suda i usput se podrugljivo osvrnuo i na ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu, rekavši za njega da „predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima”. Tada je zapravo uvrijedio studente upravnog studija na Veleučilištu u Šibeniku, na što je reagirao Vedran Đulabić, profesor kolegija iz područja javne uprave na Pravnom fakultetu u Zagrebu te je stao u obranu kolega iz akademske zajednice.
 
Facebook post Vedran Đulabić; reakcija na izjave predsjednika Milanovića

Predsjednik se potom tim istim studentima ispričao.

Da su nesmotrene izjave praksa predsjednika, na svojoj su koži osjetili i studenti stručnih studija, a posebno su reagirali studenti okupljeni u inicijativu 300=300 koja se borila upravo za njihova prava te su tražili ispriku, uz naglašeno zgražanje na Milanovićeve izjave i obraćanju prema HDZ-ovom ministru obrane Banožiću.
 

„...ne ovdje za 500 maraka na veleučilištu gdje je ovaj doktorirao ili autoškoli. Ispričavam se svima onima koji to polaze, ali to nije isto.”, izjavio je također 2021. godine Milanović.


Studenti, ali i predstavnici privatnih obrazovnih institucija, konkretno, Damir Jugo, dekan privatne visoke škole Edward Bernays, istaknuli su tada da predsjednik nije prvi put uvrijedio studente ili diplomante stručnih studija, na što je predsjednik ponovno izrazio ispriku te napomenuo da je nepotrebno u svom javnom istupu uvrijedio studente stručnih studija i da mu to nije bila namjera. 

Nadamo se da u budućnosti neće biti potrebe za novim isprikama i da će političke borbe ostati tamo gdje se i trebaju odvijati – na izborima.

 

Dopunjeno 20. ožujka 2024. u 17:00

Na naš novinarski upit odgovorio je rektor zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić koji je kratko izjavio da nije prisustvovao HDZ-ovom političkom skupu.
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA