LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

Znate li u kojim se studentskim gradovima nalaze najbolji studentski domovi?

Zagreb, Rijeka, Split, Osijek ili neki drugi grad? Usporedili smo ocjene korisnika kako bismo vidjeli koji studentski grad studentima pruža najbolji smještaj.

Zagreb, Rijeka, Split, Osijek ili neki drugi grad? Usporedili smo ocjene korisnika kako bismo vidjeli koji studentski grad studentima pruža najbolji smještaj.

Smještaj u studentskim domovima mnogim je studentima najpoželjniji jer je cjenovno najpristupačniji i uglavnom se nalazi u blizini svih sadržaja koji su bitni studentima. 

Ipak, i takav smještaj ima svojih nedostataka. Manjak privatnosti, male sobe i zajedničke prostorije, nedostatak prostora za učenje, prehrana u menzi koja nije uvijek na zavidnoj razini samo su neki od parametara zbog kojih studenti ponekad i odustaju od života u studentskom domu. 

No, što zapravo kažu oni koji su proveli studentski život u studentskim domovima – koje su prednosti, a koji nedostaci pojedinog studentskog doma i koji su najbolje ocijenjeni studentski domovi? Kako bismo doznali odgovor na to pitanje, usporedili smo Google ocjene studentskih domova u Hrvatskoj. 

Zagreb

Četiri zagrebačka studentska doma mogu se pohvaliti velikom navalom. Naime, svake se godine za dom prijavi oko 10 000 zagrebačkih studenata, a mjesta ima za nešto više od pola prijavljenih. Ipak, s obzirom na cijenu stanovanja u Zagrebu toliki broj prijava za studentski dom odraz je nužde.

Najbolje ocijenjen studentskim dom u Zagrebu je Cvjetno naselje s ocjenom 4,6/5. Mnogima se sviđa to što je Cvjetno ugodno mjesto za život bez puno buke, a neki hvale i menzu i slastičarnu. 

– Ako Cvjetno naselje nešto ima to su najbolja menza i slastičarna. Ovdje tete rade najbolje kolače (ekstra poeni za baklavu i lješnjak tortu), kuhaju najbolju blitvu s krumpirom, najbolji grah, peku najbolje pljeskavice koje nećete podrigivati 2 dana poslije i često rade super francusku salatu koja paše uz bilo koje jelo. – glasi jedan od komentara.

Ipak, nekima smeta nedostatak parkinga u okolici doma, kao i, kako navodi jedan komentator, loša prometna povezanost. 

Nakon Cvjetnog naselja slijedi Studentski dom Stjepan Radić, najveći studentski dom. S obzirom na to da je CN u potpunosti obnovljen, dok su na Savi neki paviljoni stariji, za očekivati je da će ocjena biti nešto lošija. Ipak, s ocjenom 4,5/5 i Sava se može pohvaliti zadovoljnim korisnicima. 

Neki komentatori navode kako je Sava studentski dom pun života, zabave, mladih i nevjerojatnih ljudi, a kao prednost ističu i prometnu povezanost sa svim dijelovima grada, blizinu većih trgovina, ljekarni, doma zdravlja, shopping centara, fitnessa i svega ostalog što studentu treba za svakodnevni život. 

Među negativnim stranama ističu se 5. i 6. paviljon koji su još uvijek neobnovljeni. 

– Bio smješten u starijem paviljonu koji se raspada. Strgani umivaonik, kada sva puna hrđe, higijena katastrofa. – komentirao je jedan bivši stanar. 

Nakon Save slijedi Studentski dom Ante Starčević koji sa svoja tri paviljona, smatraju mnogi, spaja ono najbolje od Save i Cvjetnog naselja. U mirnom je okruženju, ali ipak ima prilike za zabavu i druženje. Ocijenjen je s 4,3/5, a glavni razlog nižih ocjena nedostatak je menze u sklopu doma.

Studentski dom Lašćina također je ocijenjen s 4,3/5, a kao glavna prednost ističe se menza. 

– Hrana u menzi bez konkurencije u cijelom Zagrebu. Gulaši i variva za 10. Tetama treba dati medalju za ljubaznost. – smatra jedan korisnik. 

Lašćina još uvijek nije obnovljena tako da je loše stanje soba glavni razlog lošijih ocjena, no za studente koji studiraju na fakultetima u istočnom dijelu grada, lokacija je dobra, a mnogi ističu i da je dom okružen zelenilom i da se nalazi u mirnom okruženju. 

Split 

Najbolji dom u Splitu je Studentski dom dr. Franjo Tuđman koji sa svojih 4,6/5 slovi kao dobro opremljen i moderan dom s prostranim sobama. 

– Prekrasan novouređeni kampus sa svim sadržajima za uspješno studiranje. Moderna arhitektura, mediteransko bilje i stabla agruma i maslina. U sklopu kampusa je velika i moderna menza s velikom ponudom hrane i napitaka. Ovaj kampus će sve oduševiti zato što je malo izvan centra grada, pa nema nepotrebne gužve. Mirno i ugodno mjesto za boraviti i ostvariti svoje snove. – smatra jedna korisnica. 

Drugi splitski studentski dom – Studentski dom Bruno Bušić – nedavno je obnovljen, no još nije uspio zaraditi ocjenu veću od 4,3/5. 

– Otkad je renoviran, predobro je. Sve sasvim novo, namještaj bolji nego na kampusu. – smatra jedna korisnica. 

Rijeka 

Studentsko naselje Trsat u Rijeci ocijenjeno je s visokih 4,7/5 zbog modernog izgleda i dobro opremljenih soba, ali nekima smeta nedostatak zelenila i sadržaja poput bankomata. 

S druge strane, Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić ocijenjeno je s tek 3,9/5, što ga čini najlošije ocijenjenim domom na našoj listi. 

– Vapi za obnovom, za prostorima za učenje i druženje. Puno soba je mikro veličine, a kupaona je jedna na katu. – smatra jedna korisnica. 

Osijek 

Novi studentski dom u Osijeku koji su studenti napokon dočekali ocijenjen je s 4,4/5, a za lošije ocjene, kako ističu komentatori, zaslužan je povremen nedostatak tople vode i internet koji je nekad spor. Studentski dom Ivan Goran Kovačić ocijenjen je s 4,2/5. 

Ostali gradovi

Među ostalim gradovima treba svakako istaknuti novi Studentski dom u Dubrovniku koji je ocijenjen s 4,7/5, a neki su komentirali kako je smještaj u njemu na razini nekih hotela. Studentskim dom u Varaždinu također je ocijenjen s 4,7/5 zbog modernih soba, moderne arhitekture, zelenila i dobrog restorana, a kao nedostatak navodi se parking. Studentski domovi u Varaždinu i Dubrovniku ujedno su i najbolje ocijenjeni studentski domovi u Hrvatskoj kojima rijetko tko može naći zamjerku, 

FOTO: STUDENTSKI DOM DUBROVNIK / SC SPLIT / STUDENTSKI.HR