LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Znanstvenici izrazili zabrinutost zbog neizdavanja dopusnice za pokretanje Rodnih studija na Filozofskom fakultetu

Izražava se i zabrinutost zbog manipulacija pojmom „rodne ideologije" s ciljem političkog zadiranja u institucionalnu i akademsku autonomiju.

Izražava se i zabrinutost zbog manipulacija pojmom „rodne ideologije" s ciljem političkog zadiranja u institucionalnu i akademsku autonomiju.

Znanstvenice i znanstvenici Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu objavili su priopćenje povodom neizdavanja dopusnice Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za pokretanje Rodnih studija. U priopćenju ističu svoju zabrinutost zbog površnih i neargumentiranih rasprava u javnosti te načinom na koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih uskratilo dopusnicu, čime je dovedena u pitanje autonomija sveučilišne institucije.
 

Ističu povijest i važnost rodnih studija


Znanstvenici spominju kako su rodni studiji su na mnogim sveučilištima u svijetu započeli još ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, prvo kao feministički i ženskostudijski programi, a kasnije su se razvili u rodna istraživanja sa bogatom znanstvenom produkcijom. Ističu kako je fokus ovih studija na društvenoj konstrukciji roda i njegovom značenju za pojedince, društvene skupine i zajednice te da su istraživanja roda često povezana s pitanjima identiteta, posebno marginaliziranih, manjinskih i potlačenih zajednica.

 

„Institut za etnologiju i folkloristiku je jedna od prvih znanstvenih institucija u Republici Hrvatskoj čiji su suradnici započeli s istraživanjem povijesnih i društvenih fenomena kroz prizmu roda i izvedbi rodnih uloga u običajnoj i svakodnevnoj praksi.", spomenuli su.


Treba li građanski odgoj uvesti u sve škole kao obvezni predmet?


Smatraju kako se manipulira pojmom Rodne ideologije


Znanstvenice i znanstvenici Instituta u priopćenju također izražavaju zabrinutost zbog manipulacija pojmom „rodne ideologije" s ciljem političkog zadiranja u institucionalnu i akademsku autonomiju. U Nacionalnom planu za oporavak i otpornost 2021.-2026. navedeno je da je akademska autonomija jedan od glavnih preduvjeta za reformu i jačanje kapaciteta javnog znanstveno-istraživačkog sektora.

 

„Svjetonazorske premise pojedinih političkih opcija ne mogu i ne smiju sprječavati, cenzurirati i reducirati autonomiju znanstvenoistraživačkog djelovanja javnih znanstvenih i obrazovnih institucija te pojedinaca koji u njima rade. Za nas kao humanističke znanstvenice i znanstvenike posebno je problematično što se konstruktom „rodne ideologije“ znanstvena istraživanja koja dovode u pitanje esencijalistička i naturalistička razumijevanja roda diskreditiraju kao „ideološka“. Stoga vjerujemo da će Filozofski fakultet, nakon što se razriješe nejasnoće oko eventualnih proceduralnih propusta, u kratkom roku dobiti dopusnicu za pokretanje Rodnih studija.", navodi se u priopćenju.

 

Pozivaju na stručnu procjenu kvalitete programa


Institut za etnologiju i folkloristiku također ističe svoju spremnost da nadležnom ministarstvu pruži stručnu procjenu kvalitete programa i studija iz područja rodnih studija. Kao jedinstveno središte etnoloških, kulturnoantropoloških, folklorističkih i etnomuzikoloških istraživanja, Institut ima dugu tradiciju kritičkih istraživanja kulture i rodnih tema.

Velike napetosti na političkoj sceni oko novog studija – desnica protiv pokretanja „Rodnih studija”


 

"S obzirom na dugogodišnje znanstvenoistraživačko bavljenje rodnim temama te na naše iskustvo sudjelovanja u postupku izbora kandidata i kandidatkinja u interdisciplinarnom polju rodnih studija, rado ćemo izaći u susret nadležnom ministarstvu sa stručnom procjenom kvalitete ove vrste programa i studija.", poručuju iz Instituta.


Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

Izrazite i vi svoje mišljenje o potrebi pokretanja ovoga studija i odgovorite na anketu ispod.
IZVOR: INSTITUT ZA ETNOLOGIJU I FOLKLORISTIKU, PRIOPĆENJE
FOTO: FREEPIK /ILUSTRACIJA