LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt TRIS

Značajno smanjeni problemi studentskog smještaja u Rijeci

Projekt vrijedan 180 milijuna kuna Sveučilištu u Rijeci omogućio je prijeko potrebno povećanje kapaciteta. Novcem iz europskih fondova osiguran je smještaj za studente.

Projekt vrijedan 180 milijuna kuna Sveučilištu u Rijeci omogućio je prijeko potrebno povećanje kapaciteta. Novcem iz europskih fondova osiguran je smještaj za studente.

Manjak smještajnih kapaciteta u studentskim domovima opće je poznat problem, no studentima Sveučilišta u Rijeci od prošle akademske godine mjesta u domu nešto su dostupnija. Rezultat je to provedbe prve faze projekta Studentski smještaj na kampusu Sveučilišta u Rijeci (TRIS) koji obuhvaća izgradnju i opremanje triju objekata studentskog smještaja u sklopu sveučilišnog kampusa te izgradnju prateće infrastrukture poput šetnica i prometnica, a i uređenje okoliša.

Ovim projektom više je nego udvostručen kapacitet organiziranog studentskog stanovanja u Rijeci, što bi trebalo posebno razveseliti čak 54% studenata riječkog Sveučilišta koliko ih nije iz Primorsko-goranske županije. Izuzetno velik broj onih koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske dosada je domski smještaj mogao zatražiti jedino u sklopu Studentskog naselja I. G. Kovačić, no sa 649 ležajeva taj prostor zadovoljavao je tek 7,4% potreba riječkih studenata, a svake godine odbijeno je prosječno oko 1500 zahtjeva za dom. Sveučilište nije imalo odgovarajuće kapacitete za smještaj studenata na razmjeni niti gostujućih profesora za koje je bilo osigurano tek deset, odnosno osam ležajeva. Također, sobe nisu bile prilagođene niti potrebama studenata s invaliditetom.

Stoga su u sklopu studentskog naselja Trsat izgrađena 3 nova paviljona koja mogu primiti 754 studenta.

– Studentsko naselje Trsat zajedno s postojećim kapacitetima zadovoljava 15,8% potreba sveučilišta te osigurava prikladne uvjete za smještaj 32 studenta na razmjeni, 24 gostujuća profesora i deset studenata s invaliditetom. – istaknula je voditeljica projekta prof. dr. sc. Nevenka Ožanić.

Izgradnja novih smještajnih kapaciteta kruna je dugogodišnje suradnje Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Troškovi projekta iznose gotovo 180 milijuna kuna, od čega je Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj osigurala 85% sredstava, dok doprinos Hrvatske iznosi 15%.

Prvi stanari uselili su u svoje sobe još u rujnu 2016. godine po završetku Europskih sveučilišnih igara, a najveći dio smještaja organiziran je u dvokrevetnim sobama na način da četvero studenata dijeli lođu, kupaonicu, toalet i predsoblje. Svaka soba opremljena je dvama krevetima, ormarom, policama iznad kreveta, velikim radnim stolom, stolicama, velikom policom iznad radnog stola, vješalicom, policom ispod prozora te ladicama ispod kreveta. Naravno, osiguran je i pristup internetu za svakog korisnika.

– Prioritetni cilj ove suradnje je podizanje razine socijalne dimenzije visokog obrazovanja. – izjavila je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Branka Ramljak.

Projektom TRIS napravljen je značajan korak prema povećanju dostupnosti fakultetskog obrazovanja studentima slabijeg socioekonomskog statusa i studentima s invaliditetom te pripadnicima drugih ranjivih skupina, no velik broj studenata još uvijek ne može računati na svoje mjesto u domu. Svi oni mogu se samo nadati da će uskoro započeti druga faza projekta kojom su predviđeni izgradnja i opremanje osam dodatnih paviljona u naselju Trsat.

FOTO: STUDENTSKI.HR